Kruche ciasteczka z dżemem 203dżem/konfitura (użyłam konfitury morelowej) cukier puder do posypania (opcjonalnie) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć
Di gotuje
Mazurek migdałowy 247rondelka wsypujemy migdały, cukier, sól, dodajemy masło i miód - podgrzewamy chwilę na małym ogniu często mieszając. Studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykładamy nim dno formy (ok. 20-35 cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch wykładamy równomiernie masę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie
Kulinarne Inspiracje
Puszysta Babka Cytrynowa 167łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło (margarynę), dodać sok z cytryny i aromat. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej foremki. Piec w 170st ok. 40-50 minut
Moje Słodkie Piekiełko
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 277donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy
Jak gotować i nie zwariować
Tarta z gorgonzolą i pomidorami 153pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach
Kulinarne życie
Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami 183miejscu przecięcia warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Naleśniki z mąki razowej 308jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki
Jak gotować i nie zwariować
Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki 241miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż się ogrzeje i zmięknie. \ Wyrabiam całość podsypując obficie mąką. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut
Takie tam pichcenie
ślimaczki z jabłkami 179dodajemy sok z cytryny a jak trochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części , po kolei z każdą robimy tak samo : wałkujemy na prostokąt ok 50 x 35 cm , nakładamy masę jabłkową pozostawiając z jednej dłuższej strony ok 2 cm puste , zwijamy roladę tak aby sklejenie było
Wypieki Rene
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 238proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość ciasta ( czekoladki
Domowe Torty
Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem 253cukier, mieszamy łyżką. Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu
Wanilia i Kardamon
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 152oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę. Na wystudzony kruchy
Podróż w kulinaria
Naleśniki z serem i śliwkami 212twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku układamy
VioletoweKucharzenie
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 246trochę zgęstnieć). 2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. 4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Babka cytrynowa 153cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym
cucinare