Lubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka
Pasja Smakuosób zraża się już po samym czytaniu lub słuchaniu opowieści jaka to beza jest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego(...)wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie teraz latem skuście się na bezową ciasto z mnóstwem kwaskowych owoców. Pyszności! Wygląda elegancko i niebiańsko smakuje. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
maniapieczeniagreckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki(...)ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy je pestek a następnie kroimy je na ćwiartki. Oddzielamy
Karo in the Kitchentaka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt się nie oprze. Kwaskowe jabłka, które stanowią bazę nadzienia wraz z gruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób ceniących ciekawe połączenia smakowe. Polecam! Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej 200 g masła(...)ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Jabłkowo-gruszkowa masa: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem. Owoce
Ciasta z tradycjamiwprost nieprzyzwoicie! Podjadam je same, ćwicząc przy okazji plucie pestkami na odległość ;) Tworzę kolejne słoiczki przetworów z czereśniami w roli głównej. No i oczywiście piekę i pichcę ciasta i desery używając tych owoców jako głównego składnika. Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku(...)średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO: 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami 1 mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja
Grunt to przepis!Zarówno przepis jak i ciasto dostałam od Ciotki ;) Błyskawiczne do zrobienia i jedyne co może w nim przeszkadzać, to to, że trzeba poczekać, by się upiekło ;) Pulchne, mięciutkie i nie za słodkie. Do filiżanki kawy lub herbaty idealne. Korzystajcie póki jeszcze świeże owoce dostępne od ręki ;) Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, odmierzoną ilość cukru i oleju. Całość mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną blaszkę o wymiarach 24x36cm, delikatnie równamy. Na wierzchu, lekko dociskając w ciasto układamy przygotowane wcześniej owoce, np. połówki śliwek (łupinką do spodu). Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka
Kuchnia w czekoladzieciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wykonanie – kruszonka: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość wymieszać, tak aby powstały grudki. Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w połówki. Całość posypać kruszonką. Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitformy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe części. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotować owoce. Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu, aż truskawki rozpadną się i puszczą sok. Wystudzić(...)Składanie tortu: Płaty ciasta ponakłuwać wykałaczką i posmarować syropem truskawkowym. Na paterze umieścić dolną warstwę ciasta. Posmarować połową rozgotowanych truskawek. Na truskawkach ułożyć warstwę bitej śmietany nie rozsmarowując jej jednak do samych brzegów ciasta. Na wierzch śmietany położyć resztę rozgotowanych truskawek. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować wierzch czekoladowym ganache. Wierzch ciasta udekorować dużą ilością świeżych owoców jagodowych. Całość tuż
olalacookingpodniebienia! To jest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane(...)tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach. *tortownica zamykana średnica 24 cm. * jeśli ktoś woli można użyć śmietany 30%, ale trzeba zmniejszyć ilość żelatyny
Pieprzyć z FantazjąNajprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie
W kuchni wieczorempłaskie łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania 220 g oczyszczonego agrestu 130 g malin do dekoracji cukier puder Uwaga: pamiętajcie o tym, że do ciast ucieranych wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Owoce umyć, osuszyć. Miękkie masło przełożyć do miski. Za pomocą miksera utrzeć na jasną, puszystą masę. Podczas ucierania, stopniowo dodawać cukier puder i cukier wanilinowy(...)miksować, aż do idealnego połączenia się składników. Na sam koniec do ciasta dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wsypać skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i wlać jogurt naturalny. Za pomocą szpatułki całość wymieszać (tylko do połączenia składników!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 60-65 minut
Ugotowaćcały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;) Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki(...)drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik(...)rozgrzać do 200ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno
Zabawa smakiemClafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe. Czas przygotowania(...)koniec wlej mleko, nadal ubijając. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaciasto, a część zamknąć w słoikach (przepis na powidła śliwkowe z orzechami włoskimi i miodem pojawi się wkrótce). Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;) PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę(...)cukru wanilinowego - szczypta mielonego anyżu - szczypta kardamonu - 100 gram cukru - żółtko Przygotowanie nadzienia: Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę
Życie zamknięte w smaku