oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce
Cztery Fajeryzagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie dno blaszki (23x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i następnie wyłożyć ciasto. Masa serowa 1 kg twarogu śmietanowego 7 jajek 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 70 g roztopionego masła Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć(...)stale ucierając. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając . Gotową masę wlać na blaszkę z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h Ja piekłam 50 minut . Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia. Po wyjęciu
O kuchni z uczuciempołowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem. MASA SEROWA Ser mielimy. Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami (białka odkładamy do piany) Do powstałej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko ucieramy(...)jeśli masa jest bardzo gęsta-często zależy to od sera, to dodajemy trochę mleka).Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masą serową zapełniamy foremki wyłożone ciastem, można to zrobić np rękawem cukierniczym-wtedy babeczki ładnie wyglądają. Na górę każdej babeczki dajemy kilka borówek. Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunoce moscata un pizzico di chiodi di garofano PRZYGOTOWANIE Miękkie masło pokrojone w kostkę miksujemy z mąką, cukrem pudrem, sodą, przyprawami, miodem i jajkiem. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować oliwą i rozłożyć ciasto na całej blaszce. Czubki palców wysmarować oliwą i wdusić palce w ciasto. Górę ciasta delikatnie skropić oliwą
Kuchnia Pokoleńwoda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik podobnie jak śnieżnobiały styropian , jest przygotowany na śmietanie, która doskonale zastępuje ser. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować to pyszne ciasto, które wyglądem przypomina sernik królewski . Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może(...)oraz mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka mieszamy z masą śmietankową. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Przekładamy masę na kakaowe ciasto. Na powierzchnię masy śmietankowej ścieramy drugą część ciasta kakaowego. Pieczemy Ciasto kakaowo-śmietankowe w temperaturze ok.160 stopni C ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda
Smakowity Blog Kulinarnymiksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło , i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniacytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie(...)szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą
Ciasteczkowy Potwórtemperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka oleju 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 - 4 jabłka 1 budyń(...)masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia
Apetyczna babeczkamaśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko. Smacznych Świąt
Niezły MłynekMiałam wrażenie, że przygotowałam za mało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego
Eat ShrimpsPrzygotowanie: Ciasto: Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać. Następnie wsypać kakao i cukier. Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby się kleiło do rąk, trochę podsypać mąką. Podzielić ciasto na 4 części, każdą część ciasta, upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach(...)miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować. Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Podzielić masę na 3 części. Przekładanie ciasta: Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami. Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać
Kuchnia Danusiprostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka sekund jak moją ozdobicie. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 60 g cukru trzcinowego, 2 łyżki śmietany(...)gorzkiej czekolady, 200 g chałwy o smaku waniliowym, 100 g śmietanki 30%, 100 g orzechów nerkowca, ponadto: 2 paluszki batonu twix, chałwa do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Ciasto zagniatamy z podanych składników na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min. Odcinamy ¼ ciasta, pozostałą wałkujemy
Moniki Smakołykicukru trzcinowego * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem i posypać cukrem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć drugą blaszką i piec 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i pokroić na trzy paski. Truskawki(...)pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę zrobiłam jeszcze galaretkę ze szklanki wrzątku i całość udekorowałam truskawkami
Magiczne Życie Martyskładniki zaczeły łączyć się w jedną całość. Kiedy tak się zaczyna dziać, dodać śmietanę oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Masa makowa: mak sparzyć (zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odlać wodę), zmielić w maszynce i włożyć do miski. W osobnej misce ubić jajka wraz(...)masę. Do ubitych jajek dodać mak, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz mąkę krupczatkę. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować dość cienko tak aby powstał duży kwadrat. Na ciasto wyłożyć masę makową, którą rozłożyć równomiernie. Brzegi ciasta na odcinku około 5-u centymetrów pozostawić puste, gdyż w trakcie zwijania masa makowa rozłoży się na te części. Kiedy masa makowa jest
mecooks100g cukru, 2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 500ml mleka, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżka(...)dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była na górze. Odstawić najlepiej na całą noc, by ciasto zmiękło
Z miłości do słodkościZmniejszyłam też ilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud. Składniki: Ciasto makowe • 1/2 puszki masy makowej – 450 g • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Ciasto serowe • 500 g białego(...)biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi białkami. • Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Ciasto orzechowe • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej cały czas ubijać. Wbijać po jednym żółtku. • Na koniec wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami, mąką ziemniaczaną
To co kochamPrzygotowanie : Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody(...)dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie gęsta masa. Ciasto wyciągamy z lodówki, większą część rozkładamy na blaszce, wykładamy na to masę jabłkowo - jagodową i ją wyrównujemy. Na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Marioliinne czekoladowe drażetki Wykonanie ciasta: Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej i wanilię. Dodać jajka. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki i krótko zmiksować. Powoli wlewać gorącą kawę i wymieszać. Masę podzielić(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej i mieszać delikatnie, aż przestaną być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia. Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca
Mania Wypiekaniadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Po prostu pychotka. Zapraszam na moje ciasto marchewkowe :)Zaczynamy: Składniki na ciasto:4 jajka1.5 szkl brązowego cukru1.5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl mąki2 szkl startej na grubych oczkach marchewkiSkładniki na masę:250 ml śmietany kremówki2 serki mascarpone3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie:Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy(...)mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany.Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą. Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi.Smacznego
Smaki EdytyIsaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc(...)opadnie-białka dodaj razem żółtkami* Do formy (tortownica 28cm) przełóż masę czekoladową, na masę czekoladową wyłóż masę serową. Piecz około 45-50minut. Po ostygnięciu polej ciasto zostawioną połową szklanki masy czekoladowej
U FiolkiIsaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc(...)opadnie-białka dodaj razem żółtkami* Do formy (tortownica 28cm) przełóż masę czekoladową, na masę czekoladową wyłóż masę serową. Piecz około 45-50minut. Po ostygnięciu polej ciasto zostawioną połową szklanki masy czekoladowej
Fiolka w kuchniczekoladzie Eterno i pysznego dżemu z Czarnej porzeczki Orzech Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek maki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)masłem. Polewa czekoladowa : 3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Warstwy ciasta : 1. Ciasto ciemne 2. połowa dżemu porzeczkowego 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto jasne 5. dżem porzeczkowy 6. masa budyniowa 7. ciasto ciemne 8. polewa 9. wiórki kokosowe Odstawić do lodówki
Sama słodycz i szczypta chiliucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Masa jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję(...)Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto polewam polewą. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny
Tradycyjna kuchnia Kasi