Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się(...)końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam
Walijskie PichcenieSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzeci : Śniadanie: kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy z poprzednich dni Dzień czwarty : Śniadanie: kokosowy omlet z granatem i polewą czekoladową II Śniadanie: kawałek ciasta z batata Obiad: druga porcja kaszotto z poprzedniego dnia Deser(...)soczewicy Dzień piąty : Śniadanie: jajko zapiekane w awokado II Śniadanie: ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie: sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad: ryż
Powiedz dietom niejeszcze trochę zamrożonych jagód więc chciałam je jak najszybciej wykorzystać bo sezon na te pyszne owoce już się zaczyna. Trzeba więc wymienić zapasy ;) Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania). Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz(...)ustach! Do wypieku użyłam cukru Królewskiego , od dawna dodaję go do słodzenia deserów czy to w postaci kryształu czy pudru. Cukier w przyzwoitych ilościach, dodany do posłodzenia domowego ciasta czy deseru jest nieszkodliwy. Wręcz nawet potrzebny aby dostarczyć nam energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. W przeciwieństwie do sklepowych batoników, w małym kawałku domowego ciasta cukru jest naprawdę niewiele
Smakołyki Asibardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pawlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem. Składniki: – 4 białka (rozm.L – 150ml) – 1 szklanka cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi
CookYourselfłyżką. Placuszki rosną, więc czubata łyżka stołowa będzie idealną miarą. Na środku umieśc kostkę czekolady i delikatnie przykryj ciastem- dołuż ciut na górę. Smaż na małym ogniu do zezłocenia z obu stron- 3-5 minut z każdej. Podawaj ze świezymi owocami, polane słodkim syrpopem. Smacznego Artykuł Placuszki z malinami i czekoladą pochodzi z serwisu
greenscarfbardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pawlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem. Składniki: – 4 białka (rozm.L – 150ml) – 1 szklanka cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi
CookYourselfTruskawki to jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców. Właśnie rozpoczął si ę na nie sezon , dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazj ę . Przygotowałam mały zbiór przepisów na ciasta i desery z truskawkami w roli głównej, które pojawiły si ę na moim blogu . Mam nadziej ę , ż e każdy znajdzie coś
La grande e la piccola cuocadodajemy do twarogu i ponownie mieszamy. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy – dodajemy do twarożku. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Na dolną wykładamy przygotowany twarożek i przykrywamy drugą częścią. Twaróg można przygotować także na słodko. Z dodatkiem owoców i miodu lub innego słodziwa
KucharzycaSmażyć z obu stron na rumiano, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wykładać niewielkie porcje ciasta za pomocą łyżki ( po 3 łyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie
Smaki ArmineMak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z
Kuchnia MagdaLenyMak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z
Kuchnia MagdaLenypołączyć z płynnym miodem. Następnie do masy wsypać mąkę z dodatkami, a na końcu wmieszać pokrojone suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć
Di gotujeBardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda nasienne
Kuchnia PokoleńJestem zewsząd zasypywana jabłkami i niezmiernie się z tego cieszę, bo ten owoc - nasz polski - nigdy się nie znudzi i ma wszechstronne zastosowanie. Z radością wykorzystuję je do produkcji świeżo wyciskanego soku, kompotu, marmolad, ciast. Przepis na wegański chlebek bananowy bije rekordy popularności w sieci. Pora na sezonowy chlebek z naszych polskich jabłek! Mus jabłkowy świetnie spulchnia i zwiera ciasto
Jeść, by żyć w zdrowiuLatem owsianki smakują wyjątkowo, bo dodajemy do nich świeże, kolorowe i soczyste owoce. Przepisy na owsiankę znajdziecie na blogu, dzisiaj dla Was przygotowałam specjalnie zestawienie tych najlepszych, także w wersji pieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli
Moja smaczna kuchniaczarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok. Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier
Smaczna StronaGranola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson
mojewypiekiinietylkoodstawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z resztą składników i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumiane racuszki. Podawać dowolnie według smaku: posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną z sezonowymi owocami
Tradycyjna KuchniaCoś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć inne owoce np. borówki S macznego
Słodkie okruszkiGranola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson
mojewypiekiinietylkoNa szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1 minuty. Podawaj z owocami i bakaliami
Zdrowie na języku :PJednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na
Zdrowie i pysznie na talerzuTeż tak macie, że nie do końca możecie się zdecydować, czy kochacie jesień, czy nienawidzicie? Ja chyba tak mam. Z jednej strony otwieram szafę i cieszę
FitKotponownie wymieszać, ale już bardzo delikatnie wymieszać. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Dużą łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Podawać obsypane cukrem pudrem lub dowolnym dżemem lub owocami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki
Słodki Pomysłzbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie
Food SquareJeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już
Cynamonowe szczęścieZ biszkoptami mam tak, że za każdym razem staram się urozmaicić jakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń , a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku
FitKotMałe, pyszne i smakowite serniczki dla małego i dużego. Marchewkowy sernik to jest naprawdę coś pysznego, zrobię jeszcze taki duży bo smakuje wybornie. Idealny do kawy
Moje Małe CzarowanieRozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta i smażymy, czas ok. 3 minuty. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta. Gotowe gofry studzimy na kratce wtedy nie będą "gumowe" i "sflaczałe". Na wystudzone gofry nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego, kładziemy pokrojone owoce i posypujemy jagodami oraz płatkami migdałów. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmasę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama
Moja Mama GotujeWylewamy ciasto, równo je rozprowadzając. Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut. Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy część borówek i miód, ugniatamy widelcem aż owoce się rozgniotą. Brownie kroimy i rozkładamy na talerze. Na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce serka i posypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliMiałam chęć na naleśniki, ale nie chciało mi się sterczeć przy patelni. I tak myśl do głowy przyszła, aby upiec jeden wielki i zwinąć. Udało się
Kolorowy PrzepisownikProsty przepis na szybkie i smaczne ciasto. Bardzo przyjemny smak. Chlebek jest miękki i mocno wilgotny, zawsze się udaje, trudno go popsuć ;-) Jedynym warunkiem są bardzo
babka w formieSkładniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do
Luźna Kuchnianigdy do tej pory :) Czyli kupionym tortem a nawet dwoma kupionymi (jeden dla rodziny, drugi dla koleżanek). Ciasto i ciasteczka też były kupione. Na imprezie urodzinowej dla koleżanek był też popcorn i gofry, bita śmietana z syfonu, polewy i owoce. Wszystko zamówione, nie tknęłam w tym roku palcem! O ile torcik pierwszy torcik miał być kupiony, bo wiedziałam
bistro mamałyżki masła orzechowego - najlepiej bez cukru i oleju palmowego 1 duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem
Powiedz dietom nieZakupiłam piękne dzwonko wędzonego jesiotra i dzięki temu tak pyszna tarta powstała. Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i samym
Moje Małe Czarowanieniego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, siekając najpierw mąkę z masłem, a potem dodając pozostałe składniki i szybko zagnieść. * może być marmolada z innych owoców, np. ze śliwek. zastawa
królestwo garówgładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, ulubionym dżemem lub owocami. Smacznego
Codzienne Gotowaniepieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem
Atlas SmakówZbyt dużo wolnego rozleniwia straszliwie, a ostatnie 3 tygodnie to maksymalne lenistwo, ale podobno czasem tak trzeba. Tyle, że nie wiem jak Wam ale mi strasznie
Cynamonowe szczęścieprzepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru
Mania WypiekaniaTym razem w projekcie zawędrowaliśmy do zimnej Rosji. Niestety u nas za oknem też mroźno ale za to deser jest bardzo rozgrzewający Można zjeść go też
Kuchenne WariacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta Gotujebardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru
CookYourselfSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony
Luźna KuchniaCiasta czekoladowe są w naszym domu zawsze mile widziane i zjadane z apetytem:))) A takie wilgotne brownie z dodatkiem masy serowej i owoców w szczególności. Tym razem wykorzystałam zamrożony zapas jagód, które świetnie współgrały z serem i czekoladą! foremka 24 x 27cm Składniki: 200 g mlecznej czekolady, 200g masła lub margaryny, 350g cukru pudru
Z miłości do słodkościosobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut. Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać można cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie
mojewypiekiinietylkoPierogi z jagodami...Idealnie miękkie i puszyste ciasto.Soczyste jagody otulone cukrem.Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.Niebo w gębie!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki
Gospodyni Miejskagram mąki gryczanej 2 jajaszklanka mleka szczypta soliłyżka stewiiwodaolej kokosowy do smażeniadżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podaniaW misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię
Mango Papaja