Ciasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)szklankach wrzącej wody 300g malin Na masę śmietankową: 400ml kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, ciasto owijamy folią i schładzamy godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość dna blaszki
Smak mojej kuchniDodać aromat, wymieszać. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkamajeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól oraz masło. 2. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki od 1,5 do 2 godzin. 4. Przygotowujemy farsze. Pieczarkami dokładnie oczyszczamy całe 500 g potrzebne na 2 farsze, kroimy w kosteczkę(...)Ugotowaną soczewicę przekładamy do miksera dodajemy 1 część pieczarek, dodajemy przyprawy i miksujemy na masę. Dodajemy również olej czosnkowy około 1 – 2 łyżek. 8. Ugotowaną kapustę odcedzamy i dodajemy drugą część pieczarek, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą, pieprzem dodajemy majeranku i papryki słodkiej. 9. Kiedy ciasto już odpocznie swoje, wykładamy je na stolnicę i zagniatamy i dzielimy na mniejsze części, każdą
Mój pomysł namajeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól oraz masło. 2. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki od 1,5 do 2 godzin. 4. Przygotowujemy farsze. Pieczarkami dokładnie oczyszczamy całe 500 g potrzebne na 2 farsze, kroimy w kosteczkę(...)Ugotowaną soczewicę przekładamy do miksera dodajemy 1 część pieczarek, dodajemy przyprawy i miksujemy na masę. Dodajemy również olej czosnkowy około 1 – 2 łyżek. 8. Ugotowaną kapustę odcedzamy i dodajemy drugą część pieczarek, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą, pieprzem dodajemy majeranku i papryki słodkiej. 9. Kiedy ciasto już odpocznie swoje, wykładamy je na stolnicę i zagniatamy i dzielimy na mniejsze części, każdą
Mój pomysł narazem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciasto (deser), bez pieczenia „Kinder country”. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinno każdemu smakować, dzieciom jak i dorosłym :). Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm propozycja na I spód: 1 szklanka (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 40 g) 1 szklanka (250 ml) ryżu(...)śmietanki 30% lub 36% propozycja na II spód: herbatniki propozycja na III spód: wafle tortowe 1-2 szt. 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% na masę: 2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80 g) 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g) 200 g delikatnego serka twarogowego (np. President ) 250 g mascarpone
Uwaga Babcia Gotujedrożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku), 350 ml ciepłej wody, 150 g (masa bez oleju)suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami ( 1 słoik(...)miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto
Moniki Smakołykiprzyprawę piernikową i kakao zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną mleczna czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia
karmelowyTheo, jego próby normalnego życia po tragedii jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu. A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły(...)Zawartość rondelka (bez studzenia) przelać do suchych składników w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przelać ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Powoli ostudzić, przeciąć ciasto na dwie połówki (mi się nie udało trafić w środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć
Simply Fooddwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki. SKŁADNIKI MOKRE 120 g roztopionego masła lub oleju 3 bardzo dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka(...)suchych. Krótko i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i łączymy składniki. Masę wykładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. POLEWA: Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i 1 łyżką mleka. Dekorujemy wierzch ciasta
cool and mintymożna użyć zwykłego budyniu :). Szarlotka jest oczywiście nieco "uzdrowiona" i odchudzona - zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, a do kruszonki dodałam troszkę miodu, użyłam również oleju kokosowego oraz mleka roślinnego. Ciasto robiłam w bardzo małej formie (ok. 20 x 20 cm), dlatego jeśli mamy większą to radzę użyć większej ilość składników. Dobrze sprawdziłaby się też mała tortownica. Co do spodu(...)inny słodzik i zmiksować na gładką i kremową masę (w konsystencji ma przypominać budyń, gdyby masa była zbyt gęsta to dolać troszkę mleka). Następnie wyłożyć budyń na jabłka. Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na kruszonkę. Posypać ją po wierzchu ciasta, lekko wciskając w budyń. Ciasto piec przez około 15-20 minut (aż wierzch się przyrumieni
Healthy food explorercały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt(...)zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno
Wędrówki po kuchnisoku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm 25 dag jogurtu naturalnego greckiego 50 dag mąki tortowej 4 duże jajka 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 150 ml oleju(...)wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym
Wanilia i Kardamonprzełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe(...)Następnie upiekłam resztę ciasta, czas pieczenia około 15-20 minut. Temperatura piekarnika : 160-170 °C Po wystudzeniu biszkoptów ten wyższy przecięłam na pół i w ten sposób uzyskałam trzy jednakowe biszkopty. Nasączyłam je ponczem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na najszybszych obrotach miksera. Zanim całkiem zgęstnieje dodaje cukier puder i miksuję. Masa powinna być słodsza w tym momencie niż
Kuchnia co dniaobrać ze skórki i miąższ pokroić na kawałeczki, następnie przełożyć go do blendera, w którym jest masa orzechowa, dodać chia i zmiksować. Krem przelać na przygotowany spód i wyrównać. Wierzch: 5. Mano obrać, miąższ pokroić i zmiksować razem z chia, wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc. Kremowy torcik
Mała Cukierenka