Ptysie z kremem z białek 453sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia
KreatywnePiny
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 213pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego
KreatywnePiny
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 197być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego
KreatywnePiny
Placek z jabłkami 185kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę
Smakowite Dania
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 215przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrze
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 254porcję przełożyć do szprycy i wyciskać z niej długie linie - ja robię to na wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić
KUCHARNIA
Kolorowa babka piaskowa 197szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 jajka 1 kisiel Odrobinę zapachu do ciasta ( ja dodałam pomarańczowy) Sposób wykonania: Margarynę roztopić na ogniu i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z cukrem, szczyptą soli na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia
Na słodko lub wytrawnie
Babka kokosowa 196waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni
Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 172kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka maślane Tuiles 195bardzo małym ogniu, delikatnie podgrzewać, mieszając cały czas. Jak otrzymamy już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę
UgotujmyTo.pl
Czekoladowe sakiewki z serem i truskawkami 216Już niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni!Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają!30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu!Jak go zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka(...)dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.Smażymy duże naleśniki , uważając , by się nie przypiekły!Dodatek kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie!NADZIENIE:Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Nakładamy na środek naleśników.Dodajemy pokrojone truskawki.Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką.Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego!Klik w strzałkę!Zamiast truskawek możemy dodać dowolne owoce sezonowe
Ostra na Słodko
Tiramisu - Cappuccino 425wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią. Tiramisu - Cappuccino - Składniki: Cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino 100 ml gorącej wody 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru Masa: 330 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka cappuccino waniliowego opakowanie biszkoptów
Słodka Strona
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 236lodówce, a rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik 288karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować w drugiej połowie rozmieszać kaszę , do gotującego
Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka 344minut . 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki . 7. Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem ) 8. Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chili