prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm, gdyż wybraliście ją w akcji „Gotowanie za głosowanie”. W dodatku ciasto nie jest skomplikowane, a jedyna przeszkoda to czas, jaki trzeba odczekać zanim krem stężeje. Muszę przyznać, że jest on uzależniający, gdyż wyjadałam go już prosto z rondelka w trakcie przygotowań, a w połączeniu z herbatnikowym spodem
Fabryka pomysłówubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy(...)Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany z fixem, mieszamy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy powidłami, smarujemy masą prince polo, układamy biszkopty nasączone w herbacie, smarujemy masą śmietanową, polewamy rozpuszczoną czekoladą
słodki brateklodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość
Fabryka pomysłówEkspresowa tarta śliwkowa z kremem krówkowym i słodką pianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem
Tradycyjna KuchniaRześkie powietrze wypełniło pokój, słoneczko delikatnie wygląda zza murów zaspanych kamienic. Przeciągam się z uśmiechem na twarzy. Tak, to będzie udany dzień.Buraki darzę wielką kulinarną
W kuchni Karmel-itkizasadzie taka powiedzmy zwyczajna zupa albo najbardziej podstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia, ale i bez specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już(...)samo dno papierem lub smarując je i posypując drobną bułką tartą. Do takich celów można zrobić sobie domową słodką bułkę mieląc całkowicie wysuszone końcówki ciast typu babka, drożdżówka i podobne, byle były suchego typu, bez kremów, dżemów, owoców czy czekolady. Kończąc ubijanie jajek warto też już rozgrzewać piekarnik. Do 160 maksymalnie 170 stopni. Gotową masę biszkoptową wyłożyć i wyrównać powierzchnię
I tu będę miała takie tepiekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho! Składniki: Na ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka śmietany 18% * 25 dkg masła Na krem: * 6 jajek * 1 l mleka * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1,5 szklani mąki * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo
Pieprzyć z Fantazjąnimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli Krem: 0,7 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kułka. Piec
Gosia gotujegotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.Składniki:gotowe ciasto francuskiesłoiczek marmolady malinowej3 nektarynkiłyżka mąki tortowejcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze do pieczenia
W kuchni wieczoremCiasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną
Moje domowe kucharzeniewyjść ciasto niespadające z łyżki. Jak za rzadkie dosypujemy mąkę. Do ciasta delikatnie dodajemy jagody i mieszamy. Blachę do babeczek wykładamy foremkami i nakładamy po łyżce ciasta. Łyżka ciasta da nam gwarancję, że wyrośnie ładna i zgrabna babeczka, a nie rozklapany na górze grzyb babeczkopodobny. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem, jak suche(...)razem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub nakładamy łyżką. U mnie za kolor posłużył sok z jagód przetartych przez sitko. Krem dekorujemy owocami. Prawda, że szybko? Zamiast jagód możecie użyć dowolnych owoców. Jeśli nie macie blachy do babeczek ciasto, możecie upiec w keksówce. Nie pieczcie w samych papilotkach bo wam się rozjadą i będą wyjechać jak babeczka przejechana przez walec
ladykitchensłone przekąski z różnymi dodatkami. Tak samo wiele możliwości jest, gdy kruche ma być bazą słodkiego deseru. Nadaje się na różnego typu ciasta, łącznie z kruchymi tortami, na ciasteczka, małe czy większe, markizy z kremem czy dżemem, można zawinąć je na kształt rurek do nadziewania, można piec babeczki czy najzwyczajniejszy placek z dowolnymi dodatkami, w zasadzie chyba każdy pomysł
I tu będę miała takie tejajka 1 łyżka cukru szczypta soli 20 ml oleju dodatkowo: ulubiony dżem lub krem dzieciaków kilka truskawek zmiksowanych na mus oraz kilka w całości na wierzch Przygotowanie: Jajka miksujemy, dodajemy sól, mleko, wodę, olej. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy(...)minut, jeśli uważamy, że wyszło nam za gęste dodajemy mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Wlewamy porcjami ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki serwujemy z ulubionym dżemem lub kremem dzieciaczków. Dodatkowo możemy ozdobić całymi i zmiksowanymi truskawkami. U dzieci jedzą głównie oczy więc propozycja podania jest niezwykle istotna
Życie zaczyna się w kuchnimacie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery.... Składniki na ciasto na 20 sztuk: 125 masła 250 ml wody 4 jajka 150 g mąki pszennej Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 400 ml mleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na krem(...)zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Cały czas mieszałam, a kolejne jajko dodawałam wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec wymieszałam na wysokich obrotach. Ciasto jest gotowe wtedy, kiedy uzyska gładką strukturę. Przełożyłam je do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyciskałam na nią eklerki długości około
Kuchnia u KrysicukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni(...)rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.KremKremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.Smacznego :)Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w domku byli zadowoleni z efektu końcowego :). Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza
Moje pyszne gotowanie