miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki(...)odstawić na 1 godzinę. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24
O kuchni z uczuciemCiasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto. Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć
Gospodyni Miejskamoja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka(...)dekoracji Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka
Simply Foodprzesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieCiasta jogurtowe z owocami lubimy chyba wszyscy ❤ Ja cenię je za szybkość wykonania, prostotę, i za przepyszny smak. Takie ciasto nigdy mi się nie nudzi, wystarczy, że zmienię tylko owoc i już jest coś nowego 😉 Czasem piekę je tylko z owocem, a czasami uświetniam odrobiną maślanej kruszonki ... każda wersja jest smaczna. Składniki: (blaszka(...)cytrynowy Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników). Wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy owoce. Ja dodatkowo posypałam ciasto niewielką ilością kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenieupały, kiedy strach włączyć piekarnik to ciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku 400g 4 kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko(...)czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno schłodzoną ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Smacznego banoffee
O kuchni z uczuciemlekko wystudź i ubijaj razem z cukrem. Dodaj po jednym żółtku i ubij na puszystą masę. Ciągle miksując wlej piwo,herbatę dodaj sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie wsypać mąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto można pokryć
Z Kuchni Do Kuchnifoliowego i wkładamy do zamrażarki na ok 1 godzinę (lub do lodówki na ok 2-3 godziny). W międzyczasie 2 jednakowe blachy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy ciasto jest schłodzone wyjmujemy je z lodówki/zamrażarki, dzielimy na 2 równe części... ...i rozwałkowujemy na placki o wielkości blachy, w której będziemy je piec, następnie rozwałkowany placek nawijamy(...)uniknąć grudek w kremie, mleko z mąką i jajkami można też przetrzeć przez sitko. Masę stale mieszamy. Gdy zgęstnieje i zagotuje się, gorący krem przekładamy i równomiernie rozprowadzamy na jednym z placków... ...i przekrywamy go drugim plackiem, przygniatając go lekko, by przywarł do kremu. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i jemy
Taste Of My DayDziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka(...)Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie, a w nie wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy jajka, letnie masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto (10 minut). Następnie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Rozpustne gotowaniemożna było wykorzystać cały otwarty produkt. Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm. Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 90 g oleju 2 czubate łyżki(...)proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Morele kroimy w paski. Wszystkie bakalie wrzucamy do ciasta, mieszamy, aby się równomiernie rozprowadziły. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułkę
Kulinarne przygody Gatityżółtka, cały czas miksując. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając. Na koniec dosypać kakao oraz jabłko pokrojone w kostkę. Formę o wymiarach 20x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można
Ewusiowe Smakimiękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut na dużych obrotach - masa będzie zważona ale to ma tak być wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować
W Mojej Kuchni Lubięksiążki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". (Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.) Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać. Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda? Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat wanilii(...)potrzebną ilość soku. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z cytryny. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić
Di gotujeŚwiąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym. sernik: 750 g sera twarogowego półtłustego 400 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru pudru(...)żurawiny 3 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka żelatyny Piernik: Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól. W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubiją. Masło roztopiłam. Miód jak nie jest płynny też należy go podgrzać i wystudzić. Do ubitych jaj wlewam miód i cały czas miksuję, potem
wesoła kuchniawymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska