ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1787/3191)

SZYBKI, WILGOTNY PIERNIK "LAST MINUTE" Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 186

zagotowania. Do miski wbić jajka, utrzeć je z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem.  Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut.  Przestudzone ciasto

Zrób to smacznie
Ciasto z dżemem truskawkowym i galaretką 225

truskawkowego oraz zmniejszyłam ilość cukru, aaa, no i upiększyłam wierzch truskawkową galaretką. Jeżeli nie przeszkadza Wam mąka orkiszowa, to mimo wszystko, warto pszenną na nią zamienić- zawsze to zdrowiej! :) Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :) Oczywiście, zachęcam do wypieku! Spód: * mąka pszenna- 1 szklanka * masło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier(...)wymieszać. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę (wym.27x20 cm) wylać masę i piec przez 30 min. Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami 148

naszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać partiami do masy jajecznej delikatnie, ale dokładnie łącząc składniki. Na koniec dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boków nie przykrywać papierem, ani nie natłuszczać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę

WSZYSTKO SMACZNE
Puszysty placek owsiano-jogurtowy z rabarbarem i malinami 158

ciasta, ale nie jest to konieczne. Rabarbar obierz ze skórki, usuń końcówki i dobrze umyj. Pokrój w plasterki. Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrami na jasną puszystą masę.  Do utartego(...)Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp rozdrobnione płatki i ręcznie wymieszaj trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.  Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Posyp rodzynkami i wciśnij lekko

Anioszek w kuchni
Przepyszne jabłka w cieście 417

pieczenia oraz szczyptę soli miksujemy robotem na gładką masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Umyte jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy na średniej mocy

mojewypiekiinietylko
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 242

wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest tutaj mieszanie masy, bo chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.      Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy

sama złodycz
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 228

łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (aż powstanie   kogel-mogel

Moniki Smakołyki
Rolada Malaga 186

przez 10 minut.  Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć

Pasja Smaku
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 204

widać dobry zwyczaj zbierania przepisów znowu się opłacił :) Oczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można(...)czym dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mączkę z orzechów laskowych. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do gorącego piekarnika- temperatura około 200°C, po 5 minutach zmniejszamy na 180°C i pieczemy jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy

Smakowy Raj
Jeżynowo malinowy sernik na zimno. 243

samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa:  2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik z polewą czekoladową 1703

olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również(...)przypalić rozpuszczającej się czekolady. Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła.  Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka Makowa 238

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę(...)masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą 347

Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie to nawet jedną ręką). Orzechy laskowe lepiej jest uprażyć, żeby pozbawić ich skórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką(...)ćwiartki, wyjąć pestki i zmiksować w blenderze na pulpę (całe!). Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać zmielone migdały – wymieszać. Dodać pulpę z pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut

Pociąg Do Kuchni
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 161

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)masy skorke z wyparzonej cytryny.Wylozyc przy pomocy szpatulki mase do przygotowanej tortownicy i rownomiernie rozprowadzic.Na masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis #184 Dyniowe ciasto czekoladowe - bez mąki, laktozy i białego cukru 186

dyni jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku. Choć wygląda jakby było niedopieczone jest w pełni jadalne oraz smaczne. Bez problemu można je wyciągnąć z formy i pokroić. Dyniowe ciasto czekoladowe powstało bez mąki, laktozy oraz dodatku białego cukru. A dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całość: 1168 kcal(...)sodę oczyszczoną. Ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy posiekane drobno orzeszki. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przkładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia.  Polewa W kąpieli wodnej  rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą. Polewamy ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez

Health-Fit-Life