Uniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami, piekłam te ciasto także z bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie. Składniki (forma 20 x 20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa
RAROSSAszklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody ) to nieoceniona skarbnica barwników antocyjanowych, które zyskują dziś
Proste Potrawyserkiem 2.Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy 3. Formę 21 cm wykładamy biszkoptami 4. Zalewamy masą serową i wstawiamy do lodówki na 2 h5. Rozpuszczamy galaretkę5. Układamy owoce na cieście i zalewamy ostudzoną galaretką
ciemna strona patelniwww.mojewypieki.com/, jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego
Mania Gotowaniaczereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę, kakao oraz mleko. Gotowym ciastem zalać owoce w foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać
Monia miesza i gotujełyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie figi i morele) 2 łyżki miodu/syropu z agawy Przygotowanie:Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka i po chwili wlać do miski z mąką.Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce.Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto
Ze smakiem i z pasjąciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypołączenia.Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek.Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta.Na cieście ułożyć owoce, zalać masą śmietanową.Piec w 170 stopniach C 60-70 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoPrezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki:CIASTO:125 g masła/margaryny250 g mąki70 g cukruodrobina wodyNADZIENIE:300 g śmietany
kolorowotorcikowociepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku: Ciasta z owocami sadu i Gruszkowo
Mia Cucina Sofietamoże jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż
Smaki EdytyDziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru
Blondynka GotujeDomowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwietne połączenie ciasta i owoców.Składniki:- 1/2 margaryny- 1 szklanka cukru- 1/2 szklanki mleka- 3 jajka- 2 szklanki mąki- 2 opakowania cukru waniliowego- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej)- owoce (w moim przypadku jeżyny)Przygotowanie:Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę
Zainspirowana w kuchniopuszczone ogródki działkowe. Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym niepryskanym jedzeniem. Leśne ogródki działkowe dziczeją z roku na rok coraz bardziej, trudno znaleźć tam jakieś jabłonki, a jak już, to z jabłuszkami(...)póki co napawam się widokiem zachaszczonych starych działek i stawu, dzięki któremu czuję się jak na kaszubskiej wsi, a nie w środku Gdyni. Dzisiejszych jabłek w waniliowym cieście nie upiekłam z owoców znalezionych w lesie, lecz u nas na działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :) Jest to takie ciasto
Posadzone i zjedzone