Babka makowa z białą czekoladą 477Każdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona Porzeczka
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 217też przeróżne herbaty rozgrzewające, inne niż te pijane w lecie. Nie wspomnę już o pysznych nalewkach, grzanych winach z orzechami laskowymi i migdałami oraz miodach. Nigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście na ulicy Stolarskiej w Krakowie. Na Rynku Głównym zaś, w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gorący grzaniec galicyjski(...)stron. źródło: http://www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły
Moja Mama Gotuje
Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą 220dawki jedzenia. Jest wybredny, bo nie zadowoli się zwykłą marchewką, czy też jakimś owocem. Oprócz głównych posiłków domaga się czegoś więcej, czegoś słodkiego. I nie oszukam go tutaj suszonymi owocami, mega fit zdrowymi zamiennikami słodyczy. Musi być coś naprawdę dobrego, najlepiej z dodatkiem czekolady I tak wpadłam na pomysł ciasteczek owsianych – wersja domowa jest dużo zdrowsza niż(...)składników. Suche składniki połącz z składnikami mokrymi. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do reszty składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta, najlepiej za pomocą dwóch łyżek. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną i mogą się ze sobą połączyć. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
365 dni dookoła kuchni
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 173jeszcze np. koperek! ). Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie, ale w miarę ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na połówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również(...)wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki. Jest
Ostra na Słodko
BROWNIE Z CHILLI I MALINOWYM SOSEM 244nutą pikanterii doskonale przełamuje słodko kwaśny malinowy sos. Przepis na to ciacho przygotowałam specjalnie do Walentynkowego numeru Magazynu Aromat . Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła 200 g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 płaska łyżeczka chilli 15 g kakao 200 g cukru 4 całe jaja rozmiar L 150 g mąki pszennej szczypta(...)ilością wody. Odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie napęczniałą żelatynę odciskamy z wody. W między czasie 6 łyżek wody, maliny i cukier umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przygotowaną wcześniej żelatynę dodajemy do malinowego płynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos na 10 minut, a następnie lekko ciepłym sosem polewamy po kawałkach brownie. Artykuł BROWNIE
Rusty Fork
Lody waniliowo – jeżynowe, niebo w gębie :) 167Czas lata to czas na świeże owoce. Mam tutaj koło domu pełno jeżyn, musiałam coś z nich wykombinować. Lody wyszły pyszne, pyszne, polecam. Wykonanie thermomix – rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasionka. Całość włożyć do naczynia miksującego. – dodać mleko, śmietanę, cukier, żółtka, gotować czas 15 minut, 90 C, obroty 2 – wylać masę do plastikowego naczynia(...)ostatnim razem masa powinna już być dość gęsta i przymarznięta. Jak już biała masa jest prawie zamarznięta wlać masę jeżynową i za pomocą dużej łyżki w kilku miejscach wymieszać ciasto. Tak żeby masa biała była na górze, zrobić tzw spiralkę. Nie mieszać całych lodów. Wykonanie bez thermomix, – żółtka z cukrem ubić w garnuszku postawionym nad parującą wodą. Ubijać
Kuchnia Pokoleń
Deser z lemon curd 214wyprasować bluzkę, przygotować posiłki dla rodziny, bo przecież nie będzie mnie w domu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe(...)warstwę ciasteczek zależy tak naprawdę od tego, jak wysokie mamy miseczki, słoiczki, szklaneczki, w których serwujemy deser. Jeśli miejsca zostało sporo - dodajmy warstwę ciastek, jeśli nie - wystarczy zwieńczyć deser owocami. Owoce Najlepsze - wiadomo - sezonowe. A jak nie ma sezonowych to ratujemy się marketowymi ;) Do deseru pasują idealnie truskawki, borówka amerykańska, maliny, banan. Smacznego
bistro mama
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1793Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy
Walijskie Pichcenie
DESER MALINOWY - MUS MALINOWY Z JOGURTEM 246Jeszcze do niedawna uwielbiałam bawić się w kuchni, ślęczeć przy garnkach godzinami i zatracać się w zapachach, smakach i odgłosach dochodzących ze skwierczącej patelni
W kuchni Karmel-itki
Wanilia 204Wanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchen
Zapiekanka makaronowa z twarogiem i mango 227Zapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100
VioletoweKucharzenie
Muffiny z brzoskwiniami. 211Pyszne, mięciutkie, letnie muffiny nadziane soczystymi brzoskwiniami, idealne na deser lub słodką przekąskę. Polecam!!! Składniki na muffiny z brzoskwiniami na 12-14 sztuk
Rozpustne gotowanie
.681. wróciły wraz z goframi 179~waniliowe proteinowe gofry z jogurtem naturalnym i truskawkami ; zielona herbata kaktusowa ~ Skoro od babci z takim wiadrem truskawek wracam, to gdzieś upchnąć je muszę. Ogłaszam wszem
breakfast of dreams
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 255S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej
SzczyptaSmaQ
Najlepsze lody o smaku kremówki 195Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych(...)Warszawie. - Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? - W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów. - W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? - Nowe smaki to szukanie inspiracji i wiele prób, które
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata