ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1802/3191)

Wilgotny czekoladowy piernik 219

roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię

Olga Piecze i Gotuje
Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru 223

Banana i masło orzechowe zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dodaj kleik i szczyptę soli. Sprawdź, czy dla Ciebie masa będzie wystarczająco słodka, dla mnie była ale to kwestia gustu, zawsze możesz dodać 3 łyżki brązowego cukru czy tez syropu z agawy. Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj kilki i lekko je rozpłaszcz. Piecz w temp. 180 C przez 12-15 minut. Smacznego

greenscarf
KROKIETY BEZGLUTENOWE 176

Można oczywiście wykorzystać również przepis na naleśniki kukurydziane, jednak ta wersja również jest smaczna :) CIASTO NALEŚNIKOWE - 200 g mixu mąk bezglutenowych 2 szklanki wody (dodaję zimną, gazowaną) 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Składniki zmiksować razem na jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu

BezglutenowaIzabela
Tort naleśnikowy 203

Tort naleśnikowy Thermomix Składniki na tort naleśnikowy: Ciasto na naleśniki: 300 g mleka roślinnego lub krowiego 300 g wody mineralnej gazowanej 320 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g serka mascarpone, schłodzonego 10 g cukru pudru nasionka z pół laski wanilii dodatkowo: jagody lub inne ulubione owoce Thermomix przepisy

Themo przepisy
Kluseczki jajeczne z mąką kokosową, bezlutenowe, low-carb 272

bardzo przywrzeć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką dokładnie od brzegu do brzegu. Ma być cienka warstwa. Piecz w nagrzanym piekarniku 8 minut. Zdejmij papier z ciastem z blachy i pozwól ostygnąć ok. 5 minut. Użyj szpatułki (u mnie drewniana)aby zdjąć makaron z papieru

Marta próbuje
Sernik na zimno " Stracciatella " 219

Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się

Różne smaki w kuchni
Gofry z serkiem wiejskim 308

rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski. Wsypać szczyptę soli. Za pomocą robota kuchennego ubić na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 369

odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku

Eat me! Fit me!
PLACUSZKI NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI 1164

szypułki. Pokroić na plasterki i odstawić. Za pomocą miksera ubić jajka przez ok. 2 minuty na puszystą masę razem z cukrem. Dodać maślankę oraz mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko razem zmiksować na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Trzeba je odstawić na chwilę, by odpoczęło.  Patelnię nagrzać i rozpuścić olej. Większą łyżką

Calzonella.com
Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.154 198

cynamonu 2 łyżki mleka duża garść pokruszonych, suszonych truskawek Ucieramy masło z cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta cytrynowa z bezą 307

mieszamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W rondelku umieszczamy sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy aż powstanie gęsta masa. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Zdejmujemy(...)upieczony spód wykładamy masę cytrynową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę rozsmarowujemy na kremie. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.  Studzimy.  Zanim wyjmiecie ciasto z formy musi być dobrze wystudzone

Czerwona Porzeczka
Bułeczki puszyste, maślane 204

odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli,   dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się

Kuchnia u Krysi
Sernik z czekoladowymi wafelkami 217

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolejny przepis na pyszny sernik Na ciasteczkowym spodzie z idealną, kremową masą serową i czekoladowymi wafelkami. Połączenie doskonałe

Marta Gotuje
Babeczki z suszonymi pomidorami i czarnuszką 166

Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i pomidory. Wymieszaj i całość dopraw solą pieprzem i czarnuszką. Masę przełóż do żaroodpornych naczyń do babeczek. Wierzch każdej babeczki posyp czarnuszką. Babeczki piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak

Fit&Fast Kitchen
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem 165

Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Jadło i czytadło
INDYJSKI CHLEBEK NAAN Z PATELNI 224

mąki, wodę, drożdże i cukier wymieszajcie w misie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.  Kiedy masa zacznie się pienić dodajcie do niej pozostałe składniki: mąkę, stopione masło, sól, jogurt i proszek do pieczenia i wyróbcie z tego gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie dosyć klejące dodajcie więcej mąki. Nakryjcie misę ściereczką i odstawcie na około godzinę. Czekając

OliveandThyme
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 168

mąki pszennej dodatkowo: mąka do wałkowania masło do smażenia Kukurydzę z solą zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do szerokiej miski, wymieszać z mieloną i posiekaną, świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik królewski 249

chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 żółtka 2 łyżki śmietany Masa serowa: 600 g […] Artykuł Sernik królewski pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec 168

jest to moje ulubione ciasto, ale ten jeden raz w roku zjedzenie go sprawia mi przyjemność. ciasto : 1 kg mąki 5 dag drożdży 5 jajek 1 szkl cukru 1/2 szkl śmietany 1/4 szkl mleka 200 g masła szczypta soli dodatkowo : masa makowa

Polska Zupa
Cynamonowe kruche ciasteczka 175

cukru pudru jajko 1-2 łyżeczki cynamonu - w zależności jaką intensywność cynamonu lubicie opcjonalnie łyżeczka wody - jeżeli ciasto jest zbyt suche Przepis 1 Zimne kawałki masła łączymy z mąką. 2 Następnie dodajemy jajko, cukier puder i cynamon. 3 Zagniatamy na jednolitą masę. 4 Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 5 Rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka (dodatkowo możecie użyć

Kuchnia Bazylii
Pierniczki orkiszowe z ksylitolem 203

sody Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki

Ze smakiem i z pasją
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 306

powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniczki tradycyjne. 187

mąki, dokładnie mieszamy. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Czeko -kubki . 236

mieszamy łyżką do połączenia się masy .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.Masę przelewamy do kokilek – mają być pełne i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 8 ,9 minut. Boki i góra ciasta ma być ścięta ,ale środek płynny .Podajemy gorące

Ladylaura.
Kruchy z rabarbarem 168

szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy  1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa ok. 1/2 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru pudru cynamon Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem

Biały fartuszek
O kuchennym zauroczeniu i jagodach z budyniem 176

Zdejmij z tarty papier i obciążenie i piecz jeszcze przez 8-10min. do zarumienienia się ciasta. Ostudź w formie. Nadzienie: 1. Z przygotowanych produktów przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź. 2. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem na gładką masę. Sos: 1. Tabliczkę czekolady rozpuść z mleku. 2. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.  Całość: 1. Na spód tarty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI 131

olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut

Zrób to smacznie
Muffinki z jabłkiem i kruszonką 235

naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jabłka, wmieszać je w masę.    Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce

Simply Food
Wegańskie maślane bułeczki 240

około 15 minut), po czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem

greenscarf
Sernik śmietankowy jak ptasie mleczko 212

serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :) Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko.  Składniki: twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg jajka 7 szt. budyń śmietankowy 1 szt cukier 1 szklanka cukier waniliowy 15 g Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję(...)Masę przekładam do okrągłej blachy o średnicy ok 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno) i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę ok 15 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować. (ostatnio robiłam z podwójnej porcji i rozdzieliłam na dwie blachy, ciasto siedziało w piekarniku

Kuchnia Viki
Ciasto jagodowe z galaretką 393

pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody

Ala piecze i gotuje
Borówkowe ombre na zimno 315

odrobinę cierpliwości aby cieszyć się jego smakiem. U mnie w domu w okresie letnim takie desery i ciasta na zimno cieszą się największą popularnością. Sernik borówkowy nie jest bardzo słodki- jego słodycz możemy regulować poprzez ilość dodawanego cukru do poszczególnych warstw masy. Gwarantuję Wam, że nie tylko pięknie wygląda ale także wybornie smakuje. U mnie zniknął w pół dnia

Krakowskie smaki Ani
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 224

miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę. (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.) Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze). Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około

Di gotuje
Kwiaty cukinii z truskawkami 152

więcej szczypta pieprzu). Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek (nie koniecznie). Wypełnić kwiaty farszem, płatki na końcach zakręcać. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa

królestwo garów
Kokosowe placuszki na mascarpone podane z soczystą brzoskwinią 260

dodaję sok z cytryny i cukier puder. Całość dokładnie mieszam widelce (można użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy

Słodkie okruszki
Gofry na drożdżach 402

podłożyć pod miskę wilgotną ściereczkę, by miska się nie kręciła razem z mikserem. Krok 5: Do zmiksowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto widocznie podwoi objętość. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto łyżką – po 2 łyżki na płytkę

Niebieski kubek z kawa
La szalup de pudding 177

dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy

gutfut
Placki z jajek i żółtego sera 209

solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: olej do smażenia Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 204

następny. Gotowe trójkąty z farszem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z resztą ciasta i farszu. Samosy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wszystkie składniki sosu bazyliowo- miętowego miksuję w malakserze na gładką masę. Gotowe samosy podaję od razu po upieczeniu z sosem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 320

ciemna masa. 4. CZEKOLADA (2 min) Czekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy

Nerds Kitchen
Czekoladowiec 885

Czekoladowiec to kilka cienkich czekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć. Składniki ciasta: 6 jaj 1 margaryna 1 szkl. cukru 0.5 szkl mąki 1/3 szkl kakao 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki  1 szkl mleka Dodatkowo

Cukiernia Pychotki
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 172

masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem

Przepisy i porady kulinarne
przepyszny "oszukany" sernik jogurtowo-twarożkowy:Airfryer hd9240/30 305

wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wsypać wafelki i przyklepać do dna, na wafelki wylać masę jogurtową Airfryer hd9240/30 ustawić na 170 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć blaszkę, piec 30-35 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić po upieczeniu przy leko otwartym koszu na 15 minut, następnie zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia w blaszce najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
babeczki makowo serowe 179

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się

Domowy Smak Jedzenia
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 339

  Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie

Ostra na Słodko
Placuszki z bananami 167

żółtka z mlekiem dodajemy do sypkiej części ciasta i mieszamy, następnie dodajemy ubite białka powoli mieszając aby ciasto było pulchniejsze i nabrało powietrza.  Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zrobiły się ciemne. Dodajemy następnie banany do masy i mieszamy. Placuszki pieczemy na małym ogniu! Opiekamy z obu stron. Odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

W Moim Magicznym Domu
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 173

skrobię, wymieszane z sodą i solą, dodać płynne masło, karob, jajko  i dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną

Smaczne Zdrowe
Pierniki norymberskie 220

wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować

Kuchnia domowa Ani
Popękane ciasteczka z gorzką czekoladą 193

masa będzie ładnie błyszcząca.  Dodajmy żółtka oraz wystudzoną czekoladę z masłem, miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na  minimum 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Czerwona Porzeczka
Kakaowe naleśniki z nutellą, bananami i bitą śmietaną 279

zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dosypujemy kakao tak aby ciasto na naleśniki uzyskało brązowego koloru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy. Smażymy z obu stron. Naleśniki wykładamy na talerz smarujemy nutellą. Obieramy i kroimy banana, którego układamy w dwóch

ChilliJemy
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 162

wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie

MyCookBook.pl
Ciasto z malinami. 142

połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Wyłóż na utartą masę  , posyp wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko razem łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt z masą jogurtową 172

niedzielę też musiało być..Miało być w sumie co innego, a wyszło co wyszło. Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka ,  Joanna , Joasia , Ala .. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody  Dodatkowo 2 różne galaretki

Moje domowe kucharzenie
Kartacze czyli inaczej cepliny 294

startych ziemniaków. pozostałą wodę można wylać starte ziemniaki i gotowane łączymy, doprawiamy lekko solą i wyrabiamy na masę teraz farsz - mięso doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. wg uznania - jak ktoś lubi można użyć innych przypraw ale nie przekombinujmy z ciasta ziemniaczanego formujemy kule wielkości jabłka, rozpłaszczamy podłóżnie, nadziewamy mięsem i zamykamy. powinny mieć podłużny gruby kształt. wrzucamy

Snejkusiowe Przepisy
Sernik kawowy 170

zapomniał, że właściwie to w tym roku jeszcze nie ma urodzin (mój prawie siedmiolatek). Sam sobie wybrał ciasto z zaproponowanych przeze mnie kilku pyszności. Nie obeszło się jednak bez przygód. Pierwsze podejście do sernika odbyło się w poniedziałek. Spód wyszedł pyszny, masa serowa jeszcze lepsza, delikatna, kremowa, słodziutka, ale w przyjemny, łaskoczący w podniebienie sposób. Byłam bardzo zadowolona z siebie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placuszki kokosowe z bananem 185

soku z cytryny wiórki kokosowe i syrop klonowy Jajka zmiksować z mlekiem, śmietaną i mąką na gładką masę, po czym odstawić na 30 minut (niecierpliwym polecam w tym czasie wypić kawę). Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto przemieszać i wykładać po dwie łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego.  Podsmażyć lekko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zebra 234

jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej). Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) 280

Torcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z

Mienta blog
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 255

frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) ,  8 sztuk Ptasiego mleczka,  400g borówki amerykańskiej.  Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 179

     To już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi

Rozpustne gotowanie
Sernik Oreo 337

wersji sernika. Można by dyskutować na temat jego zdrowotności, ale mam nadzieję, że nie muszę przepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju

Roślinna - blog wegański
Kukułka – ciasto bez pieczenia 160

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30

Tradycyjna Kuchnia
Tarta na jaglanym spodzie 187

rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut z włączonym termoobiegiem (góra ciasta musi zastygnąć) w tym czasie kroimy wszystkie dodatki w kostkę na wierzchu ciasta rozsmarowujemy koncentrat przyprawiony ulubionymi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 738

wierzch: 5 dag czekolady chipsy bananowe 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ).  3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę

Kto ugości moich gości?
Jagielnik z musem porzeczkowym 294

krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o  średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy na jagielnik. Brzegi ciasta możemy

Delicious Titbits
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 238

ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon

kgwjanczewo
Kotlety krojone z kurczaka 169

miski trzemy żółty ser i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę, majonez i pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na 30min.  Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Dużą łyżką (taką od zupy) nakładamy przygotowaną masę z kurczaka na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety smakują na ciepło

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 175

chilli Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia. Żeberka pokroić w mniejsze

MarciochaKucharzy
Sernik jagoda-malina z białą czekoladą i gorącymi malinami 249

Składniki: (tortownica 18 cm) Spód: 180 g herbatników 10 g masła 100 g czekolady mlecznej Masa serowa: 500 g twarogu mielonego przynajmniej 2 razy ps. pamiętaj

KreatywnePiny
Piernik staropolski dojrzewający 144

wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min. Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą. Mój na razie leżakuje i czeka

Ciasteczkowy Potwór
Babka cytrynowa 241

pieczenia; 1 cukier waniliowy; Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

In my kitchen
Sernik 331

piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru(...)smaku; Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa;   Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy

In my kitchen
3 Bit 223

ważne dla mnie bez pieczenia ciasto 3 Bit. Składniki:      6 paczek dużych herbatników      2 budynie waniliowe      1/2 litra mleka      250g masła w temperaturze pokojowej      2 łyżka cukru pudru      puszka masy kajmakowej

Amatorka kuchenna
Babka pomarańczowa 199

Helio). Wykonanie Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp

Z miłości do słodkości
Słoneczne śniadanie: Placuszki z ricotty wg Nigelli Lawson 210

soli 2 łyżeczki oleju l nianego Połowa średniego mango Przygotowanie: Ricottę, mleko i żółtka mieszam na gładką masę. Dodaję olej i mieszam. Dosypuję mąkę cały czas mieszając. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam. Rozgrzewam patelnię  i nakładam łyżką porcje ciasta. Smażę dość krótko z obu stron. Podaję z pokrojonym w kostkę mango. Gotowe :) Składniki: Pomarańcza (1 duża

Pause Gotowanie!
Super szybkie pączki angielskie o małej zawartości cukru 178

ucieramy z serkiem trzepaczką lub szpatułką, dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym kładziemy na gorący tłuszcz mała łyżeczką. By pączki były okrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie

Smakowy Raj
Kawa. Czekolada. Sernik. 246

deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki na masę serową: 600 g twarogu śmietankowego 5 jajek 150 g brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki

Przysmaki Karolki
Sernik bez pieczenia z bakaliami. 163

masa serowa będzie już jednolita,starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym  ( np. Claro ). Można

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 215

dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą

Przepisy i porady kulinarne
Mini muffiny waniliowe z konfiturą truskawkową 198

ubijamy cukier i masło na jasną i puszystą masę. Dodajemy jednocześnie jajko i białko, cały czas ubijając masę następnie dodajemy wanilię.  Stopniowo dodajemy mąkę (w 3 porcjach) na przemian z mlekiem (w 2 porcjach), miksując aż wszystkie składniki się połączą. UWAGA! Ciasta nie można wyrabiać za długo! Nakładamy równe porcje ciasta do foremek - ok 3/4 wysokości. Pieczemy

Kolejny blog o gotowaniu
Najprostsze ciasteczka maślane 2764

CZAS CHŁODZENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny

My Culinary Art
Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków. 208

zaawansowanej ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta. Czego potrzebujemy? Do spodu: -250 gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy

BaRepas
Sernik bez sera 197

jednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto ..  polane czekoladą.  Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy ..  a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~   Delikatny  miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis  na ten smakołyk znalazłam

Na słodko lub wytrawnie
Ptasie mleczko 37788

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Tarta z pomidorkami cherry 214

cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki.  Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem. W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami. Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę przekładamy do ricotty, doprawiamy. Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C   piekarnika

Cukier&Puder
Muffnki pomarańczowe 158

papilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą  i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min.Po wyjęciu z piekarnika

Mix smaku
Babka adwokatowa 237

oleju* 2 łyżki kakao* szczypta soliSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne

Mix smaku
Zebra 240

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej).Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut aż do suchego patyczka.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pierniczki mocno korzenne 452

Spicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 186

Ten sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne

UgotujmyTo.pl
Na smutki - sernik. I Lana 207

Jestem zbulwersowana postawą mojego szefostwa. Zbulwersowana na tyle, że aż muszę się Wam wygadać. Wyobraźcie sobie dziewczynę, która pracuje dla danej firmy na dwóch różnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 182

minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijna gwiazda makowa 372

wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku.Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa

Niezły Młynek
Chałka nadziewana 165

keks..Mix keksowy dodałam do nadzienia z twarogu do chałki drożdżowej..Na koniec okazało się , że zabrakło masy twarogowej na jedną roladkę i tak jedna roladka jest z dżemem..w sumie można kombinować z nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..Składniki na 2 chałki: 3 szkl.mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Urodzinowe babeczki czekoladowe 418

różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno(...)olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Ciastkozercy
babeczki truskawkowe ze śmietaną... 174

szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 1/2 kg, śmietana kremówka 200 ml, barwnik spożywczy do ciast 1/2 opakowania, cukier puder 2 łyżki, płatki migdałowe - ile potrzeba, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, mleko, cukry roztrzepać rózgą do spienienia się masy - wsypać przesianą mąkę z proszkiem i łyżka krótko wymieszać, nie za dokładnie foremki silikonowe napełnić do 3/4 wysokości

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cytrynowa 149

wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut. Wykonanie musu. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec

Anioły w kuchni
Sernik na zimno " Stracciatella " 460

Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się

Słodkości i nie tylko
Torcik serowy 176

moim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik

Praktyczna pl
Babka majonezowa 177

łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni

Praktyczna pl
Babka cytrynowa na majonezie 188

litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem

Praktyczna pl
Babeczki z owocami na maślance 171

soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru. Piec

Z miłości do słodkości
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 209

byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix  do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie(...)szczycie stożka robimy dziurę w którą wlewamy jajko i miód tak aby nie rozlały się po całej stolnicy. Na koniec dodajemy posiekaną margarynę. Wszystko to wyrabiamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, wkładamy je do lodówki na około 30 minut. Formy na muffiny smarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 204

masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań) i wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy je na blaszkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serowo-waniliowe bułeczki 217

dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 12 sztuk, w środku robimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BANANOWIEC 197

ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka

RAROSSA
Sernik marmurkowy na zimno 484

sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin

Z miłości do słodkości
Sezamowe placuszki 165

łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie

Emcia Pichci
Lebkuchen 178

korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei

Emcia Pichci
Brownie 163

czasie całe jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma

Emcia Pichci
Owsiane placuszki bananowe z czekoladą 216

czekolady. Do banana z czekoladą wbijamy jajko i całość mieszamy. Dodajemy do płatków z jogurtem oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki (ok. 1,5 łyżki ciasta) na rumiano z każdej strony. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę i polewamy nią placuszki. Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także

Emcia Pichci
CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI 201

SKŁADNIKI: CIASTO : -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki 36% - 2 czekolady mleczne - 2 x śmietan fix Śmietankę wlej do rondelka, tuż przed wrzeniem, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną

SMYKWKUCHNI
Tarta z cukinią i łososiem 195

nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz z cukinii, poukładać łososia i zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie nasza tarta powinna być gotowa, osobiście

Mango Papaja
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 578

zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki

Z miłości do słodkości
CIASTO CZEKOLADOWE Z TWAROGIEM I WIŚNIAMI 788

Dzisiejsze ciasto to propozycja dla czekoladowych entuzjastów. Pyszne brownie idealnie komponuje się z masą serową i wiśniami. Polecam :). Podobne przepisy: Babeczki sernikobrownies z malinami Brownies z malinami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
SERNIK Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I PIERNIKOWYM SPODEM 278

przygotować na Boże Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Niebo w gębie 1340

kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem

Pasja Smaku
Puszek z musem truskawkowym 293

Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Sernik z jagodami na Dzień Kobiet 213

rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline

Przysmaki Karolki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 179

Następnie przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Batoniki czekoladowe 253

5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 190

ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek

Zainspirowana w kuchni
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 220

ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku.Składniki na biszkopt:1,5 szklanki mąki1 szklanka cukru6 jajek1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki olejuBiałka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka(...)wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego

Salonik smaków
Ciasto na maślance 181

nasiąknęło galaretką,  przez co stało się bardziej wilgotne i miało brzoskwiniowy posmak.  Oczywiście krok z galaretką można pominąć,  jednak czasami warto wypróbować czegoś nowego. Składniki: Na ciasto: 150 g margaryny 220 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 100 ml maślanki 3 łyżki soku z cytryny 250 g mąki(...)szczyptą soli i wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając.  Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy. Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną na wierzch ciasta, najlepiej smarując pędzelkiem. Smacznego

My sweet a life
Ciasto kokosowe z rabarbarem 199

ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)proszkiem.  Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwu centymetrowe kawałki

Kulinarne przygody Gatity