ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1066/1556)

LEKKI SERNIK NA ZIMNO Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BORÓWKAMI 235

ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest  z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie

SMYKWKUCHNI
Mazurek pomarańczowy 193

ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować pomarańczową masę: dokładnie umyć i sparzyć cytrusy. Pomarańcze pokroić na kawałki ze skórką, z limonki i cytryny zetrzeć skórę, resztę, po obraniu białej otoczki,  pokroić na  kawałki.  Usunąć pestki, owoce

Stare Gary
Kruche spody do babeczek 170

Dzięki kruchym spodom do babeczek można wyczarować najróżniejsze słodkości. Moje ulubione babeczki są z budyniem i owocami, ale niestety moje maluchy uważają, że są "uczulone" na owoce dlatego robię im z różnymi kremami. Plusem takich babeczek jest to, że nie trzeba od razu wszystkich zjeść tylko część włożyć do pojemniczka i schować na tzw. "czarną godzinę" ;)   Składniki(...)jajko     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego     200g masła  Przygotowanie:     Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki.  Po tym czasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać

Amatorka kuchenna
Tort z owocami leśnymi 170

jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby

Wiem co jem
Chleb z niespodzianką 172

Ciasto formujemy w bochenek i umieszczamy w gorącym naczyniu. Wierzch nacinamy nożem i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy go syropem klonowym. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut, aby wierzch się zrumienił. Upieczony chleb studzimy na kratce i zajadamy z czym chcemy.  Figi to egzotyczne owoce, które

My Chcemy Jeść
Tarta bananowo- truskawkowa 187

ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając brzegi. Nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance  zagotowanej, gorącej wody i schłodzić. Pokroić banany i truskawki i wyłożyć na wystudzonym placku. Galaretką prawie tężejącą  zalać tratę z owocami

Tradycyjna Kuchnia
Słodkie bułki z serem i ananasem 140

owoce dokładnie odsączone z syropu i sparzone wrzątkiem Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki letniego mleka. Wszystko wymieszać  odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski przesiać mąkę, dodać sól jajka utarte z cukrem , letnie mleko wymieszane z roztopionym masłem oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie

O kuchni z uczuciem
Miodowe muffinki owsiane z bakaliami :) 157

owoce, oprócz rodzynek pokój na mniejsze części. Zalej wodą i gotuj do momentu wrzenia, czyli nie zagotuj! Odstaw.  Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę.  Gotowe ciasto

Zdrowie na języku :P
Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką 180

ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam szprycy. Udekorować dowolnie truskawkami i perełkami. oczywiście można użyć też innych owoców

Monia miesza i gotuje
Dokladke poprosze ;) 310

Kilka razy w zyciu jadlam takie desery, po ktore z wielka checia siegnelabym ponownie.Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z

Przysmaki Karolki
Tarta z agrestem i bezą 284

konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła(...)białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
Malinowy sernik na Dzień Taty 188

intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo.Razem ze mną pyszności(...)Martynosia i Justinka. Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały.Malinowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa:400 g serka kremowego50 g cukru200 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 253

połowy ciasta (550g) wyszło mi 25 nadziewanych pierniczków o średnicy 6cm.   Ciasto piernikowe ma to do siebie, że zaraz po upieczeniu jest miękkie. Z powodu zawartości miodu w cieście każdy piernik z upływem czasu twardnieje. Czasami nawet za bardzo – dosłownie na kamień. O ile takie ciastka będą dobre do dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia(...)możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej, TYP 500 lub 550 300g mąki żytniej, TYP 720, a jeśli nie możecie

Karo in the Kitchen
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 176

wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tych potraw pochodzą wyłącznie z tego rejonu - np. pampuchy przygotowywane są wyłącznie z lokalnej mąki i jaj i podawane z konfiturami, do których owoce zostały zebrane w okolicznych sadach i usmażone wedle oryginalnej, regionalnej receptury - oczywiście bez żadnych ulepszaczy.  Mazowiecka Micha Szlachecka ma też ciekawą ofertę dla smakoszy nalewek, którzy mogą degustować wiśniową(...)pampuchy to potoczna nazwa robionych u mnie w domu klusek na parze. Myliłam się  - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo

KUCHARNIA
Wiosenne smarowidło 180

Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb

dolcevitainmykitchen