odstawić na 1 1/2 - 2 godziny w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan, jajko*, masło i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45*35 cm i na nim rozsmarować masę marcepanową. Na masie marcepanowej rozsypać cukier i wiśnie. Następnie ciasto złożyć(...)trzy jak list. Złożone ciasto pokroić na 8 pasków. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie
Ala piecze i gotujeZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:)ciasto:300 g mąki tortowej240 g cukru pudru10 łyżek oleju10 łyżek zimnej wody5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody3 łyżki kakaodo nasączenia:100 ml mocnej kawymasa:500 ml schłodzonej śmietanki(...)ubijania dodajemy cukier puder).Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy co najmniej 2 godziny.Przygotowujemy polewę.Masło roztapiamy w garnuszku.Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.Gdyby polewa się zważyła dodajemy
Mienta blognawet nie chce spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny , Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki(...)upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół . Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy . Posypać ciasto wcześniej przygotowanymi okruchami i pozostałymi owocami . Schłodzić aby masa się ścięła. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaciasta. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą
Kocham Czekoladępiekły. Zawinąć wszystkie razem i odstawić na 1-2 tygodnie. • Połowki orzechów zalać w słoiczku miodem i odstawić na ten sam czas co krążki ciasta. Masa orzechowa • Zagotować mleko i zalać orzechy, dodać cukier waniliowy i odstawić do wystygnięcia. • Żółtka wymieszać z cukrem, będzie dość gęsta masa. Ubijać na parze(...)dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego. • Na koniec dodać śmietanę i zmiksować. Składanie tortu • Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. • Resztą masy
To co kochambyć zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba dużo delikatnej niż w przypadku standardowych pierogów, ale da się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz(...)łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk
pyszne zdrowościsodą. Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut). Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy na palnik o średniej mocy. Do wody
Smak mojej kuchniwyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam po śliwki do sadu, zebrałam, wypestkowałam, rozłupałam kilka włoskich orzechów i ucierałam. Marzyło mi się puszyste ucierane ciasto z wyraźną orzechową nutą, za to Wspaniały Mąż chciał kakaowe. Uszczęśliwiając nas oboje nadałam mojemu wypiekowi formę łaciatą orzechowo-kakaową. Na wierzchu ułożyłam piękne soczyste węgierki a w ich środek(...)puch, nie przerywając dodawałam po 1 żółtku, aż do otrzymania gładkiej puszystej masy. Następnie dodałam przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Ubitą pianę z białek delikatnie połączyłam z ciastem. Masę podzieliłam na 2 części do pierwszej dodałam kakao oraz 1 łyżkę mleka do drugiej dodałam 100g podprażonych i zmielonych orzechów oraz pozostałą część mleka. Ciasto wykładałam do formy
Zapiski Młodej ŻonyPrzepis znalazłam na stronie prześlij przepis i postanowiłam wypróbować. Jestem zadowolona, ciasto miodowe przełożone delikatną masą gruszkową i śmietanową. Słodkość dla mnie odpowiednia, ładnie się kroi i również ładnie wygląda. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto miodowe: 350 g mąki 3 łyżki miodu około 1/2 szklanki 100 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę miksować. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć drugim ciastem miodowym. Polać polewą. Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 100 g śmietany 30% Śmietankę zagotować dodać pokruszone czekolady
talerz przyjemnościKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na GWIAZDA . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki. Składniki(...)gotowa. Przygotowanie strucli: Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta bez masy, z każdej strony leciutko zakładamy kawałek ciasta i dopiero wtedy zwijamy struclę. Możemy nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować
Lili w kuchnipozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną(...)rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie. Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi. Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą czekoladą i udekoruj według uznania
Z Kuchni Do Kuchnidodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem(...)koloru. Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i tężejącą galaretkę przekładamy na masę. Ciasto wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Smacznego
paapilotkaacienko masą śmietankową. Całą czynność powtarzać jeszcze 3-krotnie tak, by w końcowym efekcie otrzymać 4 warstwy herbatników i 4 warstwy śmietany (śmietana jako końcowa warstwa). Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)). Formę z ciastem(...)czas utrzepując masę, aż ona zgęstnieje i mocno się spieni (potrwa to kilka minut). Następnie zdjąć z kąpieli wodnej, wlać płynną żelatynę i energicznie wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Ostudzoną wylać na wierzch ciasta w formie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, aż cynamonowo-żółtkowa warstwa się zetnie i będzie nadawać się do krojenia. Przed podaniem oprószyć ciasto cynamonem
Nastoletnie WypiekanieNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...Czas pieczenia: około 60 min Temperatura(...)miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia