ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:378/1556)

drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 199

swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi(...)przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie do tej samej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

chili & sugar
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 439

przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej(...)wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.  Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 506

świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy(...)papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą

Podróż w kulinaria
Tarta Biały Puch z malinami 407

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 200 gram margaryny 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtek jaja Składniki na masę: 4 białek jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 opakowań budyniów waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam Stovit ) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy(...)budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Podpieczony spód smarujemy konfiturą, a następnie wlewamy masę układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową 184

recipes . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 200g miękkiego masła 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 4 duże jajka 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku(...)wymieszać krótko łyżką. 3. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce, patrz FILM . Polewa: 4. Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać. Gotową

Mała Cukierenka
Jak wykorzystać świeży kokos 230

ostudź. Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!   The post Jak wykorzystać świeży kokos appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Jak poradzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? 183

mózgu. Zresztą  nie oszukujmy się – życie bez czekolady byłoby smutne Dlatego zdecydowanie nie jestem zwolennikiem rezygnacji ze wszystkiego co słodkie (mam tu myśli nie tylko owoce, ale też domowe ciasta, ciasteczka, budynie itd.). Raczej stawiam na mądre, świadome wybory żywieniowe. Pamiętaj, że jednym z  elementów zrównoważonej diety są nie tylko jej walory zdrowotne, ale też smakowe(...)wartościowe. To może być: koktajl owocowy, kulki z orzechów i daktyli, krem czekoladowy z awokado i banana, domowe ciasto bazujące na fasoli, jaglany budyń. ciasto z kaszy jaglanej z owocami jaglane raffaello pierniczki z ciecierzycy Rzadziej natomiast (np. 1 raz w tygodniu)  sięgaj po produkty o mniejszej zawartości witamin i składników mineralnych (czyli w dużym uproszczeniu domowe

Powiedz dietom nie
Chlebek truskawkowy 186

Truskawki powoli się kończą, chociaż ja mogłabym je jeść praktycznie cały rok. Ale nie ma się co smucić bo zaraz będą kolejne owoce :) Dzisiejsza wersja ciacha, to ciasto ucierane z truskawkami :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 100 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki jogurtu

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowe 242

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około godziny w 160 stopniach. Ciasto przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem- czas pieczenia bywa naprawdę różny. Na wystudzone ciasto nakładamy bitą śmietanę i owoce

Wrzosowa Polana
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 273

wystygnięcia. Przygotuj szklankę mocnej herbaty z 3 łyżkami cukru. Ostudź. Zmiksuj cztery połówki brzoskwiń wyjętych z puszki. Przetnij biszkopt na pół. Spód ciasta zostaw w formie,nasącz przygotowaną herbatą i  posmaruj połową musu z owoców, resztę brzoskwiń pokrój i ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy . Wymieszaj dokładnie . Zabezpiecz biszkopt dookoła papierem do pieczenia(...)wyciekła. Wylej masę na owoce i wyrównaj. Drugą połowę ciasta posmaruj resztą musu i ułóż na masie , teraz nasącz resztą pozostałej herbaty. Wstaw ciasto do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie możesz usunąć papier oraz udekorować górę ciasta jak się podoba, czy to owocami czy czekoladą, czy po prostu tak jak ja zostawić bez niczego. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 618

cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce. 5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie). 6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Beza

Mała Cukierenka
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 192

termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką  Tarty są gotowe, gdy wierzch jest przyrumieniony, a środek ciasta, na którym wyłożone są owoce zaczyna "oddychać", tzn. unosić się. Dół powinien być dobrze wypieczony. Smacznego

Cooking Monster
Torcik śmietankowo- jagodowy 242

Sezon jagodowy w pełni więc trzeba wykorzystać pyszne, leśne owoce i przygotować z nimi ciasto. Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe,  2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód(...)pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż

paapilotkaa
Ciasteczka bakaliowe 380

mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce(...)piec w 180-190 stopniach przez około 10-12 minut, najlepiej sprawdzić na jednym ciastku, czy jest już upieczone Ciasteczka można wzbogacić o ulubione bakalie, jednak połączenie ciasta kruchego z suszonymi owocami jest na tyle aromatyczne, że polecam Wam właśnie taki wybór dodatków, jaki zastosowałam w przepisie

Smakołyki Bereniki
Rustykalna tarta gruszkowo-brzoskwiniowa 177

równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione owoce. Brzmi super, prawda? I właśnie tak smakuje! Choć jestem zwolenniczką jajecznych ciast, to trzyma poziom. W dzisiejszym wykonaniu - gruszki i brzoskwinie. Co sądzicie? Zapraszam na rustykalną tartę z gruszkami i brzoskwiniami."Składniki:kostka masła6 łyżeczek(...)masło - całość zalewamy wodą i szybko ugniatamy - możemy to zrobić za pomocą malaksera lyb ręcznego miksera.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki i brzoskwinie. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem

Słodkie Przyjemności