łyżki wódki CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto(...)Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto, łyżką formujemy nierównomierne fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekprzez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta. Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (masa nie może się zagotować!). Gorącą zdjąć z ognia, dodać(...)można dodać alkohol (pominęłam). Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy. Na każdy placek nałożyć kilka łyżek czekoladowej masy, wyrównać i przykryć kolejnym płatem ciasta. Ostatni, górny placek polać polewą czekoladową. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny, po czym wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem
Nastoletnie WypiekanieSnickers to pyszne, lekko słodkie i pożywne ciasto. Dzisiaj mój przepis na snickersa bez pieczenia, wyszedł bardzo efektowny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam na większe uroczystości i nie tylko. SKŁADNIKI : 500 g herbatników ( mogą być jasne i ciemne ) 510 g masy kajmakowej ( duża puszka ) 2 budynie waniliowe po 40 g każdy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)studzimy. Zimne mleko wlewamy do misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie
Kulinarne Fantazje Mariolisię nie pokochać tego ciasta. Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu 1/4 kostki masła 4 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 3 łyżki mleka Masa: 1/4 kostki masła 3 budynie waniliowe 2 łyżki erytrolu/ksylitolu(...)dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Maslo ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień
CzarnawisienkaEklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej(...)przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej
Smakowite DaniaPrzygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę(...)koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę. Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby podczas pieczenia(...)ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńopcji przejść obojętnie. Jednak trzeba być przy nim cierpliwym. Ja nie mogłam się doczekać kiedy przestygnie i trochę masy mi spłynęło. Pamiętajcie, czekamy 2 godziny i dopiero przekładamy :-) Tak czy siak jest pycha .Składniki:ciasto - pierwsza warstwa:125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko(...)pudrem, następnie bardzo powoli dodawać serek. Należy uważać żeby się nie zważyło. Powoli wymieszać. Dołożyć maliny. Przestygnięte ciasto przekroić na pół i przełożyć masę serową. Odstawić ciasto aby masa zastygła. Smacznego
pieprzny smaczekCiasto kakaowe: 2 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka 3 białka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietakowy 1 puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza(...)samym końcu białka. Masę bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać je bułką tartą, aby wchłonęło jak najmniej wilgoci z masy serowej. Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową i zetrzeć na nie zmrożoną kulkę ciasta. Piec w 170 stopniach przez 50 minut
Jadło i czytadłopolewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto(...)koniec dodajemy ubite białka. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy
kgwjanczewokokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem. Przelej masę na ciasto. Ułóż owoce. Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta. Piecz przez
greenscarfsię już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około
SMYKWKUCHNImasło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Banany rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do masy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy. Gdy zacznie tężeć obieramy pozostałe banany, kroimy je na plasterki i układamy na bananowej masie. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę(...)zieloną rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Kwaśną śmietanę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy razem z tężejącą zieloną galaretkę. Masę od razu wykładamy na wierzch ciasta. Źródło: Ciasta na stół (niestety mam tylko kserówkę, bez pierwszej strony i nie wiem jaki to dokładnie numer
Smaki Na Talerzuczęści i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki wody - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Masę jasną wlewamy do formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy, a następnie wykładamy ciasto ciemne. Znów wyrównujemy i na wierzch ciasta pojedynczo wykładamy wiśnie (w ok. 1-2cm odstępach) lekko je dociskając do środka ciasta. Ciasto(...)dłużej tym lepiej) i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz
Słodka Stronasuchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy(...)truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodko