Dostałam zamówienie od mojego brata na czekoladowe babeczki, bo 'dawno nie było' ;) Wczoraj późnym wieczorem kręciłam więc ciasto, bo ze względu na panującą na zewnątrz temperaturę nie dałam rady odpalić piekarnika w trakcie dnia. Dziś dorobiłam nutellowy krem i udekorowałam babeczki jeżynami, które zrywałam chwilę po 8 rano z dziadkowego ogrodu. PS jeszcze wczoraj o 23 kilka ciepłych babeczek(...)oraz kakao. Dodawać do masy maślanej w partiach, na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone
Słodkie inspiracjeprzyklei się do ciepłego ciasta podczas rolowania. Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące układamy na ścierce – kładziemy je upieczonym wierzchem na ścierkę a następnie delikatnie odrywamy papier. Za pomocą ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki(...)środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem za pewne lekko wyjdzie – za pomocą noża delikatnie
Smaczna Stronaczeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej(...)mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze
moj przepis nazważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy.Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)piasek", dodać namoczone daktyle, miód i szczyptę soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki. 4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie ręcznym blenderem. Od razu wylać
Kto ugości moich gości?Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin
Kulinarne Przebojemisce miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na krem. Wbijamy jajko, opcjonalnie sok pomarańczowy i jeszcze chwilę ucieramy. W osobnej misce mieszamy mąkę, herbatę Rooibos i sól. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy. Dodajemy suche składniki do maślanego kremu i ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lepkie. Ciasto wykładamy na podsypaną lekko
Tajemnice Smakutakie same. Nie dość, że nadziewać możemy je różnymi farszami - słodkimi i słonymi, to jeszcze dobrze smakują z każdym dżemem, konfiturą, marmoladą oraz ze słodkimi kremami czekoladowymi, masłem orzechowym....oj długo by wymieniać. Ciasto naleśnikowe też nie zawsze musi być takie samo. Nie trzymajmy się tylko i wyłącznie klasycznego przepisu na domowe naleśniki. Czasem warto pokombinować i zrobić naleśniki(...)już całe. A nawet jak nie będą, to też będzie smacznie. Naleśniki bananowe dobrze smakują solo, bez dodatków. Ja lubię podskubywać taki naleśnik. Dobrze smakują podane z bananem i kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Świetne ze świeżymi owocami i miodem. Składniki: 2 dobrze dojrzałe banany 1 szklanka napoju roślinnego lub chudego mleka ( dodałam napój kokosowy ) 2/4 szklanki mąki jaglanej
kolorowotorcikowoczekolada 1/2 tabliczki nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki mąka tortowa 170 g. esencja z wanilii kilka kropel (można pominąć) Krem: serek philadelphia, mascarpone lub homogenizowany naturalny 100-150 g. nutella 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, esencję i mleko. Miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)wraz z nutellą i masłem orzechowym dodajemy do ciasta. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do połowy foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Krem: Do serka dodajemy nutellę i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostygnięte babeczki
Kuchnia PaulettesNastępnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż ciasto lekko się zezłoci). Pod koniec pieczenia ubijamy białka(...)zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gęsty ajerkoniak. Na ciasto z bezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy schłodzoną
Smaki Na Talerzurano do pracy nie przypuszczałam, że do domu wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT :Składniki :* 6 jajek * 1,5 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny.Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową
Magiczne Życie Martymasie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Sernik z nutellą i kremem waniliowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikznakomite. Ja zrobiłam przekładane z mascarpone i tutaj już jest cukier puder ale ciasto samo w sobie jest pyszne, więc śmiało nadzienie można sobie odpuścić . Ponadto jest ono tak proste w przyrządzeniu , że śmiało możecie robić w asyście swoich pociech . Składniki: Ciasto: 300 g marchewki 3 jajka M 3/4 szklanki oleju 250 g mąki 1 łyżeczka(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 min ( patyczek musi być suchy). Masa: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, cynamon. Wstawić do lodówki na 2-3 h Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć większą połową kremu z mascarpone, pozostałą cześć wyłożyć
pieprzny smaczekwysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki. Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało. Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym
Di gotujemasz dużo czasu..Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-) Czas przygotowywania: 5 minut Pieczenie: 20 minut Ilość ciasteczek: około 28 sztuk Składniki: • płat ciasta francuskiego – 275 g* • 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowego • cukier puder do oprószenia po upieczeniu
AniaGotuje.plcukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników. Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny. Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał Smacznego
kolorowotorcikowoukładamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango. Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą
Gotowanie i blogowanieRozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową
Bon Appetit Małgorzaty