mną to ciasto, oj chodziło w minioną sobotę byliśmy na fajnej imprezie, na której zjadłam trzy kawałki pysznych ciast. Między innymi jednym z nich było ciasto z porzeczkami. Pomyślałam sobie, że muszę w domu zrobić jakieś ciasto z tymi owocami. W lato robiłam z Lubym dżem z czarnej porzeczki okazał się strzałem w dzisiątkę! To ciasto jest bardzo proste(...)słodkiego i kwaśnego, chrupiącej bezy z migdałami i kruszonką z migdałów. Polecam do zimowej kawki! PRZEPIS NA CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ MIGDAŁOWĄ przepis na dużą torownicę CIASTO KRUCHE Wskazówki dot. ciasta kruchego: - zagniataj najszybciej, jak się da, nie ogrzewaj ciasta - nigdy nie zamieniaj masła na margarynę bo inaczej kruche Ci nie wyjdzie - po jaja sięgaj prosto z lodówki
SMYKWKUCHNIminut. Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki schładzamy. Na talerzu układamy jeden naleśnik, smarujemy go 1 łyżka kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem krem, naleśnik
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Cappuccino zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia, gdy będzie chłodne nasączamy nim biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęścieJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na SłodkoCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Na wystudzone babeczki wyłożyć krem
BullioJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy sobie(...)żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut
dom-agi.plWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu orzechowego typu nutella2 banany2 duże mandarynkiowoce winogronaWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii(...)zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretkiSkładniki
Malinowe PocałunkiDzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową - zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki
dlaSmaQRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy(...)wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego
Kuchnia MagdaLenynajlepiej zamknąć się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser(...)minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem. Udekorować borówkami. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji . Można wygrać zupełnie wyjątkowe talerze i podstawki, które szalenie mi się spodobały. Trzymajcie kciuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinterpretację tego ciasta w wersji bez pieczenia. Ciasto góra lodowa bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Składa się z herbatników, masy na bazie budyniu i biszkoptów z dodatkiem słodkiej, dwukolorowej polewy. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia. Na pewno Wam posmakuje. CIASTO GÓRA LODOWA(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić 1/2 przygotowanego kremu. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników a na nich rozprowadzić pozostały krem. Okrągłe biszkopty przekroić na pół i wbijać w wierzchnią warstwę kremu. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów wstawić ciasto do lodówki i przygotować polewę. Polewa: Masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kawałki przełożyć
Alle Dobre!Imbir stosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki
kgwjanczewotemu na lody pistacjowo - śmietankowe z granatami. Warstwa kremu pistacjowego gęsta, kremowa, wyrazista, a jaka zielona! Stwierdziłam, że ciekawym byłoby połączenie tych smaków w cieście, chociażby torcie, śmietanowo - pistacjowym. Znalazłam więc recepturę na krem pistacjowy. Kupiłam pistacje, białą czekoladę i zgodnie z przepisem powstał słoiczek kremu. Na pieczenie tortu, zabawę w ubijanie masy śmietankowej, nie miałam czasu. Ale mój
Kronika Piekarnikałyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka imbir – ½ łyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem. Dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto
PaleoSMAKDodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się wchłoną. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:) Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie
Anioły w kuchni