ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1077/1556)

Torcik ptysiowy z malinami i truskawkami 201

jednolitej masy. W tym celu możemy się wspomóc mikserem :)  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na trzech kawałkach papieru do pieczenia rysujemy kręgi o średnicy 20 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w narysowane kręgi - dwa pełne i jeden z dziurką, jak na zdjęciu poniżej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Truskawki kroimy na ćwiartki, maliny na połówki - owoce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Na jeden pełny ptysiowy blat wykładamy połowę masy, kładziemy drugi pełny blat, wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem z dziurką. Całość dekorujemy cukrem

My Culinary Art
ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i świeżymi owocami 1520

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami

Domowy Smak Jedzenia
Łazanki z serem zapiekane 132

żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa

królestwo garów
Ryżowe Racuszki 191

Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Mama Gotuje
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 179

tylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość.  Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki  SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru(...)sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".  Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche rogale z marmoladą 155

użyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)   1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie(...)inna do posypania cukier puder dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy WYKONANIE Do dużej miski wsypać mąkę, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, utworzyć z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć minimum godzinę do lodówki. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Z lodówki wyciągać po kawałku ciasta i wałkować je na podsypanym mąką

Passions hobbies life
Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 280

Sernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca

Kraina Miodem Płynąca
Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią 186

                         Dziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak

Ewa w kuchni
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 240

Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy(...)Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego

Symfonia Smaków
NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY. 249

Pada. Ba, leje jak z cebra.Zalało Karmel-itce piwnicę. Słoiki dryfują niczym tratwy rozbitków na uspokajającym się powoli morzu.Patrzy Karmel-itka przez okno na zapadany

W kuchni Karmel-itki
Dżem rabarbarowo- truskawkowy 167

obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru 300g mrożonych lub świeżych truskawek 600g cukru Sok z ½ cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze(...)oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy do wyparzonych słoiczków

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe z truskawkami 139

oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g truskawek cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier(...)Wyłączamy mikser i odstawiamy.   Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY) 768

górze ·        1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej DODATKI: OPCJONALNIE:  ½ filiżanki krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plastry bananów lub inne PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o rozmiarach 28x12 cm i posmarować tłuszczem. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić na patelni(...)dodać puree z bananów i mleko, znowu wymieszać. Dodać sodę, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty za pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb

Calzonella.com
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 225

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 119

dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak

Gotujemy i jemy