ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna(...)puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek. Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić
Kolorowa kuchnia Elkiprzesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao.PONCZ Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i spirytus, wymieszać.KREM KRÓWKOWY Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka(...)sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem. SKŁADANIE CIASTA:Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie przykryć białym biszkoptem, dobrze nasączyć ponczem. Wierzch posmarować kremem krówkowym. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia Danusiciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii , wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe, którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto(...)połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
SprawdzonaKuchnia.plalbo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuZostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek(...)lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta ułóż jedną pokrojoną truskawkę. Na wierzchu połóż łyżkę kremu i zwiń. Natnij i Ułóż ciastka na blasze w odstępach i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Ciastka powinny być rumiane
codojedzeniaCiasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami, to połączenie kakaowego biszkoptu z brzoskwiniami w galaretce i pysznego kremu czekoladowego. U mnie wersja urodzinowa na dużej blaszce. Zapewniam, że ciasto smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie, galaretka i owoce(...)krótko zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną i lekko już gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Górny biszkopt ułożyć na stężałej galaretce, następnie posmarować go równomiernie kremem czekoladowym. Ciasto schłodzić. Pokrojone ciasto udekorować wedle uznania, np. kolorową posypką lub startą czekoladą
Passions hobbies lifenich suche i mieszamy widelcem szybko, jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy 18 -20 cm i pieczemy 70-80 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy. Ciasto warto upiec dzień wcześniej, aby dobrze ostygło. Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie(...)można nasączyć 3 łyżkami likieru kawowego. Rozprowadzić 1/2 kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu. Przykryć ostatnim blatem. Boki posmarować cienką warstwą kremu malinowego. Obsypać okruszkami ciasta. Wierzch pokryć nieco grubszą warstwą kremu i udekorować świeżymi malinami. Schłodzić do momentu podania. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami SKŁADNIKI Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny(...)mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić
Mała CukierenkaProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe) 1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g(...)ciasto wystygnie, wbijać po jednym jajku i miksować mikserem. 3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia kółeczka o wielkości ok 2,5-3 cm (można to zrobić również zwykłą łyżką wykładając porcje ciasta na papier). Piec 25-30 min w 200*C. Wystudzić. 4. W tym czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno
Kto ugości moich gości?zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok.22×32 cm, miara dna). Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 15 min. Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy(...)kakaowe na dwie warstwy puszka masy kajmakowej wykonanie ciasta: Na pierwszy blat ciasta miodowego wykładamy 1/2 część kremu budyniowego. Na kremie układamy jedną warstwę herbatników, które smarujemy masą kajmakową. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, które wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugim ciastem miodowy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniaopakowania ciasta francuskiego - 1 duże jajko lub dwa małe do posmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii ( aby nie cukier) - 0,5 litra mleka ( u mnie 3,2%) - 150g cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 6 żółtek - 100g masła ( miękkiego) - dużo cukru pudru ( do obfitego posypania wierzchu ciasta) Ciasto wykładamy(...)termoobiegu) przez ok.15 -20 min - na złoty kolor. Odkładamy do wystudzenia. Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło. Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy pół szklanki mlekai. Resztę mleka z wanilią ( jeżeli używacie całej laski to rozetnijcie ją, wyjmijcie ziarenka ale wszystko wrzućcie
Kuchnia Pełna EmocjiKonfitura wiśniowa – Dzisiaj zapraszam na jeden z moich ulubionych, letnich przetworów konfiturę wiśniową. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie polecam ją do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym dodatkiem do śniadania i kawy, uwielbiam! Ja konfiturę gotuję dosyć długo, aż troszkę zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być
Mała CukierenkaBardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comśredniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm). Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem. Przygotowanie kremu: Oryginalny krem do tiramisu składa się z mascarpone, żółtek, białek i cukru. Oczywiście w wersji LCHF nie ma cukru ale pozostałe składniki są jak najbardziej(...)wyrośnie. Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego! — BTW całości: 1470 g, 4255 kcal
Ola la LCHF