Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki
Nie tylko w kuchniCoś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5
Nie tylko w kuchniJabłka i aronia to świetny duet. Dlaczego by nie wykorzystać ich w cieście ? Mam więc dziś dla Was pyszną babkę na oleju z jabłkiem i aronia
Ewa w kuchnitrwa to o wiele dłużej, ale tak rozmrażane mięso będzie smaczniejsze, warto więc poczekać. W ten sam sposób możemy oczywiście rozmrażać nie tylko mięso, ale również wędlinę , warzywa, owoce oraz ciasta. :) Życzę miłego dnia
Przepisy i porady kulinarneMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchnizagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać w misce z cukrem i mąką kukurydzianą. Przygotować kruszonkę. Składniki rozetrzeć palcami tak aby mąka z masłem utworzyła grudki
Stare GaryUzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze
dom-agi.plOstatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe
Humanistka w kuchnipozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce. Posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem wanilinowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st
Walijskie Pichceniepieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego
Miód i pieprzCzy też tak czasami macie, że późnym wieczorem dzwonią goście i zapowiadają się z wizytą na następny dzień ? Otóż i mnie się zdarza. Dzwoni więc mój
Ewa w kuchnipieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego
Miód i pieprzNastępnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C przez 40-45 mint., do tak zwanego
Passion of Cookingwprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych
Powiedz dietom nie