prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi owocami. Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis naMałej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)starta z 1 cytryny 300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g jasnego brązowego cukru 6 jajek brandy lub whisky do nasączenia (około 15 łyżek) 6 łyżek konfitury morelowej suszone owoce, orzechy do ozdoby 1. Mąkę przesypujemy do dużej miski (350g), dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przekładamy masło i ucieramy
Mała Cukierenkacukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań
Pożeraczka, czyli raz adobrzegofrownicy. No ale skoro wygląda jak gofer, to jest to GOFER ! Gofry bananowe przygotuj na śniadanie lub jako zdrowy deser, gdy masz ochotę na coś pysznego. Ulubione dodatki: owoce, jogurt, miód czy masło orzechowe, dopełnią smaku i dodadzą smaku. PRZEPIS NA GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów(...)Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać porcje ciasta. Piec gofry przez około 3 minuty. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
kolorowotorcikowoDzięki ciepłemu klimatowi apulijskie stoły cały rok obfitują w świeże owoce, warzywa a dostęp do morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy(...)zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a. Aby focaccia przypominała t ą kupion ą w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu
La grande e la piccola cuocaDzisiejsze śniadanie to ponownie omlet biszkoptowy z patelni , ale w zupełnie innym wydaniu. Wczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami , bardzo smaczny i taki owocowy. Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu. Taki(...)omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci . Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami / 1 porcja Składniki: na ciasto omletowe: 2 jajka 2 łyżki mąki 2-3 łyżki kakao bez cukru szczypta soli kawałek masła dodatki: 3 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżeczek kakao bez cukru miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru
Moja smaczna kuchniaOrzech w tym roku zdecydowanie zaszalał! Nasuszonych orzechów włoskich powinno mi spokojnie starczyć do przyszłego roku, choć widząc ile już ich zużyłam, obawiam się, że mówię
Kuchnia w czekoladzieKonfitura z arbuza i galaretka z arbuza - egzotyka w słoikach Konfitury z arbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa podwieczorek polecam przygotować placuszki z wiśniami. Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne. Pięknie pachną wiśniami, a końcu mamy na nie sezon, więc warto je przygotować. Z
Izabelawkuchnijedzeniu pysznego ciasta nie chodzi tylko o sam fakt jedzenia:). Dobre ciasto zawsze jest świetną okazją do spotkania. Sięgnijmy po swój ulubiony przepis, zrealizujmy go z sercem i podzielmy się z bliskimi. Pozwólmy by świat na chwilę się zatrzymał. Sernik: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 100g margaryny Palma Dodatki: 300ml śmietanki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie fixu do usztywnienia śmietany owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki mięta do dekoracji 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około
Szefowa kuchnismażenia Przygotowanie naleśników jest bajecznie proste. Wszystkie składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną tłuszczu) wylewajcie po ok. 1 chochli ciasta. Smażcie do momentu gdy rant naleśników zrobi się złotawy (ok 1-3 minut, na średnim ogniu) i wtedy przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze ok 1,5 minuty. Możecie(...)podawac zarówno na ciepło jak i na zimno jak i we wszelakich formach (ja składałam w trójkąty). Mi najbardziej smakowały podane z kremem czekoladowym (cienka warstwa) i świeżymi owocami. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J
Wanilia i Kardamonowoc ten znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku, dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Dojrzałe mango ma gładką i jędrną skórkę w kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast
Smakowity Blog KulinarnyChrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów(...)młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany
Szkrab Je Sampodawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki
SMYKWKUCHNIKasza jaglana często pojawia się na moim stole pod przeróżnymi postaciami. Co pewien czas wymyślam z niej odpowiedniki serników na zimno, zwane jagielnikami. Zaczarowana smakiem tegorocznych
Weekendy w domu i ogrodzieDziś banalny, ale troszkę urozmaicony deser. Jako że lubimy owocowe galaretki, robię je zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione(...)galaretce moczyłam w różowym winie, które również użyłam do przyrządzenia galaretki. Polecam! Składniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji: bita śmietana, owoce Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia, zalać winem, Schłodzić w lodówce ok.1h. Po schłodzeniu truskawki odcedzić z wina. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, dobrze wymieszać, do lekko
Raj dla PodniebieniaScones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet(...)szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka
kruche babeczkiwiejskim twarożkiem i mnóstwem nasion. Tych akurat mam zawsze pod dostatkiem. Warto w styczniu przejrzeć spiżarkę i lodówkę. Na pewno znajdziecie mnóstwo inspiracji. Nasiona, orzechy czy suszone owoce zawsze zalegają na półkach. Można je wykorzystać w styczniu do owsianki czy pieczenia chleba czy szpinakowych crepes. Szpinakowe crepes bezglutenowe Składniki: na 10 crepes 2,5 dl mąki gryczanej(...)świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej
codojedzeniabądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami. Jogurtowe naleśniki Składniki : 150 ml jogurtu naturalnego 150 ml wody mineralnej 1 szklanka mąki 1 jajko 3/4 łyżeczki cukru(...)smażenia Przygotowanie : Do miski wlewamy jogurt i wodę - mieszamy, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej dość gęstej (śmietanowej konsystencji). Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem(...)ostygnie wyjmuję z formy obkrawając boki nożem. Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem
wesoła kuchniamieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem(...)ostygnie wyjmuję z formy obkrawając boki nożem. Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem
wesoła kuchniawyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł(...)jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie ogrom, wygląda na to, że powstanie w tym roku sporo soków, malin w cukrze do zimowej herbaty, a może nawet pomyślę o nalewce. Na razie jemy świeże owoce do znudzenia i przygotowuję różne desery, ale raczej zawsze takie, w których maliny nie są poddawane pieczeniu. Lubimy ich smak naturalny. Dzisiaj jednak lekkie odejście od tej zasady, pyszne ptysie(...)kremem malinowym typu patissiere, choć trochę odstępstw od zasad jego przygotowania zastosowałam. Same ptysie można upiec dzień wcześniej, by wystudzone czekały na wypełnienie gotowym wystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba: - 0,5l mleka - 200g masła - 450g mąki pszennej - 9 jaj - szczypta soli - masło i mąka do przygotowania blaszki - cukier puder do posypania gotowych ptysi W sporym naczyniu o nieprzywierającym dnie
I tu będę miała takie teUwielbiam ten przepis- bardzo często z niego korzystam- zarówno w słodkich jak i słonych wypiekach. Idealnie sprawdza się z dodatkiem owoców na słodko, ale również np. w postaci faszerowanych pierożków (wówczas doję nieco mniej cukru) Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli(...)Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny
Tradycyjna KuchniaWszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej 3-4 minutach obróć(...)chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także ubrać świeżymi truskawkami albo innymi słodkimi owocami. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Opublikowany wcześniej przepis na najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie przedstawia takiego naleśnika
PaleoSMAKNaszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po
W kuchni u MonikiUwielbiam kisiel własnej roboty. Dziś zrobiłam z pomarańczy, dzieci są zachwycone. Składniki: 3 średniej wielkości pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu soku było go 300ml), łyżka cukru
W kuchni u Monikiwspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka(...)cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują i puszczą sok wtedy z wierzchu zbierz owoce i przełóż do miseczki, w której zrobisz nadzienie. Niech w miarę ostygną. Do gotującego się soku z jagód wlej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobię z łyżką cukru
AZgotuj!Masło z nerkowców stanowi świetny dodatek do wszelkich kanapek, wafli, krakersów, placuszków, naleśników, omletów itp. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Wybornie smakuje z dodatkiem słodkich owoców, dżemów a także czekolady! Z tego przepisu < klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców(...)był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego
Kto ugości moich gości?jednolitej masy. W tym celu możemy się wspomóc mikserem :) 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na trzech kawałkach papieru do pieczenia rysujemy kręgi o średnicy 20 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w narysowane kręgi - dwa pełne i jeden z dziurką, jak na zdjęciu poniżej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Truskawki kroimy na ćwiartki, maliny na połówki - owoce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Na jeden pełny ptysiowy blat wykładamy połowę masy, kładziemy drugi pełny blat, wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem z dziurką. Całość dekorujemy cukrem
My Culinary Artskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak Jedzenia