ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:146/367)

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 187

minut, piecz do suchego patyczka, wystudzić.  Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli masz tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej.  W między czasie przygotuj krem krówkowy, m asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania(...)Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki.  Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami i wiórkami kokosowymi oraz posypką karmelową. Wstaw do lodówki min. na godzinę

SzczyptaSmaQ
Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa 172

Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod

dolcevitainmykitchen
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 209

postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta. Polewamy czekoladą i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto słonecznik 917

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić. Do kawy dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.  Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce

Kuchcik gotuje
Łącki przekładaniec 156

łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia(...)400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć

W garach u Gosi
Markizy orzechowe 112

markizy z dużą ilością orzechów - zawierają je zarówno same ciasteczka, jak i wyśmienity krem z odrobiną rumu.  Składniki na około 35 ciasteczek: 200 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 150 g masła 60 g cukru pudru 1 małe jajko szczypta soli Krem orzechowy: 50 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 120 g mielonych orzechów lub migdałów(...)konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować cienko na grubość około

Świat Ciasta
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 204

Przepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki(...)minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka

Pani na deser
Eklerki z Bitą Śmietaną 232

ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą(...)wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.  Studzimy. Krem:   Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę

Słodka Strona
Klasyczna napoleonka 97

gotowego ciasta Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko, śmietanę oraz cukier puder, całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, następnie szybko rękoma zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy kwadrat, owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po upływie godziny, wyciągamy jeden kawałek ciasta(...)Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, chłodzimy w lodówce przez 30 minut (jeśli nie mamy czasu, nie chłodzimy ponownie ciasta tylko od razu pieczemy). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, obficie nakłuwamy widelcem, pieczemy przez około 20-25 minut (Agata piekła swoje blaty przez 22 minuty). Identycznie postępujemy z drugim fragmentem naszego ciasta

KulinarneImpresje.pl
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 161

Rabarbar i beza. Cierpkie i słodkie. To podstawowe połączenie smaków towarzyszy mi od lat, wykorzystywane w przeróżnych wypiekach. Dzisiaj połączyłam delikatny ale zwarty krem – curd z rabarbaru, kruche ciasto na żółtkach i bezowy, chrupiący i subtelny jednocześnie, elegancko zapiekany wierzch. Przepis obiecałam jeszcze przed ‚urlopem’ i modernizacją strony – a jak obiecałam, to po prostu musi tu być Zapisz Zapisz Kruche

Karo in the Kitchen
Biszkopt z masą orzechową 107

delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy(...)wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Tiramisu owocowe 432

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
Pralinki Amanda 116

Składniki na jasny krem Gianduja:150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów

Świat Ciasta
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 172

idealny moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki owsianej - 50 gram(...)rozpuszczam olej kokosowy oraz czekoladę. Zdejmuję z ognia i dodaję odsączone daktyle. Całość blenduję na jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą pokrywam całe wystudzone ciastoCiasto jest bardzo kruche i charakterystyczne w smaku a krem smakuje jak najprawdziwsza czekolada - jest słodki (mimo braku cukru) a jednocześnie delikatny - rozpływa się w ustach. Ciasto przechowuję w lodówce jednak przed spożyciem warto warto

Health-Fit-Life
Torcik pomarańczowy 86

Roku, z myślą o takim cieście kupiliśmy kilka dni wcześniej sporą ilość świeżych, pachnących i soczystych pomarańczy. Ponieważ mieliśmy wiele koncepcji na ciasto z pomarańczami , jego wygląd i skład powstawał stopniowo podczas “burz mózgów” – jak nazywamy wymianę naszych pomysłów na konkretne danie. Ostatecznie tort składa się z lekkiego biszkoptu nasączonego pomarańczówką, kremu pomarańczowego oraz marmolady pomarańczowej(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką te składniki do ubitych jajek. Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut . Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki

niecodziennikpary