ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1074/1556)

Frużelina brzoskwiniowa 217

ciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków. składniki: 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki 250 g cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godzinki. Potem owoce

Monia miesza i gotuje
Sałatka owocowa 217

ciasta u mnie na blogu to podstawa, lecz czasem mamy ochotę na coś słodkiego i lekkostrawnego, więc ta sałatka będzie idealna alternatywą :) Pyszna, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna. Nasi milusińscy będą zachwyceni, a i nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam !!! Składniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc(...)ćwiartki, a następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny

Ciasteczkowy Potwór
Muffinki pełnoziarniste :) 169

owoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto

Zdrowie na języku :P
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 286

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem(...)pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 182

figi.Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem.Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego!Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika sposrod wszystkich suszonych owocow.A juz o swiezych figach wiemy niewiele,bo trudno interesowac sie owocem ,ktory(...)figi doskonale pomagaja w walce z anemia.Sposrod wszystkich roslin sa najbogatszym zrodlem wapnia.W 100 g owocow jest go tyle co w szklance mleka,a jego dzialanie wzmacnia obecny w owocach fosfor.Nie dziwi wiec,ze zaleca sie je osobom majacych problemy z osteoporoza.Figi dzieki zawartosci magnezu redukuja stres,co wiecej owoce te wzmacniaja serce i naczynia wiencowe.Dzieki wysokiej zawartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe ślimaki z jagodami 176

już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i  wykorzystać  nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię?  No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki(...)drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka.  Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe  przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki tęczowe 198

piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia(...)Barwniki Masło roztapiamy  w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
Leśne ślimaczki 191

Drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami.  Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.  Bułeczki pieczemy

prawdziwe jedzenie
Rolada z bitą śmietaną i malinami. 180

owoce należą do moich ulubionych.Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami.I tylko tam smakują tak wybornie.A dziś z racji tego  ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;)To bardzo proste ciasto

Malinowa Kawiarenka
Tęczowy sernik na zimno. 174

dzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :)       jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo dziecięcy :) Polecam zwłaszcza na gorące dni, szybki nie jest ale bardzo prosty. Składniki na blaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa(...)pieczenia lub folią spożywczą, Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki, każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników, dzielimy na 5 równych porcji, u mnie wyszło

Wypieki Rene
Tort pigwowy wybuchowy 181

Lekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję  w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut

wesoła kuchnia
Tort migdałowy z jagodami 431

blaty jak w tym torcie , lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone z białą czekoladą, jagodowa frużelina i świeże jagody - to połączenie smaków zachwyca! Poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce, a le w sezonie koniecznie zróbcie ze świeżymi.  Bardzo polecam! Niestety, zdjęcia w przekroju nie mam, gdyż tort był pieczony na jedną w rodzinnych uroczystości... Tort migdałowy(...)dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką,  zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie

Obiad gotowy
Śliwki w syropie 138

mnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne!  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: Ok 4 kg śliwek węgierek Ok 1½ kg cukru Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami cukru co drugą warstwę śliw. Ostatniej warstwy nie przesypujemy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką lub jakąś szmatką

Kuchnia w czekoladzie
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 238

jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.  Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min. Czas przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka się za bardzo nie przypiekła

Z Kuchni Do Kuchni