ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1219/1556)

Klasyczne placki z jabłkami 276

Klasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 245

uszek i osobny bigos wigilijny? Przecież można przygotować wielki gar kapusty wigilijnej z grzybami i część przerobić na farsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki(...)szkodzi. Przerób kapustę wigilijną na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym Przepis na pizzoccheri tutaj Raviolo z żółtkiem A może zabrakło ci nadzienia a zostało za dużo ciasta na pierogi? To doskonała okazja, żeby zrobić raviolo z płynnym żółtkiem. Jest przepyszne! Sam będziesz sobie zazdrościł, że jesz takie dobre rzeczy. Przepis na raviolo tutaj Sałatki z kiszonych buraków Kiedy zakwas

Ugotowane pozamiatane
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 245

jajka -  łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka od żółtek(...)lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Chłodnik warzywno- owocowy 186

sporadycznie myślę, że warto ;) Już wiem, że będzie zdecydowanie szybciej, a równie smacznie. Dziś korzystając z niego przygotowałam #chlodnik. Nie byle jaki, bo z dodatkiem owoców i lodów(!). Ten tradycyjny z jajkiem i koperkiem już jest na blogu, więc chciałam Was zaskoczyć czymś nowym. Pewnie się zastanawiacie jak smakował i czy dało się go zjeść...? Owszem dało! Nie zrobiłam(...)wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika.     Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące, ale zwarte. Łyżeczką nabieramy i wrzucamy małe porcje na gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy 2 minuty, kilka razy mieszamy, by nie przywarły do dna. Przecedzamy i lekko

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 283

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i

Moja Delicja
Czekoladowe muffiny z gruszką. 174

Dziś mam dla Was bardzo szybki przepis, ale to nie znaczy że mniej smaczny. Idealne muffiny dla niezapowiedzianych gości, zawsze wychodzą i robi się je ekspresowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 189

12 surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12

królestwo garów
Mini serniczki na zimno z galaretką, malinami i borówkami 309

Ostatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki truskawkowe... 185

Obiecałam sobie, że będę wykorzystywać krótki sezon truskawkowy zawsze i maksymalnie. Bo owoce w miarę lokalne, tutejsze, wyspowe, sa po prostu o wiele lepsze, niż wszelakie styczniowe importy z Afryki. Dodatkowo zwykle staram się sprawdzać 'mile lotnicze', czyli koszt i emisję dwutlenku węgla transportu danego produktu z kraju pochodzenia - im dalej, tym wyższy. A w tym roku lokalne supermarkety(...)proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto.  Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 215

Jakie owoce dostępne teraz w Polsce są sezonowe? No, myślimy! Oczywiście, że pomarańcze Jak nie śnieg to odwilż, deszcz i ślizgawica, a ja dam Wam dziś trochę słońca w postaci pomarańczowo-pomarańczowych ciasteczek. Wgryzając się w te orzeźwiające, pomarańczowe cuda pomyślcie, że już z górki, minie styczeń i już prawie lato, plaża, palmy…ehh. Ciasteczka Testowane i zatwierdzone(...)mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz

greenscarf
Tort czekoladowo-śliwkowy 235

kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec(...)górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć na nim dekoracyjnie kilka malin lub innych owoców (nie ma sensu jednak przesadzać, pamiętajmy że to w końcu tort czekoladowo-śliwkowy

Passions hobbies life
HERBATY NATURALNE PURE LEAF 206

Żyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy

Kuchnia MagdaLeny
Knedle z suszonymi śliwkami 168

Kto z nas nie lubi knedli ze śliwkami? Jest ktoś? Ja bardzo lubię, ale sezon na nie jest tylko jesienią, no chyba że użyjemy śliwki mrożone

królestwo garów
Sernik na zimno 198

Dawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go

Mienta blog
JABŁKOWO- MARCHEWKOWE BABECZKI 205

Pyszne , marchewkowo- jabłkowe babeczki z pewnością Was zachwycą. Puszyste , z nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek.  Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu

WYSPA SZCZĘSLIWA
Czekoladowy Cukiernia w Warszawie 223

O słynnej cukierni Czekoladowy słyszeliśmy już dawno i jest na naszej liście miejsc do odwiedzenia w Lublinie, ale w między czasie udało nam się odwiedzić cukiernię

Plate of Joy
Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella 237

Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci,  podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS  to

Wanilia i Kardamon
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 255

WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam

Słodko-Słony Świat Ilony