ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:63/3191)

Sernik kokosowy z waniliową nutą 147

misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu(...)dwukrotnie. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek, miksujemy mikserem przez ok. 5 minut, aż masa stanie się gładka i jednolita.  2. Białka które pozostały z ciasta i masy serowej, łącznie 7 sztuk ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy silikonową łyżką. Wyjmujemy lekko podpieczone ciemne ciasto, wylewamy na nie masę serową, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Makowiec zawijany 212

ubitą pianą z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 40 centymetrów i posmarować masą. Krótsze boki ciasta zwinąć do środka. Strucle przełożyć do foremek (30 cm x 12 cm), odstawić do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu). Piec 50 – 60 minut(...)cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ubić białka 13. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny   Jak Wam się podoba taki

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik cytrynowy 298

dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta(...)całym jajku, dalej miksując na wolnych obrotach miksera. Następnie po trochu dodawać ser. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastemMasę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto

maniapieczenia
Ciasto z masą cytrynową 200

Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na jednym kawałku się nie skończy :) Uwielbiam ciasta cytrynowe i napewno jeszcze nieraz będą się pojawiać na blogu :) Gorąco polecam! Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj 1 szklanka(...)kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

kuchnia doski
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 125

łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Po tym czasie(...)rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).  Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Piernikowa szarlotka 198

nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masęCiasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu. Zakładamy ciasto z dołu na jabłka

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 149

opakowanie mozzarelli Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek pokrojony(...)żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką 156

cukier i budyń, wszystko miksuj na gładką masę, następnie gotuj na małym ogniu ok 8 minut, aż wszystko się zagotuje. Masę odstaw do ostygnięcia, następnie wyłóż ja na ciasto, a na masę wyłóż kruszonkę.  kruszona mąkę, cukier i masło umieść na stolnicy, najpierw wszystko posiekaj nożem, następnie lekko pocieraj i podrzucaj ciasto, tak aby kruszonka przybrała formę małych kuleczek(...)Kruszonkę rozsyp na masie porzeczkowej.  Ciasto piecz piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 360

wymieszać, najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Jasne herbatniki namoczyć w mleku, ułożyć je na masę czekoladową. Ciasto przełożyć do lodówki, aby lekko stężało. Przygotować krem orzechowy: Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, wystudzić. Następnie potrzeć je w rękach(...)Zmielić orzechy 14. Do serka mascarpone dodać zmielone orzechy i cukier 15. Całość zmiksować 16. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać 17. Dodać pokruszone ciastka kinder bueno 18. Rozsmarować masę na ciasto 19. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników 20. Rozpuścić resztę nutelli 21. Do nutelli dodać śmietanę 22. Całość wymieszać i odstawić do lodowki 23. Polewę rozlać na ciasto 24. Wyrównać polewę

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z serem i rodzynkami 140

Marcin, jak je zobaczył powiedział, że wyglądają jak ze sklepu, to chyba komplement?:) 3 godziny 12 drożdżówek składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży 25 g miodu 2 jajka 250 g mleka Szczypta soli 75 g masła, roztopionego masa serowa: 4 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 400 g serka(...)kulkę z ciasta i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 h. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Przygotować masę serową miksując wszystkie składniki na jednolita masę. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnice, krótko ugniatać. Podzielić je na mniejsze bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką kuchenną na dodatkowe 25 minut leżakowania

Ania i Marcin gotują
Tarta z kurczakiem, dynią i serem pleśniowym 148

oregano - kilka listków świeżego oregano Forma na tarte 24 cm. Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy(...)jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy, a następnie nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy część kurczaka i dyni, wylewamy masę i układamy resztę kurczaka i dyni. Pomiędzy kawałkami kurczaka i dyni dajemy ser pleśniowy. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 136

zaparzoną kawą (razem z fusami) i zagotowujemy. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, ponieważ po wlaniu kawy następuje ostra erupcja mikstury. Przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy pozostałe składniki (śmietana, jajka, soda, bakalie) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy(...)robot skończy pracę masę postawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dajemy połowę mąki i pozostałe składniki (śmietana,jajka, soda, bakalie) Wyrabiamy ciasto - czas 4 minuty, opcja wyrabianie ciastMasę przelewamy do miski i stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę

Cztery Fajery
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 196

zaparzoną kawą (razem z fusami) i zagotowujemy. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, ponieważ po wlaniu kawy następuje ostra erupcja mikstury. Przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy pozostałe składniki (śmietana, jajka, soda, bakalie) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy(...)robot skończy pracę masę postawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dajemy połowę mąki i pozostałe składniki (śmietana,jajka, soda, bakalie) Wyrabiamy ciasto - czas 4 minuty, opcja wyrabianie ciastMasę przelewamy do miski i stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 197

odstawić na 1 1/2 - 2 godziny w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.  W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan, jajko*, masło i zmiksować na jednolitą masęCiasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45*35 cm i na nim rozsmarować masę marcepanową. Na masie marcepanowej rozsypać cukier i wiśnie. Następnie ciasto złożyć(...)trzy jak list. Złożone ciasto pokroić na 8 pasków. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie

Ala piecze i gotuje
Ciasto bananowe 220

Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi?:)ciasto:300 g mąki tortowej240 g cukru pudru10 łyżek oleju10 łyżek zimnej wody5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody3 łyżki kakaodo nasączenia:100 ml mocnej kawymasa:500 ml schłodzonej śmietanki(...)ubijania dodajemy cukier puder).Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy co najmniej 2 godziny.Przygotowujemy polewę.Masło roztapiamy w garnuszku.Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.Gdyby polewa się zważyła dodajemy

Mienta blog