Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko
Różne smaki w kuchniLemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka
Nastoletnie Wypiekaniekokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu) Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jak ja uwielbiam takie przepisy!😀 Można też skorzystać z blendera, jeśli nie mamy malaksera lub nie jest on w stanie podołać(...)trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe
Jak gotować i nie zwariowaćdeserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru(...)ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło
Słodka Stronaorzechów włoskich - 0,5 szkl. cukru Krem: - 3/4 kostki masła lub margaryny - 3 żółtka - 1,5 szkl. cukru pudru - 1 cukier wanilinowy - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej -0,75 l mleka Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części. Pierwszą(...)masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy. Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż
Moje Słodkie PiekiełkoBardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można
Smakuje zdrowoCiasto drożdżowe w nowej formie, do przygotowania z kremem czekoladowym, makiem lub marmoladą :) SKŁADNIKI 400 g mąki tortowej 200 ml letniego mleka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g masła lub margaryny ( roztopione ) aromat waniliowy szczypta soli 200 g nutelki 1 jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 100 ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru(...)zaczyn i zostawić przykryte na 15 min. Mąkę przesiać dodać resztę cukru,aromat waniliowy, szczyptę soli, żółtka, roztopione masło resztę mleka oraz zaczyn ze świeżych drożdży. Wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować
zielonacukinkadzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Odłożyć 1/3 kremu, dodać(...)niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić. Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia. Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić
6niebopiwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w czekoladziepozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowaużyłam 6 suszonych daktyli i 6 suszonych moreli, oczywiście wybieramy owoce niesiarkowane, 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez cukru, np. z firmy Kotanyi, 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania pierniczków), 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego, 2 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka naturalnego kakao, łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw zalewamy suszone owoce, czyli(...)czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy żółtko oraz olej kokosowy i jogurt grecki. Namoczone, suszone owoce dokładnie blendujemy na gładki krem. Dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Raczej pójdzie to dość sprawnie Zagniecione ciasto możemy podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 5mm. Wykrawamy kształtne pierniczki i wykładamy je na blaszkę z papierem
Natka Pietruszkidobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie kremu. Połowę galaretki (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) kroimy na kawałki. Drugą połowę... cóż, zjadamy
CiastkozercyPrzecieram jeszcze zaspane oczy. Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora
W kuchni Karmel-itkiprzygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie nie powinno zająć
Pora coś zjeść