ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:160/367)

Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami 138

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :)  Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin.  Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier

Ugotować
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką 315

garnka. Zalać wodą, dodać cukier i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo brzoskwinie można zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy gładki krem. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta czekoladowego ściągnąć papier i włożyć z powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić(...)rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy. Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Aby uzyskać takie „zacieki” jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami Tagged: brzoskwinie , czekolada , galaretka , kawa , kremówka

https:KKuchniaMniam
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 172

jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi chcę się z Wami podzielić. Ciasto na nie to mój nowy hicior. Jest przepyszne, delikatnie chrupiące, bezglutenowe. Krem twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce(...)deserów, więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać

Czerwień i błękit
Krem malinowo - kakaowy z czekoladą i bitą śmietaną 228

Przepis na deser o delikatnym smaku z kremu przygotowanego z budyniu i żółtek. Krem jest zrobiony podobnie jak w deserze śmietankowo - kakaowym , jednak tylko jego smak

Przepisy Kulinarne
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 77

Ciasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim(...)oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki serek kozi, śmietanę i jaja na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Krem wykładamy na podpieczony spód z ciasta i przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem i “pomarszczonym”. Pieczemy 15 minut w 200°C. Jeżeli ciasto szybko się rumieni (w moim

Tajemnice Smaku
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 157

upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa. Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka. nasza dzisiejsza szarlotka :) Na życzenie Ani podaję parametry robota kuchennego MRK-05 Funkcje: płynna regulacja prędkości i  funkcja „TURBO” pojemnik malaksera(...)przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z malinami i mascarpone 102

wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto wyłożyć na blaszkę, oblepić też boki blaszki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 h.  Piekarnik nastawić na 180 stopni.    Etap I pieczenia: Na 15 minut wkładamy ciasto do piekarnika.  Ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać fasolę.  Fasola sprawi, że ciasto nam się nie uniesie do góry(...)folię z fasolą - ciasto dalej piec 15 minut.  W tym czasie ubijamy mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.  Po 15 minutach wlewamy na gorące ciasto naszą masę kremową.  Pieczemy dalej 15 - 25 minut.  Uwaga! Masa jest rzadka. jednak przez ostatnie 10 minut możecie podkręcić piekarnik nawet do 200 stopni. Na powierzchni kremu zrobi się złota skorupka

Kuchnia smaków
Krem budyniowy z owocami 118

Krem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się  z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania:  6 0 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Torcik cytrynowy 172

komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru(...)powinien mieć mocno budyniową konsystencję, więc chwilę musicie poczekać zanim zgęstnieje.       Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron

sama złodycz
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 91

cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc, taka wersja jest według mnie o wiele lepsza niż klasyczna. Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 91

cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc, taka wersja jest według mnie o wiele lepsza niż klasyczna. Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Słodki torcik naleśnikowy 158

Zapraszam na smaczny tort naleśnikowy z dwóch rodzajów mąki od BioBabalscy  oraz ze słodkim kremem. Taki tort będzie idealny na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szkl mleka 1 szkl mąki z samopszy od BioBabalscy 1 szkl mąki gryczanej od BioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki(...)wiórkami kokosowymi) 2 łyżki mleka kolorowa posypka oraz słoiczek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Krem: do miski wlewamy śmietankę i wsypujemy śnieżkę, miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ciasto 3 bit 219

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia pewnie zna większość z Was. W mojej rodzinie mistrzynią w jego przygotowywaniu jest  mama - robi je dla nas co roku na Dzień Dziecka :-) ale lubimy 3 bit tak bardzo, że nie zawsze czekamy na tę jedyną okazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit. składniki: 500 g herbatników(...)Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki - musi w niej poleżeć co najmniej 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze i bez problemu daje się pokroić

babka w formie
Tarta z aronią 166

się cudownie.   Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka szczypta soli ziarenka z jednej laski wanilii lub ewentualnie torebka cukru wanilinowego(...)ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas na przygotowanie kremu. Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka z wanilii (jeżeli chcesz na czas zagotowywania mleka możesz wrzucić również

Kocham Czekoladę
torcik bez pieczenia z truskawkami 165

Kilka dni temu zobaczyłam gdzieś w necie filmik, na którym pokazywano jak przyrządzić ciasto z układanych pionowo w tortownicy herbatników. Zaintrygowało mnie, ale nie do końca przekonało. Wymyśliłam swoją wersję. Kupiła dwie duże paczki herbatników, przygotowałam krem z serkiem homogenizowanym i mlekiem w proszku (pyszny, kto jeszcze nie próbował(...)szczerze polecam!) całości dopełniły truskawki i galaretki. Wygląda niesamowicie; do tego świetnie smakuje! Ciasto akurat, w sam raz wpisuje się w "fejsbukową" akcję Ciasto na niedzielę , różne przepyszności bez użycia piekarnika znajdziecie również u: Joanny ... składniki: krem: 200 g masła 280 serka waniliowego (np Danio) 150 g serka naturalnego (np bieluch) 200 g mleka w proszku ponadto: duża paczka herbatników

6niebo