ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1223/1556)

Pavlova z mango i pistacjami 436

Pavlova to niekwestionowana królowa ciast i deserów wszelakich. Sądzę, że każdy, kto choć raz spróbował tej bezy, rozkochał się w niej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim mango oraz solonymi pistacjami , które niesamowicie podkręcają smak całego deseru. Musicie tego połączenia koniecznie spróbować, to p rawdziwa rozkosz dla podniebienia!!! Składniki na bezę: 5 białek(...)Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę. (Należy to zrobić dopiero przed samym podaniem ). Mango pokrój w kostkę. Część owocu rozłóż równomiernie na kremie, a resztę zmiksuj blenderem na mus . Polej nim bezę. Na sam koniec posyp wszystko siekanymi pistacjami i natychmiast podawaj

Food Square
Gofry jogurtowe 304

Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które(...)sztywno ze szczyptą soli. Żółtko przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, wodę, cukier puder oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą,  ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je  z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie oblany wiśniową frużeliną 134

Tyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i bardzo efektowne letnie ciasto, robiłam je już kilkukrotnie i zawsze znikało błyskawicznie. Spód : 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi, a następnie(...)łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Sezon na herbaty rozgrzewające 150

najsilniejsze ze wszystkich dostępnych herbat właściwości antyoksydacyjne. Parzenie w temp. 75-90 °C. Japońska herbata matcha. Lubię ją pić, ale także często dodaję ją jako naturalnego barwnika np. do ciast, jogurtu, smoothies lub matcha latte z mlekiem migdałowym. Często pokazywane w filmach ceremonie picia herbaty budziły moją ciekawość. Oglądałam zawsze z zaciekawiłem. Marzę o uczestnictwie w takiej ceremonii. Mnie(...)cytrusami  -  świeżymi ziołami np. rozmarynem i tymiankiem - te wybieram zima, a latem melisę lub miętę  - imbirem  - żurawiną  - dziką różą  - rokitnikiem ( używam suszonych owoców)  - pigwą   - syropem z kwiatów z czarnego bzu  - syropem z owoców czarnego bzu  - sokiem malinowym  - przyprawami : goździkiem, anyżem, cynamonem, kardamonem Wybór jest ogromny! Zaopatrzyłam się

AZgotuj!
QUINOA Z RODZYNKAMI I WINOGRONAMI 179

Quinoa, rodzynki i winogrona z dodatkiem świeżej mięty to oryginalne połączenie smakowe, które może stanowić ciekawą, zdrową i smaczną przekąskę lub deser- wedle uznania. Zachęcam do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis #174 Różowy torcik na zakończenie lata - bez glutenu 113

Witajcie, lato (przynajmniej to kalendarzowe) ma się ku schyłkowi. A szkoda - bo to sezon wielu pysznych owoców.  Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy(...)proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie dzielimy je na pół. Masa Serek ricotta miksujemy przez chwilę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy oczyszczone maliny i ponownie miksujemy do momentu

Health-Fit-Life
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 206

bardzo orzeźwiająca do tygodnia zachowuje żywe bakterie, można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi.  Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu(...)ciastek musiałam je zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa  • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej

Leśny Zakątek
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 194

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 225

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie 157

Dziś trochę urozmaicony tradycyjny "ryż z jabłkami" -w formie stożka, okryty zapieczoną pianą waniliową. Składniki: 15 dag ryżu 2 szklanki mleka 4 dag masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
BELGIJSKIE STICKY WAFFLES W POLEWIE CZEKOLADOWEJ 166

obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas(...)czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę

Kuchnia w oparach
Rolex :) 145

Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy

noteskulinarnyfiga
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 166

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która

Food Square
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 316

tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)podgrzewać wodę z cukrem, aż powstanie karmel. Gdy stanie się złoto-brązowy, dodać miód i wanilię. Gdy miód się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle z truskawkami 402

zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar(...)tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku

Ratunku obiad