ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1793/3191)

Babka czekoladowa z labnehem 205

miękkiego masła 110 g drobnego cukru 250 g labnehu 180 g mąki pszennej uniwersalnej 60 g kakao dobrej jakości 3 łyżeczki proszku do pieczenia – musi unieść dość ciężkie ciasto szczyptę soli skórkę otartą z jednej pomarańczy (opcjonalnie). Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona z 3 łyżkami masła, owoce. Przygotowanie: Miksujemy razem jajka, skórkę pomarańczową, masło, cukier i labneh. Ja robię(...)sól, proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i dodajemy do powstałej masy partiami, miksując na średnich obrotach. W Tefal Companion obroty 5 i dodaję mąkę przez otwór w pokrywie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę, w której babka będzie pieczona, smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy

ladykitchen
Bułeczki z gruszką i marcepanową kruszonką 191

aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła 1/2 szklanki ciepłej wody 1 duże jajko Kruszonka 100 g masy marcepanowej 100 g masła 50 g cukru 200 g mąki pszennej szczypta(...)drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec

Słodkie inspiracje
.606. marchewkowe i kokosowe 172

ciasto marchewkowe z mąki kokosowej z twarożkiem cynamonowym i rodzynkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~czubata łyżka mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam! :o) ~jajko ~100-150ml mleka sojowego ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~średnia marchewka starta na średnich oczkach tarki (ok. 90g) Wymieszać mąki, dodać proszek i cukier/stevi(...)ponownie wymieszać. Dodać marchewkę, jajko i mleko, wymieszać. Przełożyć masę do kokilki i piec ok. 30-40 minut w 190*C. Ostudzić i przeciąć na pół. ~100-150 kremowego serka/mielonego twarożku ~cynamon ~cukier/stevia ~20g rodzynków Twarożek wymieszać z cynamonem i dosłodzić do smaku. Posmarować nim jedną połowę ciasta, przykryć drugą połową i posmarować wierzch resztą twarożku. Posypać rodzynkami. Smacznego

breakfast of dreams
Mleczna kanapka - biszkopt czekoladowy i krem na bazie masła oraz mleka w proszku 13922

mąki, proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiać przez sito) i za pomocą łyżki delikatnie połączyć składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przygotowane ciasto wylać na formę do pieczenia i piec około 20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy). Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku i poczekać, aż ostygnie. W międzyczasie(...)mleko w proszku. Miksować tak długo, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.   Zwykłe mleko zagotować z cukrem Przygotować krem - zmiksować masło, z ostudzonym mlekiem z cukrem oraz mlekiem w proszku Biszkopt przekroić na dwie części i spód nasączyć kawą zbożową. Następnie wyłożyć cały mleczny krem i przykryć drugą połówką ciasta czekoladowego. Całość polać polewą czekoladową (w rondelku podgrzać śmietanę

Ugotować
Ciasto miętowe z migdałami 241

Mięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto. Przepis znalazłam na blogi Angeli ( KLIK ). Przerobiłam je po swojemu, dodałam moje ulubione migdały i wyszło wspaniałe, orzeźwiające, miękkie i wilgotne w środku. Smak zupełnie niebanalny! Składniki: (na keksówkę 35 x 11cm(...)wodę i ekstrakt, zblendować na w miarę jednolitą masę.  Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, olej, sodę, miętową mieszankę, wiórki i zmiksować. Pod koniec ubić pianę z białek i razem z migdałami, sokiem i skórką z cytryny wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200' C około

Cakes By Kejt
Najlepsze ciasto z rabarbarem 126

się do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka  - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie.  Składniki Czas przygotowania(...)lekko schłodzonym masłem, dodajemy ekstrakt waniliowy  5. Łączymy mokre i suche składniki, wylewamy masę do przygotowanej tortownicy  6. Odcinamy końcówki rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy

Słodki Kompromis
Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato bianco) 155

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z morelami. Bardzo delikatne w smaku, wilgotne, pachnące biał ą  czekolad ą i konfitur ą  morelow ą . Smacznego :) **** La torta con le albicocche ha un sapore fresco e delicato. Se ne potra' apprezzare il leggero profumato di cioccolato bianco e la sua consistenza soffice ed invitante(...)marmellata di albicocche PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy maslo z biala czekolada, odstawiamy do wystygniecia. Do masy czekoladowej dodajemy cukier, szczypte soli i jajka. Calosc miksujemy. Stopniowo dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy. Forme do pieczenia wykladamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na forme. Na wierzchu ukladamy morele pokrojone w cwiartki. Wierzch ciasta smarujemy rozgrzana konfitura

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasteczka z białą czekoladą 259

następnie wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Pod koniec dodajemy naszą białą czekoladę i chwilę mieszamy. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika

Słodkie okruszki
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 235

mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika

Słodkie okruszki
Ciasto Banoffee 201

Przysmak na wyspach, ale chyba tu też :) Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee.  Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny do ubitej

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto śmietankowo-owocowe bez pieczenia 180

kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia;) Składniki podstawowe: 1 duże (300 g) opakowanie herbatników

Domowe ciasta
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 168

wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników, nie wyrabiamy. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem. Ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu aż masa wypełni formy, zwykle ok.3-6h, w zależności od rodzaju użytego zakwasu (na samym orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej niż

Smaczne Zdrowe
53

Cześć! W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa

kurkanielotka.pl
Placki pieczarkowe z cebulą 146

były łagodniejsze to cebulę najlepiej dodatkowo zeszklić na odrobinie oleju.) Jajka, mleko i mąkę wymieszać na jednolitą masę. Na końcu wmieszać pieczarki z cebulą. Całość doprawić według smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć po kilka minut z obu stron - na lekko złoty kolor

Di gotuje
SERNICZEK CZARNO-BIAŁY 253

Obłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki

słodki bratek