Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 174Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że
Oryginalny smak
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 151Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru(...)ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy
R'n'G Kitchen
Spóźniona walentynka 232przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje studzenie gorących placków - muszą być zupełnie zimne, żeby nie rozpuścić śmietany. Największą trudność sprawiło mi wybranie dla niego odpowiedniej kategorii na blogu.Jeśli chcecie upiec ciasto normalnych rozmiarów - wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy cztery i upiec w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm.Torcik brownie (bez czekolady)Składniki:(na 2 formy o średnicy(...)rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką na jednolitą masę. Wsypać mąkę, wymieszać.Masę przełożyć do nasmarowanych masłem form.Piec w 180 st. C. 10-12 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać.Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Meksykańskie ciasto migdałowe 219Dzisiaj uraczymy Was ciastem z kuchni meksykańskiej. Torta de cielo – bo tak to ciasto się nazywa – jest bardzo smaczne i aromatyczne. Zapewniamy, że ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom migdałów Składniki: - 175 g całych migdałów w skórkach - 225 g miękkiego masła - 200 g cukru - 3 jajka - 180 g mąki - szczypta soli - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku(...)miksera wrzucamy masło z cukrem i ubijamy na gładką, puszystą masę. W między czasie migdały wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kaszkę. Gdy masło z cukrem mamy ubite dodajemy po 1 jajku, migdały oraz olejki i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacje
Tarta ze szpinakiem 238śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę(...)tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości formy po czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam
Mechanik w kuchni
TORT DLA FANA ĆWICZEŃ NA SIŁOWNI 157Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut(...)kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia. Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż
Zrób to smacznie
Pyszne i łatwe ciasto kubeczkowe 193pół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy. Moja podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania). Składniki 3 kubeczki(...)Zmiksuj delikatnie do połączenia się składników. Wylej masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W masie ułóż cząstki jabłek, dosyć gęsto. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach. Po czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj ciasta. Po 10 minutach wciąg. Przygotuj polewę. Polej ciasto, posyp posypką lub czymś co lubisz
Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 179może skusicie się na majowy weekend zrobicie: Blaszka 20x30 cm ( może być większa) Ciasto drożdżowe: 3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru(...)osobnej misce łączymy mąkę,sól,cukier,cukier waniliowy - wlewamy jajka z drożdżami i mlekiem,całość mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone ciepłe masło - mieszamy do połączenia składników.Ciasto będzie miało konsystencję " gęstej papki". Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min,aż podwoi swoją objętość. 2. Gdy ciasto nam rośnie możemy przygotować kruszonkę. Składniki
Niespełnione zdolności kulinarne
Brownies 208Opis: Brownie to wyśmienite ciasto czekoladowe. Ciasto to jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru(...)jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 250mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawami. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia składników ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 20cm lub 21cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenka
Chatka puchatka 268folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie). Smarujemy masę kakaową, układamy kolejną warstwę herbatników. Środkowy rząd można ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu, chatka będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki. Teraz, podnosząc boczne herbatniki od spodu za pomocą folii, składamy chatkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Polewa: Żelatynę zalać wodą
Smakołyki Asi
Tort Czekoladowy 471ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość(...)mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie mokry.Studzimy w formie. Przygotowanie kremu.Do miski wrzucamy
Słodkie Przyjemności
Pastéis de nata 208skórkę z cytryny), oprócz laski cynamonu. Masę przelewamy do garnka, dodajemy laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, ciągle mieszając. Krem łatwo się przypala, więc trzeba uważać. Odstawiamy, aby nie był gorący. Formę na muffinki (na 12 szt.) natłuszczamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm i wykładamy
bistro mama
Gugelhupf babka ucierana 179starta skórka z jednej cytryny cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić i wystudzić, a następnie dodać do żółtek i ucierać. Dodać rum, mleko, skórkę z cytryny i utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Na koniec wsypać
O kuchni z uczuciem
Eklerki Magdalenki 238dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę. Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe(...)Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera. Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera
Luźna Kuchnia
Tort Rocher 300pięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam(...)masa zgęstnieje. Nadal ubijając zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy
Słodki Pomysł
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 164pomocą blendera zmiksuj składniki na gęste masło. Wykonanie ciasto: - mąki przesiej na sicie do dużej miski - w kubku rozmieszaj drożdże, łyżkę cukru i mleko, na gęstą papkę, tak powstanie nam roztwór na zaczyn - w misce z mąką zrób dołek, wlej roztwór i wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę, mamy tzw. rozczyn, który teraz odstawiamy
SMYKWKUCHNI
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 201pomocą blendera zmiksuj składniki na gęste masło. Wykonanie ciasto: - mąki przesiej na sicie do dużej miski - w kubku rozmieszaj drożdże, łyżkę cukru i mleko, na gęstą papkę, tak powstanie nam roztwór na zaczyn - w misce z mąką zrób dołek, wlej roztwór i wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę, mamy tzw. rozczyn, który teraz odstawiamy
SMYKWKUCHNI