Gdybym miała odpowiedzieć na pytanie: Jakie najbardziej lubisz owoce? Bez wahania odpowiadam: Pomarańcze :) Uwielbiam ich zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju
Kuchnia w opałachpomocy w kuchni! Wszystko opatrzone jest uroczymi, kolorowymi ilustracjami. Zanim przejdziemy do przepisów znajdziemy przydatny dla najmłodszych słowniczek owoców i warzyw oraz poradnik kuchenny z którego dowiemy się między innymi jak przestrzegać higieny w kuchni, co zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy
Mienta blogSkoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować
Pyry na Gazzawijamy w dół. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 25 minut (aż ciasto się zarumieni). Po upieczeniu należy odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć tartę na np. talerz czy paterę do góry dnem (owoce będą na górze). Jako że śliwki puszczą sok, musimy uważać żeby się nie oparzyć przy odwracaniu i wykładaniu tarty
Kuchenne Wariacjedodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość wody) Masło wyciągamy wcześniej(...)kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później). Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę
Ciastkozercyrozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną. Razem ze mną wypiekali: Magia w kuchni Słodkie okruszki Nina- Gotuj
Mia Cucina Sofietawykładamy masę i układamy truskawki pokrojone na pół. Polecam koniecznie wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ciasto pięknie skruszeje pod wpływem kremu. I już :) Wprawdzie sezon na truskawki już za nami, ale zdecydowanie możemy wykorzystać każdy inny owoc. Wedle pomysłu, gustu, smaku czy humoru... tak ,tak, on też odgrywa ważną rolę w kuchni... bynajmniej mojej
Mój Smak na Życiemisce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień. Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z serkiem, miodem czy owocami, w sumie to z czym tylko Chcecie :) Wartość kaloryczna samych placuszków wynosi 270 kcal
Zdrowie na języku :PZawsze wśród owoców są te dorodne i te drobniutkie, co nie znaczy, że gorsze.One też mają swoje zastosowanie.Możemy je wykorzystać do ciasta.Trzeba
Maminek kulinarnyśródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych
Chilli Czosnek i OliwaBomba witaminowa i wspaniała alternatywa do popołudniowej kawy zamiast ciasta :)Składniki:1 kiwi1 czerwony grejpfrut1/2 mango1 banan2 krążki ananasa (mozna uzyć z puszki)kawałek arbuzaWykonanie:Owoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem. Ja jednak najbardziej
Walijskie PichceniePolecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować
Kulinarny karnet Christopheraprzygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i oczu. Od teraz koniec
peanutbuttermonsternaleśniki na słodko)/szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować,aby pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste).Smażyć z dwóch stron; najlepiej na oleju roślinnym lub małej ilości masła.Do dekoracji,użyłam świeżych owoców i ziarenek Cynamonowy Raj,które znajdziecie na ziarenkowo. Miłego Weekendu
Chocolate Stop Tempting2 kg moreli 70 dkg cukru sok z dwóch cytryn Dżem morelowy głównie przygotowuje do wykorzystania go do.Tortu.Sachera.ciasto to o
RAROSSA