ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1808/3191)

Placuszki chałwowe z bananem (z pastą tahini) 197

moich przepisach ( klik ). Tym razem sprawdziła się w pyyysznych placuszkach, które oprócz rewelacyjnego smaku - posiadają obłędnie kuszący zapach. Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Zresztą nie ma tu co dużo pisać... Sami spróbujcie! (40 sztuk - małych) 1 banan (średni; najlepiej dojrzały) 1 jajko 2-3 łyżki pasty tahini 2 łyżki miodu (wg smaku; lubię(...)sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. (Masa początkowo będzie rzadka, ale później powinna delikatnie zgęstnieć. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.) Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).  Placuszki smażyć

Di gotuje
Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro) 213

zucchero a velo 1 mandarino PRZYGOTOWANIE Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek . Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
TRUSKAWKOWA CHMURKA 233

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretka z truskawkami Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej(...)sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową. Beza Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut. Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego

RAROSSA
Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 187

bardzo dojrzałej postaci zalegają w domu i zastanawiamy się, co można z nich zrobić Jeśli nie macie w domu jagód goji, świetnie będą się nadawały inne suszone owoce. Ciasto jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)minut). Dodać olej i krótko zmiksować. Banany obrać i rozgnieść widelcem, dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i jagody goji zmieszać ze sobą w osobnym naczyniu. Wsypać do mokrych składników i krótko zmiksować do połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka. Artykuł Chlebek

Fitkot
Kruche Marchewki 372

schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki(...)odparuje nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni

Czerwona Porzeczka
Puchate pączki z kajmakiem 205

roztopione) 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej Z drożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto

Z Marcepanem
Keks 138

jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi pod rękę, więc postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny z dużą ilością bakalii obtoczonych delikatnym ciastem. Keks 1 kostka miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek ( żółtka i białka oddzielnie ) 1 łyżka proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)mąką, wanilię i wódkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wymieszać pozostałą pianę i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec około 30 minut, aż będą przyrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folię

Pieguskowa Kuchnia
Migdałowa rolada z poziomkami 188

dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić

Monia miesza i gotuje
Sernik z czekoladą i żurawiną 177

niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej

Nie tylko w kuchni
Ciasto cytrynowe 190

świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej(...)mieszamy ze sobą. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia i sok z cytryny wraz ze skórką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej - użyłam formy 11x25

MyCookBook.pl
Ciasto kostka alpejska w wersji wegańskiej 278

czubata łyżka mielonek kawy ziarnistej- może tez być rozpuszczalna/nawet można pominą jeżeli nie lubicie kawowych ciast. 150 g bezików (czyli dokładnie tyle ile wychodzi z powyższego przepisu) Przygotowanie kajmaku: Na dużą, głęboką patelnie przelej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu gotuj, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, czyli mleko się zredukuje. Zajmie to około 30 minut, ale po 15 już(...)pilnuj i mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Przygotowanie kremu: Utrzyj na puszystą masę margarynę roślinną, dodaj kajmak oraz kawę. Tuż przez przełożeniem kremu na upieczony biszkopt dodaj pokruszone beziki. Biszkopt: 600 g mąki pszennej 800 ml mleka sojowego 50 ml octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki

greenscarf
Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową 365

Miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 100 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, aż całkiem się rozpuści, a masa zbieleje i zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec

https:KKuchniaMniam
Ciasto bananowe z orzechami 187

Uwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe(...)formy. Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, orzechy i kawę oraz wrzucić pogniecione widelcem banany. Wymieszać dokładnie składniki i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Dla pewności sprowadzić patyczkiem suchość ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Babka ucierana z malinami 158

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 16 g cukru waniliowego(...)proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać

Na słodko lub wytrawnie
BABKA CYTRYNOWA 203

łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z

Z Majeczką w kuchni