S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej
SzczyptaSmaQEuropejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych(...)Warszawie. - Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? - W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów. - W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? - Nowe smaki to szukanie inspiracji i wiele prób, które
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadobrze je doprawić bo samo w sobie nie ma wyrazistego smaku. Kupując awokado polujcie na promocje (zdarzają się często), ponieważ cena regularna jest dość wysoka. Można kupić twardy, niedojrzały owoc i poczekać aż po prostu dojrzeje. Awokado to źródło korzystnych kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca, mózgu, a także poprawiają stan cery czy włosów. Na zdjęciu poniżej kanapka(...)masło orzechowe hummus – domowy lub sklepowy o dobrym składzie pasuje do wszystkiego DO WYPIEKÓW olej kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście
Powiedz dietom nieMożna z nich upiec piegusa, ale co więcej? Przychodzę z pomocą Te placuszki sprawdzają się w roli białkożerców idealnie. Placuszki są mięciutkie, leciutkie, idealne z cukrem pudrem, powidłami czy owocami. Z jogurtem czy serkiem homogenizowanym owocowym…. mniam, aż się rozmarzyłam Nie pochłaniają przy smażeniu kosmicznej ilości tłuszczu, przez co nie są takie ciężki jak klasyczne placki, co też(...)ręczniczku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnymi dodatkami. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mieciutkie-placuszki-bialkach/ MieszamWGarnku Artykuł Mięciutkie placuszki na białkach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze
W kuchni Karmel-itkiCiasto na cupcakes 2 i 1/2 szklanki mąki 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 niepełna szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy Krem waniliowy 200 g miękkiego masła 1 szklankę cukru pudru 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii 1 szklankę śmietanki(...)zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami
Gotujemy i jemyCześć! Pewnie wielu z Was poszukiwało dobrego przepisu na gofry. Żeby wychodziły tak jak te "z budki". Te które robię wychodzą chyba nawet lepsze! Proponuję
Pieprzyć z Fantazjąpyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić. Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki(...)był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć. Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku stopniowo wygrać Europę ale jego kultura zajmie trochę czasu z powodu niekorzystnego
mojej kuchnipyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić. Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki(...)był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć. Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku stopniowo wygrać Europę ale jego kultura zajmie trochę czasu z powodu niekorzystnego
w mojej kuchniOwsiane babeczki z bananami i jabłkiem, to był nasz przysmak jeszcze kilka dni temu. Wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie delikatnie wilgotne. Muffinki bezglutenowe możecie jeść
SMYKWKUCHNISkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 duże jajka 1 ⅓ szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru 2 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki
Przepisy kulinarne babci AntoninyZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
babka w formieSłodkie bułeczki drożdżowe ze śliwkowym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne z kwaskowatym owocem w środku. Idealne na taki pochmurny i deszczowy czas jaki mamy ostatnio, nic tylko się zajadać popijając ciepłym napojem. Co prawda zabrzmiało to trochę jesiennie a przecież wciąż mamy sierpień, ale na powrót lata warto poczekać przegryzając coś słodkiego :) Składniki na 16 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Domowa cookierenka(...)wymieszać i wyrobić na gładką elastyczną masę, która nie klei się do rąk (jeśli będzie bardzo klejąca podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się twarda). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować
Simply FoodTruskawki, truskawki, wszędzie truskawki. Gdzie się nie ruszymy, gdzie nie spojrzymy tam tarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie jeszcze się pojawią jagodzianki z truskawkami (hmm, nieee, to chyba nie jest możliwe). A co powiecie na nalewkę truskawkową? Z wanilią, dla lepszych doznań smakowych. Bo jak dla nas rewelacja, my lubimy takie pomysły. Nasz dział(...)czasie dodajemy pokrojon ą na kawałki (2-3 cm) wanilię i zalewamy spirytusem i wodą. Zostawiamy na 6 tygodni , a następnie przelewamy przez sito, tak żeby pozbyć się owoców i kawałków wanilii, nie będą nam już potrzebne. Następnie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. W butelkach powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące. Potem już można pić :) Smacznego
Marder&Marder ManufactureZaczyna się moja ulubiona pora roku.. Jesień.. Jeszcze żeby słonko trochę grzało i od czasu do czasu deszczyk popadał to można będzie zrobić wypad
Na słodko lub wytrawnie