himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie(...)Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami
Menu Zdrowiaprzygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa). Tak, tak, to bezglutenowe(...)będzie sucha. Upieczone krążki odstawiamy do przestudzenia. Na odpowiednio dużym talerzu układamy jedno ciasto – polecam przewrócić je do góry dnem, bo spód biszkopta jest równiutki i ładniej wygląda Smarujemy połową polewy czekoladowej i układamy na niej banany pokrojone w plasterki. Można oczywiście użyć dowolnych owoców – bardzo dobrze sprawdzają się truskawki albo pomarańcze pokrojone na plasterki. Na owocach
Lamarida.plrobocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok- powinno być go niewiele(...)zrobi się bardzo jasna i widocznie zgęstnieje – około 5-7 minut. I już – krem gotowy! Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy je bardzo ostrym nożem
Karo in the Kitchenpełni. Rabarbar dodaje się do ciast, kompotów czy lemoniad, ale jak dla mnie, najlepiej smakuje karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki, słodką krówką i dodatkiem sezonowych owoców np, truskawek, podbije serca smakoszy
Pland based filleroku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować(...)kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka
Fitkotroku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko ;) Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować(...)kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka
FitKotKolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka(...)smażonych jabłek cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek letniego mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto ok 8 minut,posypać mąką ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić krótko ciasto ,podzielić na dwie części ,rozwałkować ciasto podsypując
Wypieki Reneswój parapet, gdzie przeważnie znajdują się zioła, owoce oraz warzywa, i nagle coś mnie tknie i mam pomysł na fajny posiłek. Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też
vaniliowoczekoladowaukładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wlewamy lekko tężejącą masę agrestową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan – fixem a następnie starannie rozprowadzamy ją na warstwie biszkoptów. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Szarlotka
Smakowite Daniamniej i fruktoza, czyli cukier owocowy a jabłko i gruszka należą do owoców zawierających dość wysoką ilość tego cukru. Te dwa składniki w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego znajdującego się w tej niewielkiej ilości kwasu dodanego do zaczynu powodują, że zaczyn fermentuje szybciej, jak również ciasto właściwe wyrasta o prawie połowę czasu krócej. Czy warto mówić o zyskaniu
Leśny ZakątekROKITNIKA keksówka o wymiarach 24×13 cm mierzona od góry CIASTO 3 szkl mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szkl letniej wody 1/3 szkl mleka 1/4 kostki masła 1/3 szkl cukru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru wanliowego NADZIENIE dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik Do większego kubka wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże(...)miejsce, aż zacznie pracować. W garnuszku podgrzać wodę razem z masłem. Do miski wsypać resztę mąki, sól, wbić jajka, i dodać zaczyn oraz wodę z tłuszczem. Wyrobić robotem, aż ciasto będzie elastyczne ( będzie klejące, ale takie właśnie ma być ), przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość krótko wyrobić i rozwałkować
Pieguskowa Kuchniaduet zasmakuje wszystkim fanom solonego karmelu. Z ananasem – również w pierwszej chwili czuć wysoką słodycz ale smacznie równoważy się ona z lekkim kwaskiem pochodzącym od ananasa. Jest to owoc soczysty i naturalny a nie ohydne aromaty jakie często dodaje się do produktów o tym smaku. Kokos + karmel + ananas = to nie mogło się nie udać :D Z chilli(...)jeść rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami i dżemem kokosowo-ananasowym Buko Organic Z chilli/ Z solą Ocena: 5,5 pandy
Candy PandasZakupiłam sobie ostatnio najzdrowsze owoce świata, czyli jagody goji inaczej zwane kolcowojem pospolitym . Te małe suszone jagódki: Zawierają dużo witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Oczyszczają krew, wzmacniają oczy, mięśnie i kości i wspomagają odporność organizmu. Są bardzo bogatym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów . Są bogate w cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen i fosfor(...)wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka . Składniki: ( temperatura
potrawyregionalneNiedługo zacznie się lato, a wraz z nim sezon na czereśnie. Jednym ze sposobów na "przetworzenie" tych owoców jest frużelina. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie gotujmy.pl W poprzednich latach już kilkukrotnie robiłam taką frużelinę. Jest niezastąpiona do przygotowania ciasta, gofrów lub tortu (np. według tego przepisu na biszkoptowy przekładaniec ). Do tej pory wykorzystywałam z ciemnych czereśni, więc(...)żelatyna się rozpuści. Czereśnie przełóż do garnka. Dodaj do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawi się sok z owoców. Następnie stopniowo dodawaj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody. Całość gotuj, mieszając, do chwili, gdy z soku czereśniowego powstanie kisiel. Czereśnie zdejmij z ognia i wymieszaj z żelatyną. Gotową
blog.moje-pasje.infofixu Umyte jagody wrzucić do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować aż owoce się rozpadną. Dodać cukier i dżem-fix. Dobrze zamieszać, pogotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki
Anielskie wypieki