Dziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść
Kulinarne przygody GatityCo prawda sezon na truskawki już za nami, to jednak w sklepach jeszcze wciąż są one dostępne. Możecie je wykorzystać np. do przygotowania takiego smacznego i
Z miłości do słodkościokazji Dnia Ojca :) Smakowo rewelacja! Żałuję, że nie mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis(...)wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast
Blondynka Gotujezapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko(...)trzepaczką przez ok.10 minut. (Etap ten jest bardzo ważny ! jeśli się na nim wyłożycie to efekt będzie mizerny) Masa jajeczna ma być puszysta, jasna i gęsta. 4.Gęsty krem zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ok.60 ml wody i dodać do wystudzonego kremu jajecznego, następnie dodajemy większą część przecieru malinowego oraz likier z czarnej porzeczki
vaniliowoczekoladowaznaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu. I to właśnie białka były przyczyną, dla której zwróciłam na nie uwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam(...)ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje". Czytaj więcej
Wiem co jemciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać(...)cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować rrarossa@gmail.com
RAROSSApodstaw. Czyli trzy istotne rzeczy, które wg mnie wpływają na prosty kształt złożonego tortu. STABILNY KREM Użycie rantu do składania tortu nie zagwarantuje Wam prostego tortu, jeśli wcześniej nie zadbacie o stabilne kremy w torcie. Lekki krem śmietankowy (na samej śmietance) nie utrzyma ciężkich ciast lub kilku warstw kremu, które położycie nad nim. Jeśli krem wypływa z tortu, to znaczy(...)prawdopodobnie był za delikatny, mało stabilny, lekko zwarzony (można tego nie zauważyć), a czasami nawet za słabo/krótko ubity. Powodem wybrzuszeń często jest danie ciężkiego ciasta przy lekkich kremach lub duża ilość dekoracji na torcie, które są źle przymocowane i za ciężkie. Dlatego osobiście odradzam tynkowanie tortu tuż po złożeniu. Warto odczekać kilka godzin. Wtedy tort się ‘ułoży
Słodki Pomysłbardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone(...)minut. Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu
Plate of JoyCiasteczka amoniakowe z kremem orzechowym są wspaniałe, kruche i bardzo pyszne. Ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków. Ciasteczka amoniakowe z kremem orzechowym pochodzą od pani Anny. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. Składniki na ciasto 500 g mąki 100 g margaryny 150 g cukru pół … The post Ciasteczka amoniakowe z kremem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawySzybkie ciasto bez pieczenia, które przygotowałam do niedzielnej kawki. Polecam :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g) galaretka niebieska galaretka pomarańczowa
Pani na deserPrzepyszne ciasto dla miłośników chałwy. Ja mogłabym je jeść co drugi dzień - jest szybkie, łatwe i baardzo smaczne.
Prosty przepis naCiasto 3 bit. To jest jedno z lepszych, kremowych ciast jakie możemy wykonać. Ciasto 3 bit ma przyjemny, delikatny śmietankowo – karmelowy smak. Jest to idealne
Zdrowy Styl JoannyKochacie beze tak jak ja? To ten przepis na tort bezowy z dodatkiem daktyli i orzechów na pewno zadowoli wielu wielbicieli. Nieskromnie dodam, że lepszy jak
Do Garów!zdrowo i na zielono, bezglutenowe ciasto ze sporą porcją szpinaku. Do tego zielony krem migdałowy lub według własnych upodobań.… Czytaj dalej Ciasto szpinakowe z kremem migdałowym
Pij soki wyciskane