składniki na ok. 8 szt po ok. 75 ml: 1 puszka brzoskwiń (850 ml) 100 ml kremówki 150 ml kwaśnego mleka lub naturalnego jogurtu 15 g
Domowy Smak JedzeniaWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi
Codzienna kuchnia niecodziennatysięczny przepis. Na to, że jest to cudny, smaczny i piękny torcik mangopapaja ze spodem na walijskie ciasteczka, z serniczkiem mango, z papaja curdem, z chrupiącą bezą i owocami jeszcze. Że na tym zdjęciu już chyba wszystko skradło mi serce, że ono robi fikołki, że skacze, płacze i się śmieje i że to najfajniejsze ciacho jakie teraz(...)walijskie ciasteczka zagniatam na jednolitą masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia a spód formy wylepiam ciastem. Mieszam puree z mango z serkiem homogenizowanym i cukrem. Delikatnie dodaję białka i mieszam całość. Wylewam na przygotowany spód masę i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ciasto piekę 90 minut a następnie studzę do temperatury pokojowej oraz przez noc w lodówce
Mango Papajawkładam całą siebie, całe swoje serce. Największym wynagrodzeniem jest pusty talerz i uśmiech na twarzy mojej rodziny. Staram się aby przygotowane dania były zdrowe i zawsze przemycam do nich owoce lub warzywa. Pomimo tego, że jestem amatorem fotografii i mam nijaki, zwykły stary aparat kombinuję aby uchwycić ,,te coś" na zdjęciu. Bo pierwsze co to jemy oczami, dopiero później(...)się zatrzymać, spędzić trochę czasu razem, pośmiać się, porozmawiać o problemach. Tak niewiele potrzeba do szczęścia... A może aż tak wiele.... Uwielbiam jak w moim domu pachnie pieczonym ciastem, zapachem który przenika każdy zakamarek... Tego właśnie nauczyła mnie Moja Mama - dbania o innych... Dla gości nie umiem postawić tylko kawy czy herbaty. Zawsze musi być coś słodkiego. Pokazała
VioletoweKucharzenieserniczki Nie tylko do kawy Taki serniczek jest świetnym towarzyszem kawy. A ze względu na wysoką wartość odżywczą może z powodzeniem stanowić także pierwsze lub drugie śniadanie . Takie warzywne ciasta mają z reguły obniżoną zawartość węglowodanów i są dzięki temu super uniwersalne. Jedna sztuka zawiera w przybliżeniu jedynie ok. 4,4 g węglowodanów, z czego(...)Kolejna edycja serników bez sera, czyli keto serniczki marmurkowe są równie wyborne, jak ich poprzednicy. A do tego jakie kolorowe! Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Wege Keyword babeczki , owoce , sernik Porcje 10 sztuk Składniki Spód 1 jajko 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu 1/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego w formie stałej (schłodzonego) 1 szczypta soli himalajskiej albo
Modern Cave Girlciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części. Poncz: 2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej pół szklanki gorącej wody Krem: 500 gram mascarpone mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru trzcinowego ( 2łyżki malibu opcjonalnie) owoce: jeżyny
AZgotuj!Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony
Domowe ciastaciast i ciasteczek. SKŁADNIKI: - mandarynki (1 kg.) - cukier (500 g.) - cynamon (1 laska) - goździki (2 szt.) - sok z połowy cytryny WYKONANIE: - Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę. - Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce
RITA food channelowocami i ziemniakami. Knedle w tym wydaniu są delikatne w smaku i nie rozpadają się przy gotowaniu. Składniki: 500 g ziemniaków koszyczek malin 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól cukier puder Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i rozgnieść dokładnie. Do ziemniaków dodać jajka, sól oraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy
Kuchnia w oparachMłoda lubi najbardziej, a że nie było jogurtu to spróbowałam na śmietanie :) I wyszły przepyszne, pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Oczywiście najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami - moje to owoce (maliny wygrywają w tym okresie), Miśki to oczywiście polewa czekoladowa :P Składniki: 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta odstawić dosłownie na chwilę kiedy będziemy rozgrzewać patelnię :) smażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie masła lub oleju Na Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować
Gotowanie z pasjąNikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście
wesoła kuchniaowoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościCiasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki
królestwo garówPropozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem Płynącaciasta i całość delikatnie mieszamy. Na patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy na rumiany kolor niewielkie placuszki . W międzyczasie przygotowujemy sałatkę i sos. Pomarańczę i banana kroimy w plasterki, mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – sok z pomarańczy, cytryny, miód, cynamon i porwane na drobne kawałeczki listki mięty. Na talerzu układamy placuszki, świeże owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!