Klasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uszek i osobny bigos wigilijny? Przecież można przygotować wielki gar kapusty wigilijnej z grzybami i część przerobić na farsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki(...)szkodzi. Przerób kapustę wigilijną na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym Przepis na pizzoccheri tutaj Raviolo z żółtkiem A może zabrakło ci nadzienia a zostało za dużo ciasta na pierogi? To doskonała okazja, żeby zrobić raviolo z płynnym żółtkiem. Jest przepyszne! Sam będziesz sobie zazdrościł, że jesz takie dobre rzeczy. Przepis na raviolo tutaj Sałatki z kiszonych buraków Kiedy zakwas
Ugotowane pozamiatanejajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ , w międzyczasie oddziel białka od żółtek(...)lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolisporadycznie myślę, że warto ;) Już wiem, że będzie zdecydowanie szybciej, a równie smacznie. Dziś korzystając z niego przygotowałam #chlodnik. Nie byle jaki, bo z dodatkiem owoców i lodów(!). Ten tradycyjny z jajkiem i koperkiem już jest na blogu, więc chciałam Was zaskoczyć czymś nowym. Pewnie się zastanawiacie jak smakował i czy dało się go zjeść...? Owszem dało! Nie zrobiłam(...)wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika. Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące, ale zwarte. Łyżeczką nabieramy i wrzucamy małe porcje na gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy 2 minuty, kilka razy mieszamy, by nie przywarły do dna. Przecedzamy i lekko
Kuchnia w czekoladzieW ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja DelicjaDziś mam dla Was bardzo szybki przepis, ale to nie znaczy że mniej smaczny. Idealne muffiny dla niezapowiedzianych gości, zawsze wychodzą i robi się je ekspresowo
Radość kipiąca uśmiechem.12 surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12
królestwo garówOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Obiecałam sobie, że będę wykorzystywać krótki sezon truskawkowy zawsze i maksymalnie. Bo owoce w miarę lokalne, tutejsze, wyspowe, sa po prostu o wiele lepsze, niż wszelakie styczniowe importy z Afryki. Dodatkowo zwykle staram się sprawdzać 'mile lotnicze', czyli koszt i emisję dwutlenku węgla transportu danego produktu z kraju pochodzenia - im dalej, tym wyższy. A w tym roku lokalne supermarkety(...)proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the houseJakie owoce dostępne teraz w Polsce są sezonowe? No, myślimy! Oczywiście, że pomarańcze Jak nie śnieg to odwilż, deszcz i ślizgawica, a ja dam Wam dziś trochę słońca w postaci pomarańczowo-pomarańczowych ciasteczek. Wgryzając się w te orzeźwiające, pomarańczowe cuda pomyślcie, że już z górki, minie styczeń i już prawie lato, plaża, palmy…ehh. Ciasteczka Testowane i zatwierdzone(...)mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz
greenscarfkakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec(...)górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć na nim dekoracyjnie kilka malin lub innych owoców (nie ma sensu jednak przesadzać, pamiętajmy że to w końcu tort czekoladowo-śliwkowy
Passions hobbies lifeŻyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy
Kuchnia MagdaLenyKto z nas nie lubi knedli ze śliwkami? Jest ktoś? Ja bardzo lubię, ale sezon na nie jest tylko jesienią, no chyba że użyjemy śliwki mrożone
królestwo garówDawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go
Mienta blogPyszne , marchewkowo- jabłkowe babeczki z pewnością Was zachwycą. Puszyste , z nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek. Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu
WYSPA SZCZĘSLIWA