ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:73/3191)

Pijana śliwka 164

zrobić je ponownie..to ciasto w sumie też jest pyszne, ale jak dla mnie tamto było lepsze..Ciasto zrobiłam korzystając z kilku różnych przepisów ..ciasto wg tego przepisu, śliwki wg tego , a masę  i polewę nie pamiętam skąd..Masę w sumie zrobiłam inaczej niż w znalezionym przepisie -tzn.składniki takie same, ale wykonanie inne [ w opisie  niżej jest(...)garnka, zalać winem, dodać skórkę i gotować aż śliwki wchłoną cały płyn.Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy i ewentualnie kieliszek mocnej wódki.Wystudzone śliwki wyłożyć na wierzch przełożonego masą ciasta i polać polewą. Polewa : 80 g masła 80 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Wszystko razem umieścić w garnuszku i rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Sernik z rosą 318

niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu.  Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa : 1 kg sera homogenizowanego w wiaderku 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe(...)pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie : Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową

Garnkowe fanaberie
Ciasto Snickers 147

odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka o wymiarach 23/33(...)tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta. Masa  budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy

kulinarne odsłony pati
Ciasto z biszkoptami i makiem 198

białek i mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.    Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy masę z makiem.    Na niej układamy biszkopty.    Na biszkopty nakładamy(...)dżemu.    Przykrywamy masą z kakao.    Na niej układamy biszkopty i dżem.    Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.    Ciasto jest gotowe.    Jeszcze tylko kawa... Smacznego

Maminek kulinarny
Puszysty i delikatny sernik z wiaderka 525

zagniatam ciasto tak aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 60 minut. Pod koniec schładzania ciasta, przygotowuję masę serową: Do miski wlewam żółtka, dodaję około połowy cukru pudru i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję śmietankę, proszek do pieczenia, budyń, mąkę ziemniaczaną i miksuję(...)się składników. Dobrze schłodzone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach. Foremkę przed włożeniem ciasta wykładam papierem do pieczenia. Teraz połową startego ciasta wykładam spód foremki, następnie na ciasto wlewam masę serową i wyrównuję górę. Górę sernika posypuję resztą startego ciasta. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około

Uwaga Babcia Gotuje
TRUSKAWKOWY TUNEL 121

formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa

słodki bratek
Ciasto “Wiśnia z makiem” 350

czekoladowa: --> Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy. --> Wykonanie: --> Ciasto makowe nasączamy ponczem. Na nie wykładamy krem śmietankowy i równomiernie rozprowadzamy. Wiśnie odsączamy dobrze z kompotu i wciskamy w masę. Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie(...)dodatkiem Amaretto i układać na cieście. Na biszkopty wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz ciasta ścieramy gorzką czekoladę. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. --> Smacznego Post Ciasto “Wiśnia z makiem” pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Tarta bananowo-gruszkowa z budyniem 158

Wszystko wkładamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę od tarty. Zrobić widelcem dziurki w cieście. Piec 10 min w 200 stopniach. W tym czasie zrobić masę budyniową. Składniki: 1 budyń czekoladowy 1 budyń karmelowy 600 ml mleka Połowę mleka zagotować w reszcie(...)wymieszać budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodać resztę mleka z budyniem. Gotować ok 4 min. Zdjąć z ognia. Kiedy minie 10 min od włożenia ciasta, wyciągnąć je. Wyłożyć na ciasto masę bananowo-gruszkową. Oblać masę budyniem i wstawić ponownie na 25 min. Po upływie czasu wystarczy odczekać chwilę i już się można zajadać. Smacznego

Panda i jej świat
Niebo w gębie 221

proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku kostka masła mleko (tyle ile przyjmą orzechy) Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec obie części w dwóch osobnych brytfankach. Jabłka przełożyć(...)orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne  dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden dzień

Pychotkaaa
Ciasto marchewkowe z polewą 212

piekłam je z małą  niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem.Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego(...)suchy, ciasto jest gotowe.Ciasto studzimy na kratce.W międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch

Kulinarne przygody Gatity
Sezamowiec 143

Dzisiaj mam ciasto idealne dla wszystkich fanów sezamu Sezamowiec to połączenie kruchego ciasta, bezy i genialnej masy. Jak większość ciast mojego przepisu nie jest bardzo słodkie, pomimo dodania kajmaku. Moim zadaniem, idealne na jesienny weekend z kubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja. Sezamowiec Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (kostka) 2,5 szklanki mąki 6 żółtek(...)dodając fix/mix do śmietany. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy. Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy je całą masą kajmakową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta bezą do dołu. Górę ciasta smarujemy śmietaną z kajmakiem. Na koniec posypujemy całość sezamem. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego Artykuł Sezamowiec pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Mazurek orzechowy S. Anastazji 136

masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec(...)łyżeczek roztopionego masła 6 łyżeczek gorącej wody 6 łyżeczek kakao Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa. Dodatkowo 1 słoiczek powideł (dałam śliwkowe) Składanie ciasta Ciasto Powidła Masa orzechowa Ciasto Polewa mazurek orzechowy s.Anastazji

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 141

mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który podkreślił smak owoców, ale scalił też masę. Jeśli chcecie aby ciasto było bardzo kruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą. Ważne jest, aby użyć do wykonania ciasta masła prosto(...)ciasta, resztę wałkujemy na rozmiar foremki. Spód ciasta podpiekamy w 180 stopniach ok 15 min. Jeśli wybraliśmy formę tarty, koniecznie pieczemy z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy masę owocową. Z pozostałego ciasta wykrawamy pasy, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/krucha-tarta-kratka-jablkami-gruszka/ BosowKuchni A Wy jakie macie swoje patenty na masy owocowe? Artykuł

Mieszam w Garnku
Ciasto serowo - pomidorowe 167

łyżki kaszy manny - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam(...)kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Sernik truskawkowy - na zimno 288

sobą. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą(...)galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić na drugi dzień. Podawać mocno schłodzony.  Od lewej strony: truskawki przed zmiksowaniem i ostateczny wygląd masy sernikowej Składanie ciasta: biszkopty, masa sernikowa, truskawki i galaretka   Pomysł na przepis STĄD

Ugotować