ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1232/1556)

Lody jogurtowo-wiśniowe 355

Proszę wolniej, czasie wolniej Proszę wolniej!" Jedyny plus jaki dostrzegam w tym ciągle za szybko płynącym czasie, to równie szybko zbliżający się urlop:) Ostatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam(...)Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wiśnie doprawiamy imbirem i cynamonem. Można także na tym etapie je nieco rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, jeśli lubimy mniejsze kawałki owoców. Wiśnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż masa nabierze konsystencji kisielu. Zdejmujemy z ognia. Po chwili, do gorącej, ale już nie wrzącej masy, dodajemy żelatynę

My simple kitchen
Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) 149

mniszka smakuje podobnie do miodu gryczanego, ale ma w tle charakterystyczną nutę mniszka lekarskiego. Można go z powodzeniem wykorzystać tam gdzie miód pszczeli, czyli do słodzenia mleka, deserów, ciast czy herbaty. A dodatkowo przy okazji zbierania kwiatów można spędzić miło czas na łące. Można go przygotować w wersji naturalnej lub z dodatkiem cytrusów, które nadają ciekawego aromatu i lekko kwaśnego(...)potrzeby mycia kwiatów, gdyż wypłuczemy z nich pyłek. Kwiatki jak najszybciej po zerwaniu zalewamy wodą (opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy oraz pokrojone skórki tych owoców) i gotujemy około 15 minut od zagotowania.   Kwiaty zalane woda pozostawiamy na 24h. Po tym czasie dokładnie odsączamy na sitku. Do płynu dosypujemy 1 kg cukru i gotujemy

Pyry na Gaz
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 172

tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu(...)moczeniu staja sie miekkie i bardziej przyjazne do wspolpracy.Na zdrowie!P.S Przygotowalam budyn czekoladowy z daktylami i nasionami chia-pyszny,bardzo nam smakowal.Zrobilam rowniez koktajl z cudownymi nasionkami oraz owocem mango i dodatkiem szpinaku.Rownie smakowity.Przepisy umieszcze w nastepnych postach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawki mrożone na zimę. Jak zamrażać, żeby zachować ich smak i wygląd 186

dużo. Są piękne, jędrne, dojrzałe a przede wszystkim smaczne, bo słodkie. Jest wiele odmian truskawek. Każdy ma swoje ulubione. Ja też. Z tegorocznych truskawek robiłam już kilka potraw. Piekłam ciasta. Kruche, drożdżowe, torciki... Robiłam również pierogi i koktajle. Truskawek jest tak dużo i tak bardzo kuszą swoim wyglądem, że żal byłoby aby zostały tylko miłym wspomnieniem lata, dlatego postanowiłam trochę(...)niech czekają na nasz wilczy apetyt na smaczne truskawki, ale dopiero...zimą. Polecam Wam ten sposób mrożenia. Sezon truskawkowy trwa, wiec pewnie skusicie się ten sposób przechowania tych pysznych owoców do zimy. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Domowy kisiel truskawkowy 157

Kisiel jeść można o każdej porze dnia. Nie jest on zatem daniem typowo deserowym. Zrobienie domowego kisielu nie jest trudne. Potrzebujemy owoce, wodę i mąkę ziemniaczaną. Ważne aby owoce, których używamy były świeże i dobrej jakości. I to tyle. Gotujemy całość, doprawiamy do smaku np. cukrem i mamy kisiel. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)akurat nie naddałyby się do kisielu, gdyż nie miały w sobie żadnej słodyczy. Cukier zastąpić możecie miodem czy syropem klonowym. Lubisz truskawki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto truskawkowe z bezą . The post Domowy kisiel truskawkowy appeared first on MeCooks

mecooks
Idealnie chrupiące bezglutenowe batoniki owsiane 209

Uwielbiam zbożowe batoniki, ale te kupne jak na mój gust są za słodkie i zbyt gumiaste, więc co ja mogłam zrobić? Zrobiłam oczywiście wszystko po swojemu

greenscarf
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 197

Trafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 190

dysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku.  Zacznę od przepisu na muffinki(...)rabarbar, połączyć. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi głównie się teraz żywię. Pycha! W upały sprawdzają się idealnie, są też sprzymierzeńcami letniej sylwetki. Zaczynam nawet rozważać możliwość zrobienia własnej lemoniady. Mam nadzieję, że upały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wina na Wigilię 132

winach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi(...)znajduje się w okolicach średniowiecznego miasteczka Andlau w północnej Alzacji, istnieje od 1888 roku i zajmuje powierzchnię 8 hektarów. Aromat tego wina jest bardzo intensywny. Wyczuwamy tu aromaty egzotycznych owoców, dzikiej róży, jaśminu, dojrzałych ananasów, melona oraz liczi. W ustach jest miękkie i łagodne z delikatną ( korzenno –pieprzną) goryczką na finiszu. ( wino do nabycia w sklepie Winkolekcja, cena

królestwo garów
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 168

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jeżynowy sernik na zimno 318

Zebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt

UgotujmyTo.pl
Domowy koncentrat pomidorowy 159

Domowy koncentrat pomidorowy Proste przepisy na gęsty koncentrat pomidorowy  Domowy koncentrat pomidorowy to podstawowy produkt w naszej kuchni. Bardzo dużo posiłków które lubimy, zawiera wśród

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Granola z migdałami 246

oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych, np. owsianych, orzechów, pestek, rodzynków lub innych suszonych owoców, cukru bądź miodu. Składniki te są pieczone, aż staną się chrupkie. Zaletą domowej granoli jest dowolność wyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami. Składniki: - 450 g zwykłych płatków(...)Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci na swojej chrupkości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Skorzystałam z przepisu Magdaleny (oryginał

mojewypiekiinietylko
Placuszki z pastą rybną z suma 153

Pyszne placuszki z domową pastą rybną. Użyłam  suma wędzonego, i jestem zachwycona ta rybą. Bardzo mięsista, idealna do past to fajnie się rozsmarowuje. Placuszki 

wesoła kuchnia
Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe 144

Rabarbarowej rewolucji w mojej kuchni ciąg dalszy. Zastanawiam się tylko dlaczego wcześniej nie chciałam się do niego przekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar

Bon appetit mon amie