ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:915/1378)

DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 153

Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym

Via Gusto
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 195

ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam, że może jednak wycisnę malutkie porcje i upiekę mini-ptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła zjeść znacznie więcej i nie dręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam.  Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet(...)krem wspaniale kontrastuje ze słodyczą karmelu, jest lekki i rześki. Jagodowy lukier oprócz tego, że ma jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE  A'LA CROQUEMBOUCHE   /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto

KUCHARNIA
Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół. 133

się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam Was do przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu.  Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń(...)ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę

Słodkie okruszki
Naleśniki 124

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym je jeść całe dnie! Można z nich przygotować wspaniały deser, tort naleśnikowy przełożony kremem i konfiturami, udekorować bitą śmietaną i owocami, gorącą czekoladą. Smakują obłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam

Zasmakuj Kuchni
Omlet kakaowy z ciasteczkowym kremem i truskawkami 142

odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty.  Podajemy z kremem i kawałkami truskawek. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
3 bit ciasto bez pieczenia. 151

śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia(...)smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.  Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych

Pani domowa
Słodkie babeczki 156

mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w miałkim proszku) 1 łyżka kakao (dodałam dodatkowo) Krem: 250ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło(...)pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego. Tak aby 1 cm od górnego brzegu był wolny. Piekarnik 170C pieczemy około 20 minut do tzn.suchego patyczka. Krem: Wszystkie schłodzone składniki wrzucamy do miski i miksujemy aż powstanie bita śmietana. Dekorujemy szprycą i ozdobami. Przechowujemy babeczki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Babka czekoladowa 257

razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać. Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2) . Wszystko dokładnie wymieszać Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane

Świat Ciasta
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem karmelowym. 174

każdym razem staram się aby nadzienie było inne.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru trzcinowego  Skworcu   10 dag masła   Nadzienie; słoik kremu karmelowego  Skworcu dodatkowo; 1 jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski

Radość kipiąca uśmiechem.
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 158

pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć(...)kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień.  Rolady dotychczas piekłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem. Tą roladę pierwszy raz zrobiłam używając silikonowej maty do rolad Lekue. Świetnie się sprawdziła przy zwijaniu, bo nie trzeba było odklejać jeszcze dodatkowo papieru. Forma ma po bokach rant, dzięki któremu ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodko – słone ciasto – obłędne 155

ciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami do góry), na petitki reszta kremu. Na krem krakersy do góry nogami, na krakersy masa krówkowa, masa mascarpone i na masę mascarpone starta gorzka czekolada. Wkładamy ciasto z całą formą do lodówki na kilka godzin. Kroimy w formie. Ja użyłam formy która wygląda jak tortownica kwadratowa. Bardzo

MojaQchnia.pl
Babka cytrusowa 164

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę

Smakowy Raj
Murzynek orzechowy 177

murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił(...)Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem.   The post Murzynek orzechowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WALENTYNKOWE CIASTO SERCE 416

kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowościami. Kliknij TUTAJ . WALENTYNKOWE CIASTO SERCE ❤ SKŁADNIKI ❤ Biszkopt: (składniki muszą być w temperaturze pokojowej) jajka (7 szt.) cukier (1 szkl.) cukier waniliowy (2 op. = 16 gr.) mąka pszenna (1 szkl.) kakao (0,5 szkl.) sól (szczypta) Krem piankowy: śmietanka kremówka 36%   mocno schłodzona  (500 ml)   cukier puder(...)bitą śmietaną. Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę. 3. Wykończenie : Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu. Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić

RITA food channel
Tort Ambasador 163

prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier(...)podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort

Apetyczna babeczka