~razowa kardamonowa muffina nadziana ricottą i malinami~ Przy okazji TEGO śniadania napisałam, że powtórzę tę muffinę. I oto jest! Tym razem przepis był moim wymysłem i
breakfast of dreamsNowy weekend więc nowa propozycja czegoś słodkiego do kawy. Tym razem na odmianę nie będzie niedzielnego deseru, gdyż nie będę miała go czasu zrobić. Obowiązki rodzino
ciastkarnia na kruchym spodzieDziesiejszy wpis bedzie o kulinarnych wpadkach i niepowodzeniach, ktore mozna obrocic w sukces.Co jakis czas rodzina niby to od niechcenia rzuca tekst "moze upieczesz jakis dobry
Przysmaki KarolkiMule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkowy pojemnik na sok. Pojemność ok, ale ten otwór w pokrywie trochę mało przemyślany, bo nie ma opcji aby sobie dobrze trafić sokiem w niego, bo jak mocniej przyciśniesz owoc strumień soku jest mocniejszy itd, więc u mnie próba celowania była jedna, raz sok poleciał za dzbanek, a to znowu przed i się roześmiałam na głos, ściągnęłam pokrywkę i wyciskałam(...)mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno
Blondynka Gotujeprzeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką, ale na szczęście żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni...Bułki, jak to bułki(...)odstaw do przestygnięcia.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie
Grahamka, weka i kajzerkasmuteczki. Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować(...)budyń jest już gotowy. Oczywiście w trakcie gotowania możemy do niego dodać kakao lub karob, aby otrzymać budyń kakaowy lub czekoladowy. Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok. Ja lubię podawać go z domowym sokiem malinowym. Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasteczka bezglutenowe, polecam te: Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok
Okiem Blondynki by McBlondiupiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem, a przecież pieczenie biszkoptu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek poniżej i biszkopt na pewno się uda! Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika(...)Jeśli mamy zamiar zrobić biszkopt kakaowy odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy taką samą ilość kakao. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może
codojedzeniaDzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :). Zapiekane(...)kawałki rabarbaru. Natomiast na pulpetach układamy podsmażoną cebulę. W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem
Kulinarne przygody Gatitymojej kuchni ponownie goszczą crumble. Nie da się ukryć, pokochaliśmy ten gorący deser. Zawsze go robię, gdy mamy ochotę na coś słodkiego w sobotnie lub niedzielne popołudnie, a ciasto się już skończyło. Tak było wczoraj. Dario zajęty pracą, ja w kuchni i przed telewizorem, szykując obiad i jednocześnie oglądając transmisję z uroczystości pogrzebowych prezydenta Pawła Adamowicza. Patrzyłam poruszona na tysiące(...)brzmi dumnie”. Mam nadzieję, że my, Polacy, wyciągniemy wnioski z tego okrutnego wydarzenia, jakim było zabójstwo prezydenta Adamowicza. Ten smutny, wczorajszy dzień osłodziłam nam gorącym deserem. Przy aromatycznych, gorących owocach z chrupiącą kruszonką rozmawialiśmy o świecie, o nas, o przyszłości. Oby była pomyślna. Składniki (na 4 porcje): • puszka brzoskwiń • 2 łyżka masła do kokilek • 4 garście mrożonych lub świeżych
W mojej kuchniwszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna. Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka(...)widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych
królestwo garówTo danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzDzisiaj szybciutko. Krewetki podduszone z papryką, podane z pieczoną dynią bo dynia makaronowa może zastąpić makaron . Lekko, szybko i bardzo smacznie. Dookoła świąteczna atmosfera i staram
Smaczna PyzaKnedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy
potrawyregionalneW 3 dni spędzone w szpitalu po porodzie zjadłam więcej sera białego niż w poprzedzającym roku. Wcześniej może też trochę nietypowo, bo jogurty, maślanki, serki
Matka Żywicielka