lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach. Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna(...)długie zimowe miesiące. Ale nie tylko słońce poprawia mi nastrój - to pachnące, świeże wypieki, które zawierają w sobie właśnie garść owej pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ
W kuchni Karmel-itkimasła 150 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej typ 650 szczypta soli 2 jaja olej lub klarowane masło do smażenia dodatkowo dżem prozdrowotny Łowicz 100% owoców Dzika róża cukier puder do oprószenia Drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 4 łyżki letniego mleka, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)jaja. Wyrobić łyżką (lub hakiem miksera) dość luźne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 60 minut. Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta (czasami łatwiej za pomocą dwóch łyżek). Smażyć z obu stron na rumianao na średniej mocy palnika. Podawać oprószone cukrem pudrem z dżemem Łowicz Dzika róża 100% owoców. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzpyszny przepis na placki z serków waniliowych, które same w sobie są już dość słodkie, więc do ciasta nie dodaję już cukru, a jedynie delikatnie oprószam placuszki na wierzchu cukrem pudrem. W sezonie polecam serwować je również ze świeżymi owocami, a poza sezonem idealnie będą się komponowały z lekko kwaskowatymi dżemami lub np. syropem malinowym. Placuszki te są delikatne(...)jajko, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 czubate łyżki (czyli pół szklanki) mąki pszennej tortowej (czasami trzeba dać ciut więcej mąki jeśli serek jest bardzo rzadki – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję). Całość wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia
Kulinarne PrzebojePlacuszki serowe z borówkami to świetny pomysł na śniadanie lub słodki obiad. Jak kto woli Posypałam je cukrem pudrem, ale równie dobrze będą smakować polane roztopioną
Oryginalny smakŚwinki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki(...)drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu,lubią uciekać). W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką
CiastkozercyBardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne. Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw. Wykonanie ptasie mleczka – mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego. Dodać cukier i wymieszać(...)zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie wlać wrzącą wodą i wymieszać odstawić do ostygnięcia. Żelatyna musi zacząć gęstnieć. Śmietanę ubić i powoli wlewać przetarte owoce. Na koniec dodać gęstniejącą żelatynę, ale ciągle musi być lejąca. Dokładnie wymieszać i wstawić masę do lodówki. Teraz trzeba pilnować żeby masa nie zgęstniała. Jak już zacznie gęstnieć wylać masę
Kuchnia Pokoleńjuż ostatni moment na pożegnanie owoców lata czyli malin. Ten przepis planowo miał się ukazać wcześniej kiedy były jeszcze bardziej dostępne na ogródkach niż w marketach, jednak musiał poczekać na pierwsze wydanie dwumiesięcznika " Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety " , który ruszył już wczoraj. Mamy przyjemność dzielić się w nim naszymi przepisami na torty. Oprócz tego znajdziecie w nim ciekawe(...)jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze
Candy Pandaspatelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam całość miodem lub syropem z agawy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaroztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 4. Na patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim(...)rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie. Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku. Racuchy drożdżowe posypać cukrem pudrem i podawać z owocami, śmietanką, ulubionymi dżemami lub konfiturami owocowymi. Smacznego :) Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. Najlepsze racuchy drożdżowe - wypróbowany przepis
Moja Książka KucharskaChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka(...)grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej 1 żółtko 50 g masła bez laktozy od Mlekovita krem: 100 g masła bez laktozy od Mlekovita 200 g twarogu półtłustego bez laktozy od Mlekovita 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru borówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto(...)kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka. Wylepiamy nim foremkę na tartaletkę. Robimy tak z pozostałym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na dnie foremki. Wstawiamy korpusy babeczek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarneautorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła się ilość domowników w moim domu..i u mnie z połowy tej porcji wyszło 8 ..ja dodatkowo do środka dodałabym jeszcze jakieś owoce..i tak zrobię następnym razem.. 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania budyniu(...)całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta[ lekko zamieszałam wykałaczką]. Piec około
Moje domowe kucharzeniewymieszać. 5. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawy, wymieszać. Gotować owoce przez około 4-5 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, energicznie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji
Mała CukierenkaPiekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-20 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód(...)łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej
Kulinarne Przebojewieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży(...)nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy
Zawsze głodna!