Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandrySkładniki: Ciasto: 6 jajek, 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 2 szklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę(...)krem. Śmietanę ubić z cukrem (można dodać cukier waniliowy). Włożyć do lodówki. Oba upieczone krążki przekroić wzdłuż. Na duży talerz położyć jasny krążek, przykryć kremem a na wierzch położyć po krążku z ananasa.Pozostałe ciasto jasne i 2 ciemne pokroić w grubszą kostkę. Każdy z nich zanurzać w śmietanie lub po prostu z nią wymieszać.Na wierzch układać ananas.Następnie
kulinarnajamka.blogspot.comprawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła(...)wcześniej ugotowanego. Mleko gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu i czekamy aż wystygnie. Oczywiście możemy użyć gotowej, ale ta przygotowana samodzielnie jest dużo smaczniejsza. Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g 200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa
Kocham CzekoladęKolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy. Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami oraz ciasto drożdżowe z serem i owocami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe ( jak brownie ) , które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu. Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu
Ostra na Słodkopiekarnikai piekę około 35-40 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka",aż pięknie zbrązowieje. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Można posypać cukrem pudrem bądź podać z kremem na bazie mascarpone(moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte).SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego
W kuchni Karmel-itkiKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki
Cakes By Kejtgalaretki przeźroczyste o smaku winogronowym Sposób przygotowania: Do przygotowania kremów możemy się zabrać nawet dzień wcześniej. Przygotowanie obydwu kremów jest na takiej samej zasadzie i tak naprawdę możemy je robić niemal jednocześnie. Sok winogronowy łączymy z mlekiem, zalewamy kaszę mannę i odstawiamy na godzinę. Dodatkowo, przy przygotowaniu kremu z ciemnych winogron na tym etapie dodajemy barwnik spożywczy. Po tym czasie(...)śmietan-fix aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. W wyłożonej folią spożywczą blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy krem z ciemnych winogron, ponownie warstwa herbatników i krem z jasnych winogron. Układamy owoce i zalewamy tężejącymi galaretkami przeźroczystymi. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Wyciskarkę wolnoobrotową możecie już teraz nabyć w atrakcyjnej cenie za pośrednictwem strony https://k-markt.pl/pl/p/Wyciskarka-wolnoobrotowa-MIDEA-MJ-JS2007AW1/38
Kuchnia w czekoladzieNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka(...)masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce
Gotowanie moimi oczamibiszkopcie to domowy mus jabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wersji z ciężkimi kremami dosładzanymi cukrem. Taka dietetyczna fit wersja, która wcale tak nie wygląda i nie smakuje (nikt nie zauważy, że to bez cukru ;)). Życzę wam udanej niedzieli(...)oknem, bo u mnie niestety ciągle przelotne opady i zachmurzone niebo (kot oczywiście śpi cały dzień z przerwami na miski :D). Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru (58 g) ok. 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej (do dopełnienia szklanki, wszystkich mąk z kisielem nie powinno
FitKotjajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować
w mojej kuchniCiasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym. - można je piec w tortownicy - bez potrzeby nasączana ciasta - popularne ciasto na Święta i na Sylwestra
AniaGotuje.plPrzyjemnie chrupkie ciasto i delikatny, rozpływający się z ustach krem śmietankowy...Marzenie każdego łasucha. Wielkim tego deseru jest to, że same rurki można upiec(...)nawet kilka dni wcześniej, odłożyć do pojemnika, a kremem napełnić przed podaniem. Zaoszczędzamy czas na przygotowanie deseru lub mamy deser awaryjny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. RURKI Z KREMEM Składniki: (ok.28 szt.) 250 g mąki 125 g śmietany 18% 125 g masła szczypta soli do posypania: cukier kryształ krem: 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru kilka
Bon appetit mon amiepowoli dobiega końca, muszę więc go dobrze wykorzystać:) Były już najlepsze na świecie jagodzianki oraz przepyszna Tarta z jagodami. Dziś przyszła kolej na puszyste, miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić! Składniki:200g mąki pszennej,175g cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.Krem jagodowy:150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone
Z miłości do słodkościRzadko kiedy zdarza mi się robić czasochłonne torty ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na to ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór. Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami
Milion Smakówpieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń, bułkę tartą oraz żółtka. Pozostałą część mleka(...)Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego. Ciasto zaserwowałam na eleganckich talerzykach Valenica marki Ambition
Słodki Zakątek