ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:889/1556)

PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 175

   Pieczony kalafior stał się w naszym małym domostwie hitem. Odkąd tylko pierwsze głowy pojawiły się na straganach, często goszczą w naszej kuchni.   

W kuchni Karmel-itki
Owsianka z malinami i borówkami 215

Pyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z

Kuchnia Pełna Pasji
grillowane banany z miodowym masłem 144

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 6 bananów 12 małych krążków masła miodowego (przepis tutaj ) wykonanie: Banany układamy na kratce grillowej i pieczemy z każdej strony, aż skórka

Domowy Smak Jedzenia
Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym 142

Smaczne i pożywne weekendowe śniadanie. Kolorowa komosa ryżowa (quinoa) z dodatkiem awokado i szczypty chili podana z chrupiącymi plasterkami boczku i jajkiem sadzonym. Całość posypana świeżą

Oryginalny smak
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 200

bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis na bajgle wprawia(...)drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy

codojedzenia
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 158

krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry

Zawsze głodna!
1. Jesień na talerzu! 198

kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością(...)potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju

Symfonia Smaków
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 189

zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne(...)łyżka cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki stopionego masła2 jajkaWykonanie:drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięciagdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki i układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keks herbaciany 241

już kiedyś pisałam bardzo lubię kuchnię gruzińską.Z wielką przyjemnością próbuję ich specjałów … a co łatwiejsze staram się wykonać w zaciszu własnej kuchni.Tak było z tym ciastem!Ciasto ma bardzo specyficzny smak i napewno nie każdemu posmakuje – w smaku przypomina … hmm … cynamonowe …. keksa … cwibak.Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas pieczenia unosi(...)łyżki- soda – 1 łyżeczka- cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta- orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.Dodajemy masło, konfitury i herbatę.Dobrze mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.Wkładamy ciasto

Ostra na Słodko
Pampuchy z truskawkami 173

Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką, formujemy zgrabne pampuchy, ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok.20 minut.3. W dużym rondlu gotujemy wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju. Pampuchy wkładamy na wrzącą wodę, tak aby luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez

Apetyczna babeczka
Muffinki z jagodami 185

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło lub ½ szklanki oleju 180ml maślanki (mleka lub jogurtu naturalnego) Szczypta soli ¾ szklanki jagód Sposób przygotowania: Przygotuj owoce. Świeże jagody umyj i pozostaw na durszlaku, natomiast mrożone pozostaw do rozmrożenia. Wszystkie składniki, które używamy do muf finek powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek do miseczki przesiewamy(...)soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche składniki dodajemy naprzemiennie z maślanką. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec gotowe ciasto łączymy z jagodami. Formę na muf finki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Muffinki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie 135

Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba

zdrowo i aktywnie