ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:161/367)

Magiczne ciasto czekoladowe 133

określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego(...)Nadal miksując dodać masło. Przesiać mąkę i kakao , wlać mleko . Połączyć wszystkie składniki. Masa jest rzadka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli . Delikatnie połączyć pianę z  ciastem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec ciasto 1 godzinę w 160'C. Po tym czasie otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do wystudzenia

Malinowa Kawiarenka
Słodkie środy - Ciasto z rabarbarem i borówkami 153

Kiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni.  Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiatowe ptysie na deszczowe poranki 146

jakiegoś czasu chodziły za mną ptysie (:D), szczególnie, że wpadłam na pomysł fajnego kremu, którym można je nadziać. Myślę, że takie ptysie to świetny sposób, żeby świętować deszczowy Dzień Dziecka. Ciasto zaparzane, to wyzwanie, które miało dla mnie duże znaczenie- moja babcia była mistrzynią karpatki. Potrafiła ukręcić ciasto z zamkniętymi oczami i zawsze było kruche, wypieczone i smaczne. Niestety(...)babcia, miała wszystkie przepisy w głowie. Dlatego skorzystałam z przepisu na stronie Moje Wypieki . Myślę jednak, że w kwestii ciasta ptysiowego nie ma zbyt dużego pola do popisu- składniki i wykonanie okazały się naprawdę proste. PTYSIE Z FIOŁKOWO-RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Say hi! Potrzebne Na ptysie 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125 g masła 4 jajka (rozmiar

les mirabelles
KREM Z KALAREPY. 210

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 123

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Banuti - bananowe z nutellą 181

Ciasto Banuti - bananowe z nutellą  Połączenie bananów i kremu orzechowego to żadna nowość. Niektórzy jedzą naleśniki z nutellą i bananami (najpyszniejsze są chyba we Francji), inni kanapki, tosty z takim zestawem, jeszcze inni lubią smoothie. Stwierdziłam, że takie zestawienie nie może być złe także jeśli chodzi o ciasto. I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ). Składniki

My sweet a life
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 81

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.  Składniki na ciasto kruche  Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.  40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc.  Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik

Gotujemy i jemy
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

Jest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych

Rozpustne gotowanie
Migdałowe kule z kieliszka do jajek 112

się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli   100 g migdałów 150 ml kremu Mont Blanc(...)można zastąpić budyniem waniliowym) 2 łyżeczki cukru pudru olejek migdałowy ½ łyżeczki cynamonu Cukier puder do posypania.   Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Migdały zmielić na drobno. Krem Mont Blanc zagotować wraz z cukrem dodać migdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu

Jadło i czytadło
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 210

cukru 175-200 g masła3  żółtka 1,5-2 szklanki kremu malinowego * masa kokosowa: W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka(...)zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy lekko przestygnie,na wierzchu rozsmarowujękrem malinowy* i przykrywam masą kokosową. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut, aż kokosowy wierzchpięknie zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem.Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze ciepły - później grozi to straszny pokruszeniem się masy kokosowej, a szkoda tego efektu.* krem malinowy (PRZEPIS) możesz

W kuchni Karmel-itki
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 129

Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana(...)Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki  pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka

Kulinarne przygody Gatity
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 377

gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywno(...)łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować prażonymi płatkami migdałów

Cynamonowe szczęście
Ciasto straciatella i jabłecznik 132

Pora na coś rozpływającego się w ustach. Mięciutki biszkopt, mus jabłkowy i krem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka

Bon appetit mon amie
🍌 Bananowa krówka 🐄 - ciasto bez pieczenia 🍰 72

Składniki: (blaszka 25x35) Krem budyniowy: Mleko 1l Budyń śmietankowy bez cukru 3x40g Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Krem śmietankowy: Śmietanka 30 % 400 ml Cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: Herbatniki duże podwójne opakowanie Masa kajmakowa puszka  Banany 3 Sok z cytryny Płatki migdałów 50 g Przygotowanie: Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy(...)łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy do czasu dodania całego budyniu do masła. Banany obrać pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu banany nie zrobię się ciemne w cieście. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę przygotowanego budyniu a następnie banany i lekko je docisnąć. Wyłożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować masę kajmakową i przykryć

Kulinarne przygody
Rolada biszkoptowa z truskawkami. 110

Składniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w  dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać

O kuchni z uczuciem