Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb
dolcevitainmykitchenskładniki na ok. 8 szt po ok. 75 ml: 1 puszka brzoskwiń (850 ml) 100 ml kremówki 150 ml kwaśnego mleka lub naturalnego jogurtu 15 g
Domowy Smak JedzeniaWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi
Codzienna kuchnia niecodziennatysięczny przepis. Na to, że jest to cudny, smaczny i piękny torcik mangopapaja ze spodem na walijskie ciasteczka, z serniczkiem mango, z papaja curdem, z chrupiącą bezą i owocami jeszcze. Że na tym zdjęciu już chyba wszystko skradło mi serce, że ono robi fikołki, że skacze, płacze i się śmieje i że to najfajniejsze ciacho jakie teraz(...)walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia a spód formy wylepiam ciastem. Mieszam puree z mango z serkiem homogenizowanym i cukrem. Delikatnie dodaję białka i mieszam całość. Wylewam na przygotowany spód masę i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ciasto piekę 90 minut a następnie studzę do temperatury pokojowej oraz przez noc w lodówce
Mango Papajawkładam całą siebie, całe swoje serce. Największym wynagrodzeniem jest pusty talerz i uśmiech na twarzy mojej rodziny. Staram się aby przygotowane dania były zdrowe i zawsze przemycam do nich owoce lub warzywa. Pomimo tego, że jestem amatorem fotografii i mam nijaki, zwykły stary aparat kombinuję aby uchwycić ,,te coś" na zdjęciu. Bo pierwsze co to jemy oczami, dopiero później(...)się zatrzymać, spędzić trochę czasu razem, pośmiać się, porozmawiać o problemach. Tak niewiele potrzeba do szczęścia... A może aż tak wiele.... Uwielbiam jak w moim domu pachnie pieczonym ciastem, zapachem który przenika każdy zakamarek... Tego właśnie nauczyła mnie Moja Mama - dbania o innych... Dla gości nie umiem postawić tylko kawy czy herbaty. Zawsze musi być coś słodkiego. Pokazała
VioletoweKucharzenieserniczki Nie tylko do kawy Taki serniczek jest świetnym towarzyszem kawy. A ze względu na wysoką wartość odżywczą może z powodzeniem stanowić także pierwsze lub drugie śniadanie . Takie warzywne ciasta mają z reguły obniżoną zawartość węglowodanów i są dzięki temu super uniwersalne. Jedna sztuka zawiera w przybliżeniu jedynie ok. 4,4 g węglowodanów, z czego(...)Kolejna edycja serników bez sera, czyli keto serniczki marmurkowe są równie wyborne, jak ich poprzednicy. A do tego jakie kolorowe! Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Wege Keyword babeczki , owoce , sernik Porcje 10 sztuk Składniki Spód 1 jajko 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu 1/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego w formie stałej (schłodzonego) 1 szczypta soli himalajskiej albo
Modern Cave Girlciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części. Poncz: 2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej pół szklanki gorącej wody Krem: 500 gram mascarpone mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru trzcinowego ( 2łyżki malibu opcjonalnie) owoce: jeżyny
AZgotuj!Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony
Domowe ciastaciast i ciasteczek. SKŁADNIKI: - mandarynki (1 kg.) - cukier (500 g.) - cynamon (1 laska) - goździki (2 szt.) - sok z połowy cytryny WYKONANIE: - Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę. - Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce
RITA food channelowocami i ziemniakami. Knedle w tym wydaniu są delikatne w smaku i nie rozpadają się przy gotowaniu. Składniki: 500 g ziemniaków koszyczek malin 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól cukier puder Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i rozgnieść dokładnie. Do ziemniaków dodać jajka, sól oraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy
Kuchnia w oparachMłoda lubi najbardziej, a że nie było jogurtu to spróbowałam na śmietanie :) I wyszły przepyszne, pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Oczywiście najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami - moje to owoce (maliny wygrywają w tym okresie), Miśki to oczywiście polewa czekoladowa :P Składniki: 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta odstawić dosłownie na chwilę kiedy będziemy rozgrzewać patelnię :) smażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie masła lub oleju Na Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować
Gotowanie z pasjąNikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście
wesoła kuchniaowoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościCiasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki
królestwo garówPropozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem Płynącaciasta i całość delikatnie mieszamy. Na patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy na rumiany kolor niewielkie placuszki . W międzyczasie przygotowujemy sałatkę i sos. Pomarańczę i banana kroimy w plasterki, mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – sok z pomarańczy, cytryny, miód, cynamon i porwane na drobne kawałeczki listki mięty. Na talerzu układamy placuszki, świeże owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni i zrób kuleczki. Ba blachę wyłożoną papierem zacznij układać ciasteczka, spłaszczając delikatnie z góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 12-15 minut. Po upieczeniu wyłóż je na papierowy ręcznik. Miałam dość duże jaja, więc pod rękę miałam mąkę do podsypywania. Do ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki suszone owoce, różne
AZgotuj!ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną
Pieguskowa Kuchniaowocem. płaska łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka wody gazowanej jajko 2 szklanki mąki szczypta soli Oraz: kilka śliwek cukier puder Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa. I dopiero partiami dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno
Dieta moja pasjaciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną
Pieguskowa KuchniaTen deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaowoce, syrop klonowy Przygotowanie: 1. W misce wymieszać wszystkie składniki suche (5 pierwszych składników). 2. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 3. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane, masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto
Domowa Cookierenka Agiowoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto
breakfast of dreamsciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców
W kuchni Katieowoce i posypałam cukrem pudrem. Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam. Składniki 450 ml kefiru 4 łyżki cukru kryształu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę wymieszaną z sodą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką -rózgą. Ciasto powinno
O kuchni z uczuciemtwarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki oleju kokosowego Tropicai dowolne owoce złoty syrop błonnikowy Sukrin do podania WYKONANIE: Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego. Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche(...)mogą "stawać w gardle" Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem. Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści. Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki. Pozostawić na 15 minut
healthy dreamsSą pyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam
Życie zamknięte w smakuowocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto
https:KKuchniaMniamUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym
Takie tam pichceniejadł z pewnością się nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd! To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne! Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;) Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony(...)oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców. Radzę użyć czekolady z większą zawartością kakao. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 100 g mąki, 450 g serka kremowego / mielonego twarogu, 50 g mascarpone, cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Plate of Joymycia naczyń, żeby pozbyć się wosku i substancji, którymi są pryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio(...)których wykorzystujemy sok z cytryny. Mrożona cytryna ma zdecydowanie intensywniejszy aromat i smak niż sam sok. Starta cytrynę możemy dodawać do sałatek, sosów, mięs, deserów i ciast, czyli wszędzie tam gdzie na to podpowie nasza kulinarna wyobraźnia
Kulinarne przygody GatityTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopekonfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy
Słodkie Przyjemnościowoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylko