ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1814/3191)

Kuleczki Rafaello 190

Składniki na około 70 sztuk:20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałówMasło

Świat Ciasta
Zapach cynamonu 190

kruszą), bardzo, bardzo cynamonowe, i pachną też wspaniale. Pyszności! Jednak inne...Tak czy inaczej - mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika(...)łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 4019

godz. do wyrośnięcia.  Jagody przebrać, opłukać i pozostawić na sicie do odsączenia. Następnie wymieszać z cukrem i mąką - bardzo delikatnie żeby nie rozgnieść owoców. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego wałek i pokroić na 15 równych części.  Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepić brzegi(...)rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Gdy wszystkie jagodzianki będą gotowe przykryć je ponownie ściereczką i zostawić na 15 min. do napuszenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C .  Źródło/ Inspiracja:   smacznapyza.blogspot.com ---------------------------------------------------------------------------------------    Jagodzianki najłatwiejsze Najprostszy przepis, z ciastem naprawdę łatwo się pracowało, jagodzianki wyglądają super

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z malinami na serku mascarpone 169

się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu(...)połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy na serniku i wkładamy do lodówki na 3 godziny. W tym czasie robimy galaretkę. Rozpuszczamy

Marder&Marder Manufacture
Jogurtowiec z malinami 734

lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe. Ja dodatkowo chwycę mój ulubiony koc i herbatę z sokiem albo czekoladę. Nie pogardzę też dobrą książką. Czyż nie jest to idealny zimowy(...)ciągle mieszając. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 163

camembertem. Naleśniki według przepisu, który podajemy niżej są tylko lekko słodkie, bo wyszliśmy z założenia, że za słodkości powinny robić dodatki. Jeśli lubicie słodkie naleśniki dodajcie więcej miodu do ciasta. Przepis,z którego korzystamy jest efektem testowania różnych receptur, bo proporcje mąki i mleka w przepisach na dutch baby różnią się od siebie. Według nas najlepszy jest właśnie(...)kropli Przygotowanie: Krok 1 W mikserze miksujemy energicznie na gładką masę jajka, mąkę, mleko, miód i przyprawy. Odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200 stopni, a następnie wstawiamy do środka patelnię, rondel lub inne naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 158

camembertem. Naleśniki według przepisu, który podajemy niżej są tylko lekko słodkie, bo wyszliśmy z założenia, że za słodkości powinny robić dodatki. Jeśli lubicie słodkie naleśniki dodajcie więcej miodu do ciasta. Przepis,z którego korzystamy jest efektem testowania różnych receptur, bo proporcje mąki i mleka w przepisach na dutch baby różnią się od siebie. Według nas najlepszy jest właśnie(...)kropli Przygotowanie: Krok 1 W mikserze miksujemy energicznie na gładką masę jajka, mąkę, mleko, miód i przyprawy. Odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200 stopni, a następnie wstawiamy do środka patelnię, rondel lub inne naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki

Niedzielny kucharz
Pączki 184

średnicy 6 cm. Oceń przepis Zapisz przepis Drukuj przepis Składniki na rozczyn 25 g drożdży 125 ml mleka 50 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto 1 jajko 2 żółtka 50 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 35 g miękkiego masła Składniki na lukier 1 łyżeczka soku z cytryny(...)naczyniu umieścić jajko, żółtko i cukier. Utrzeć do uzyskania białej i kremowej masy. Do rozczynu wsypać mąkę i sól oraz wlać jajka utarte z cukrem. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać mikserem przez około 2 minuty. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 1 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto

Chlebki.pl
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 181

piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, aby masło się rozpuściło (fot.1) . Odstawić do przestudzenia. Do chłodnego miodu dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i ponownie

Świat Ciasta
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 565

harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia!Skladniki na ciasto:250 g masla350 g maki100 g cukru1/2 lyzeczki soli1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki)100 ml zimnej wodySkladniki na nadzienie:1 kg sliwek wegierek3 dojrzale gruszki100 g cukru3(...)rozgotuja.Czesc wody (odlanej wczesniej)wymieszac z maka ziemniaczana i dodac do gotujacej masy owocowej.Wymieszac,az masa ladnie sie zagesci.Piekarnik nastawic na 180 ° C.Ciasto podzielic na 2 czesci .2/3 rozwalowac na omaczonym blacie i wylozyc do natluszczonej foremki.Uformowac dookola formy wysoki rand.Wylozyc mase owocowa.Z pozostalego ciasta wyciac radelkiem 2-cm nie za grube paski i ulozyc na owocach w formie kratki.Przy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dyniowo-kawowe 170

rozpuszczalną, bo w domu cynamonu nie było ;) Miało być klasyczne dyniowe, z imbirem, bakaliami, cynamonem. Prawdziwie jesienne. Nie myśląc długo, namieszałam trochę rozpuszczalnej kawy z gorącą wodą, dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12(...)drobnych oczkach dynię i na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę w gorącej wodzie. Do masy dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem

bistro mama
Ice cream mochi czyli kluseczki ryżowe nadziane ryżowymi lodami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 154

wymieszanej mąki z ksylitolem (i opcjonalnie z herbatą). Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę w żaroodpornym naczyniu przykryć folią i umieścić w mikrofalówce na 2 minuty 600W. Wyjąć miseczkę, zdjąć folię, przemieszać łopatką, przykryć folią i znów umiesić w mikrofali na 40 sec. Ciasto wymieszać. Na tacy rozsypać skrobię, wyłożyć na to ciasto ryżowe i znów posypać je skrobią

Candy Pandas
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 207

wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami .   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych śliwek(...)dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić jajka. Wymieszać. Dodawać partiami mąkę, śmietanę, wiórki kokosowe, cukier ze skórką cytryny i proszek do pieczenia. Całość wymieszać  ze sobą  (za pomocą miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na sam koniec ułożyć połówki lub plasterki śliwek. Piec około

Ugotować
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 157

jest bardzo oporny we współpracy i zaprzyjaźnienie się z nim wymaga ode mnie wiele zaangażowania, na które po prostu nie mam siły. Dzisiejszy przepis na jakiś czas temu upieczone ciasto, znalazłam przeglądając pliki w laptopie i postanowiłam szybciutko się nim z Wami podzielić. Jeszcze można kupić węgierki, więc na pewno zdążycie je upiec :) Źródło: tutaj SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)stopione i schłodzone masło. Zmniejszyć obroty, dodać partiami przesianą mąkę, a na samym końcu mleko. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 60 minut do suchego patyczka. Przepis dodaję do akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ . W akcji wzięły udział

Kuchenne zapiski Edyty
Pancake’i brownie 168

składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze raz. Na koniec dodajemy garść dropsów czekoladowych i mieszamy. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami

Ciastkozercy