Ciasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)sypkie składniki . Mieszać mikserem lub drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Tyle Proste, prawda? Całą masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje
Za drzwiami kuchnicałego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych(...)oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika by powoli się ostudził. W tym czasie możemy wykonać masę. Kremówkę ubijany na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy
Ptasia Kuchniabiszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy masę przekładamy do formy(...)kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse, ciasto wkładamy na noc do lodówki przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kako i wiórkami czekoladowymi. Źródło: http://zmiksowani.pl/przepis/577412
Słodkie zapomnienieszklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze
peggiwkuchnimasła 8 dag mielonych orzechów szczypta soli 1 jajko masa marcepanowa czerwony barwnik garść goździków Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki
Niespełnione zdolności kulinarnetego zależy efekt końcowy. A I nie zapominajmy , że niektóre ciasta potrzebują -"rzucenia" nimi :)Zaczynamy Składniki:3/4 szkl mąki1/4 szkl mąki ziemniaczanej5 dużych jaj3/4 szkl cukru Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu. Dodajemy cukier. Dalej ubijając. Powoli do masy białkowej dodajemy żółtka, nie przestajemy ubijać. Wszystko to na dużych obrotach
Smaki Edytyciasto znikało bardzo szybko. Jeden gość (nazwijmy Go dziadziu ;) zjadł 5 kawałków. Myślę, że nie trzeba więcej zachęcać do poświęcenia tych dziesięciu jajek :) Ciasto jogurtowe a' la sernik Ciasto jogurtowe a' la sernik Składniki: 3 x jogurt grecki po 400gram 10 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijamy osobno Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodajemy proszek do pieczenia, budynie, olej i mieszamy Jogurty ubijamy w dużym naczyniu i dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę Ciastka kruszymy prosto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową (folię wykładamy tak, aby wystawała poza brzegi, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia) Ciasto jogurtowe a' la sernik Pieczemy około
Pyza i Surówkapiany dodać żółtka i zmiksować, aż składniki dokładnie się połączą. 4. Do ubitej masy dodać suche składniki i wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około(...)minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody
W mojej kuchniOwoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę
RAROSSAciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas marchewki w domu postanowiłam ja wykorzystać. Mój M. w przeciwieństwie do mnie, nie lubi ciasta marchewkowego w którym jest dużo cynamonu, dlatego wpadłam na pomysł ciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość. Osobiście uważam, że można by go było dodać śmiało więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość
Mania Gotowaniamikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość, dodać sok i dokładnie ubić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej(...)wyciśnięty z pomarańczy oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym
Korniszonkismaczny. Spróbujcie. Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) * przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) 2016-04-29 22:43:50 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)mrożone owoce, krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego naszą masę. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 35-40 minut. Sprawdzamy - wierzch i boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie). Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie
Słodkie okruszkiweekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka(...)sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Moje domowe kucharzenieponiżej przedstawiam przepis na to cudo. Nie ukrywam ciasto jest bardzo słodkie, jednak pyszne. Ja po jednym kawałku miałam dość natomiast moi domownicy nie;) Pomimo swojej słodkości, ciasto zniknęło bardzo szybko;) Gwarantuję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;) Składniki biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej(...)gotowego sera dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy do połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą. Smacznego
Krakowskie smaki Ani