Wypiek z tzw. świątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta
In my kitchenKolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą
In my kitchenU mnie znowu jabłka:) Nie ma co się dziwić, przecież ciasta z jabłkami są niezwykle popularne i lubiane. A kiedy dodamy trochę ajerkoniaku... poezja powstaje w
In my kitchenJuż od dłuższego czasu po głowie chodził mi pomysł upieczenia popularnej „Delicji” w formie normalnego ciasta. Ostatnio przepis taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i
Mania GotowaniaUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i
VioletoweKucharzenietheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ze względu na dietę chwilowo jestem zmuszona piec ciasta bez kremów. Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników. Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1
W Mojej Kuchni LubięWariacji na temat semifreddo (czyli lodowy deser/tort na wpół zamrożony, tu w wersji straciatella) jest wiele, m oja wersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem
Kraina Miodem Płynącaskładniki* 4 jajka* 10 dag cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek maki ziemniaczanej* 7 łyżek mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 puszka gotowej masy
Mix smakuTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki
Świat CiastaSkładniki na ciasto:200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125
Świat CiastaO tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha
Słodkości i nie tylkoSkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar
W Mojej Kuchni Lubię