ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:154/367)

Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 74

migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego(...)mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć

moj przepis na
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 61

migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego(...)mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć

moj przepis na
Brzdąc na śmietanie 129

teraz już delikatnie wymieszać tylko szpatułką. Wylać ciasto do formy. U mnie wymiar blaszki 34x23cm, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 170stopni   około 20 minut. Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Krem śmietanowo – kakaowy 1,2 litra śmietany kremówki 1 szklanka cukru(...)żelatyna jest za ciepła. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować.   Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowo – kakaowej i zrobić

W garach u Gosi
Tarta cytrynowa 192

blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale

kolorowotorcikowo
Ciasto marchewkowe 377

trzymania się przepisu. Przy każdym innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę.Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek

Gotuj z Misiem
Ciasto z ananasem i kokosem 96

Ciasto z ananasem i kokosem na biszkopcie z owocami i galaretką, to ciasto na specjalne okazje. Komunia, urodziny, imieniny zamiast ciężkiego tortu zrób super ciasto ananasowe z owocami i galaretką. Delikatne z kremem śmietankowym, rozpływające się w ustach. Puszysty biszkopt, kokos, kremowy serek, śmietana kremówka i owoce. Ciasto z ananasem i kokosem to nie tylko efektowny wypiek, to super tort

Dieta moja pasja
Przepyszne ciacho mascarpone,kajmak,słonecznik 132

Musze powiedzieć, że trochę się obawiałam robiąc to ciasto. Nie wiedziałam czy kajmak nie spłynie po kremie śmietanowym z dodatkiem mascarpone.Jednak pokombinowałam i wyszło smaczne i fikuśne.  Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna pół szklanki mąka ziemniaczana pół szklanki szczypta proszku do pieczenia. ksylitol zmielony 2 łyżki Składniki na krem : śmietana 400 ml mascarpone(...)górę. Krok 3 Słonecznik prażę na suchej patelni. Kajmak rozpuszczam w garnuszku z gorącą wodą i nakładam widelcem na wierzch biszkoptu wysmarowanego kremem. Robię takie esy floresy na które posypuje prażony słonecznik. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto rewelacja, polecam naprawdę bo warto zrobić

Różowa kuchnia
Krem kokosowy 167

nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis wkrótce), i jako substytut mleka kokosowego (rozpuść 50 g kremu w 100 ml ciepłej wody). Najlepiej przechowywać krem w szafce

Qlinarnie i Qlinarnie
Makowa panienka 417

słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem(...)żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam

Fabryka pomysłów
Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. 256

dzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kostka malinowa 95

ciasta z malinami chyba nie trzeba nikogo przekonywać, prawda? Nie wiem co jest w tych owocach, ale zawsze i ze wszystkim bosko smakują. Dziś zapraszam Was po przepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Składa się z 4 warstw: biszkoptu, malinowej galaretki, kremu śmietankowego i herbatników. Powiem Wam, jest to połączenie idealne, ciasto jest lekkie i puszyste. To taka lekko odchudzona

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka królewska 153

zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka

To co kocham
Ptysie z kremem śmietankowym i truskawkami 116

Ciasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać

Gotujemy i jemy
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 169

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wuzetka 198

Wuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu

Aga w kuchni
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 408

będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha! Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach!SKŁADNIKI:BISZKOPT JASNY :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania